Francuski ljekari koji se vraćaju iz Gaze govore za Al Jazeeru o zastrašujućim detaljima

Delegacija francuskih ljekara opisala je humanitarnu situaciju u opkoljenom Pojasu kao očajnu, u svjetlu nedovoljne međunarodne humanitarne pomoći, potpunog odsustva normalnih sredstava za život.

Ljekari su u utorak stigli na aerodrom Charles de Gaulle na periferiji Pariza (Al Jazeera / Screenshot)

Piše: Hafsa Elmi

Pariz – Udruženje palestinskih ljekara u Evropi (PalMed) poslalo je prvu humanitarnu medicinsku misiju u Pojas Gaze, od 22. januara do 6. februara, koju je predvodio bivši vojni ljekar i specijalista ratne i humanitarne medicine, profesor Raphael Petit.

Ljekari su u utorak stigli na aerodrom Charles de Gaulle na periferiji francuske prijestolnice Pariza, nakon što su deset dana radili u Evropskoj bolnici u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze.

Odmah nakon povratka delegacija francuskih ljekara opisala je humanitarnu situaciju u opkoljenom Pojasu kao očajnu, u svjetlu nedovoljne međunarodne humanitarne pomoći, potpunog odsustva normalnih sredstava za život te nedostatka vode, lijekova, hrane i struje, osim toga da su se pojavile zarazne bolesti i pothranjenost djece.

Delegacija je govorila i o ogromnoj šteti koja je nanesena medicinskim ustanovama i bolnicama tokom četiri mjeseca rata, a ljekari su izrazili duboku tugu zbog stradanja velikog broja medicinskih radnika.

Prva medicinska misija

Delegaciju francuskih ljekara činili su medicinska sestra specijalizirana za rad u operacionoj sali te šest ljekara različitih specijalnosti: ortopedije, abdominalne hirurgije, gastroenterologije, ginekologije, urgentne medicine i anesteziologije.

Medicinsko osoblje je, osim stručnog usavršavanja svojih kolega iz oblasti hirurgije i ratne medicine, pružilo i neophodnu njegu stanovnicima područja koji pate od psihičkih trauma usljed kontinuiranog bombardiranja koje provodi okupatorska vojska.

“Putovanje misije koordinirano je posredstvom američke medicinske humanitarne fondacije, a ne francuskih vlasti”, rekao je Nizar Badran, hirurg i član palestinskog udruženja ljekara PalMed. Ističe da udruženje potom preuzima brigu o drugim pitanjima vezanim za organizaciju i troškove, prema njegovim riječima.

Badran je dodao za Al Jazeeru da je “delegacija kupovala medicinsku opremu iz Francuske i Egipta”. Istovremeno napominje da su unesene samo male količine te opreme, a “nošene su ručno ili u vrećama, jer automobili ne mogu preći granični prelaz Rafah”.

Isto je potvrdio i drugi ljekar delegacije, koji je želio ostati anoniman, rekavši: “Medicinska oprema za ortopedsku hirurgiju oduzeta je britanskom kolegi na aerodromu”.

Sa svoje strane, Olivia Zemmor, predsjednica organizacije “Bojkotujte Izrael”, koja je delegaciju dočekala s cvijećem i transparentom na kojem je napisala “Hvala vam” na nekoliko jezika, pohvalila je “hrabar rad” prve francuske misije u Pojasu Gaze. Istovremeno je osudila stav francuske države koja i dalje ustrajava u tome da ne traži prekid vatre i nije ohrabrivala Južnu Afriku u njenom zalaganju protiv Izraela, kako je ona rekla.

“Veoma smo razočarani u Francusku koja je povukla svoju podršku Agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA). Ovo je vrlo opasna stvar koja ohrabruje okupaciju da nastavi genocid”, dodala je.

Svjedočenja

Svjedočenja ljekara koji su proživjeli ratne strahote uz svoje palestinske kolege u bolnici Rafah gdje su boravili nekoliko dana bila su slična u pogledu detalja koje su iznosili. Nakon bolnice Rafah, uputili su se u Evropsku bolnicu. Svi su u svojim svjedočenjima posebno istakli katastrofalne uslove u zdravstvenim ustanovama u Pojasu Gaze.

Ortopedski hirurg Mamoun al-Barqawi je rekao da je “džamija uz samu bolnicu u Rafahu bila meta okupatorske vojske”, a to se ponovilo i tokom njegovog rada u bolnici Khan Younis, gdje se jedan od zidova bolnice srušio zbog bombardiranja okupatorskih aviona.

Al-Barqawi opisuje slučajeve koje je liječio, rekavši da su to “uglavnom bile rane s otvorenim prijelomima, što je ponekad zahtijevalo amputaciju, osim opekotina i teških razderotina po ekstremitetima”.

S druge strane, anesteziolog Shamsuddin Bushkour je rekao: ”Bolnica je bila prepuna pacijenata i njihovih porodica koje su ostale unutra. Koristili su krov bolnice kao utočište od raketa, jer su njihovi domovi uništeni i nisu imali gdje drugo otići”.

Na