Šta Putinove kadrovske promjene otkrivaju o ruskim planovima u Ukrajini?

U Putinovoj iznenadnoj rekonstrukciji zamjenik premijera i ekonomista Andrej Belousov preuzima Šojguovu ulogu ministra odbrane.

Šefa odbrane Sergeja Šojgua (lijevo) trebao bi zamijeniti Andrej Belousov [Reuters]

U velikom preustroju svog kabineta, ruski predsjednik Vladimir Putin razriješit će dužnosti Sergeja Šojgua, koji je već dvanaest godina ruski ministar odbrane, te ga imenovati sekretarom Vijeća za sigurnost, na mjesto koje od 2008. obavlja Nikolaj Patrušev.

Taj potez izazvao je nagađanja među posmatračima Kremlja, koji se pitaju šta je moglo dovesti do tog iznenađujućeg poteza i šta to znači za Šojgua, Patruševa i Andreja Belousova, zamjenika premijera i ekonomistu koji bi trebao postati novi ruski ministar odbrane.

Šojgu je poznat kao Putinov lojalist. Njih dvojica zajedno su fotografirani na mnogim ribolovnim ekspedicijama kroz Sibir, a vodili su ruske oružane snage tokom cijelog toka invazije na Ukrajinu.

Očekuje se da će Federalno vijeće ove sedmice potvrditi imenovanje Belousova za novog ministra odbrane.

“Danas je pobjednik na ratištu onaj koji je otvoreniji za inovacije i implementaciju što je brže moguće”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

“Prirodno je da je u sadašnjoj fazi predsjednik odlučio da Ministarstvo odbrane vodi civil.”

‘Držati nivo iscrpljujućeg ratovanja’

Posmatrači kažu da je preustroj signal da Rusija ne planira okončati rat protiv Ukrajine, koji je sada u trećoj godini.

“Ovo ukazuje da Kremlj ne traži izlaz iz Ukrajine, već želi produžiti sukob što je duže moguće”, rekao je Jeff Hawn, gostujući profesor na Odsjeku za međunarodnu historiju londonske Škole ekonomije.

“Rusija je vrlo ograničena u tome koliko može pojačati dinamiku (ratovanja) zbog ekonomskih nedostataka. Međutim, može držati određeni nivo iscrpljujućeg ratovanja. I vjerovatno se nadaju da će to raditi duže nego što Ukrajina može.”

Šojgu će uskoro preuzeti ulogu zamjenika predsjednika Vojno-industrijske komisije. Također će voditi Saveznu službu za vojno-tehničku saradnju (FSVTS), koja je odgovorna za poslove sa vojnom opremom sa drugim zemljama.

“S ekonomistom koji je preuzeo Ministarstvo odbrane, a starim ministrom koji je preuzeo političku i savjetodavnu ulogu, tehnokrate su u usponu. Cilj ipak nije mir, već učinkovitiji rat”, napisao je Mark Galeotti, autor nekoliko knjiga o Putinu i Rusiji, u The Spectatoru.

“Dok se Putin dugoročno ukopava u ‘specijalnu vojnu operaciju’, koja je sada centralno načelo njegovog režima, zna da su mu potrebne tehnokrate kako bi održale njegov ratni stroj.”

Putinovim dekretom također se uklanja FSVTS iz Ministarstva odbrane, što Šojgua ostavlja odgovornim samo predsjedniku.

“U nešto više od dvije godine specijalne vojne operacije [u Ukrajini], Sergej Šojgu je ipak prerastao nivo ministra odbrane u smislu svog profesionalnog nivoa “, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS Aleksander Mihajilov iz Ureda za vojno-političku analizu, ruskog odbrambenog think-tanka, ističući međunarodnu stručnost Šojgua i njegova iskustva u inostranstvu.

‘Gubitnik je samo Patrušev’

Vojni stručnjak Rob Lee napisao je na platformi X da se „čini se da ovo nije osmišljeno kao degradiranje Šojgua, koji ne samo da je dobio važnu poziciju sekretara Vijeća za sigurnost, već će također zadržati nadzor nad domaćim i inostranim pitanjima koja se tiču odbrane“.

“Čini se da je veliki gubitnik u ovom prevrtanju Patrušev, koji je također bio jedan od ključnih donositelja odluka o invaziji na Ukrajinu.”

Još uvijek nije jasno šta će biti novi Patrušev zadatak.

Međutim, Šojguova nova radna mjesta možda nisu takvo napredovanje kako se čini.

Preustroj dolazi manje od mjesec nakon što je zamjenik ministra odbrane Timur Ivanov uhapšen pod optužbama za primanje mita.

“Vijeće sigurnosti postaje rezervoar za Putinove ‘bivše’ ključne figure – koje se ne mogu pustiti, ali ih se nema gdje smjestiti”, napisala je na Telegramu politička analitičarka i osnivačica R. Politike Tatjana Stanovaja, aludirajući na nedavne turbulencije u Šojguovoj karijeri.

Ivanov je uživao reputaciju čovjeka sa raskošnim stilom života, a optužen je za stavljanje u džep sredstava namijenjenih obnovi bitkama razorenog ukrajinskog grada Mariupolja. Stanovaja je također ukazala na nedavne sporove sa Rostecom, državnim proizvođačem oružja kojeg je Šojgu optuženio za spor rad, kao i na posljedice prošlogodišnje Wagnerove pobune.

“Putin time jasno daje do znanja da će se nastaviti veza sa prethodnom pozicijom i da je kontinuitet važan – što je u njegovom duhu”, nastavila je Stanovaja.

“Ali sve ovo više liči na želju da se Šojgua izbaci iz igre a da ga se ne uvrijedi, uz maksimalne počasti. Ne zato što je prijatelj, nego zato što je sigurnije za samog Putina. Baš kao što se to dogodilo s Medvedevim u januaru 2020. Očito Vijeće sigurnosti tako opravdava svoje ime – osigurati bivše ‘teškaše’ koji se nemaju gdje drugo smjestiti, a koji ne mogu biti izbačeni.”

Ko je Andrej Belousov?

Poput Šojgua, Belousov je poznat i kao Putinov lojalist i gorljivi zagovornik državne potrošnje, za kojeg se smatra da stoji iza kontroverznog povećanja poreza na dodantu vrijednost (PDV) 2019.

“Jedno od Putinovih najekstravagantnijih imenovanja je kejnzijanski ekonomista Belousovna mjestu ministra odbrane”, rekao je Andrej Kolesnikov, viši saradnik u Fondaciji Carnegie za međunarodni mir.

“Putinu je sada važno osigurati da enormne svote novca potrošene na rat ne budu ukradene.”

“Belousov nije samo izvršitelj [zadataka], on ima sopstvenu viziju u glavi o tome kako bi ruska ekonomija trebala funkcionirati i on je provodi najbolje što može”, rekao je izvor blizak Kremlju za nezavisni ruski medij The Bell.

Drugi je dodao da je on 2014. bio jedini ekonomist blizak Putinu koji je to vrijeme podržavao aneksiju Krima.

“Poznajem Andreja Belousova, novog ruskog ministra odbrane mnogo godina”, rekao je ekonomist Konstantin Sonin u podužoj objavi na X-u, dodajući da sada nisu u bliskom kontaktu.

“Nove promjene – Belousov umjesto Šojgua u [Ministarstvu odbrane], Šojgu umjesto Patruševa u Vijeću sigurnosti – savršena je ilustracija naše teorije ‘degenerirane autokratije’.

“Stvari ne idu prema Putinovom planu, ali on će beskonačno rotirati istu malu grupu lojalista. Putin se oduvijek bojao dovesti nove ljude na položaje – čak i u najboljim vremenima to su sigurno bili nitkovi bez lične perspektive. Pred kraj njegove vladavine, to je još više izraženo.”

Izvor: Al Jazeera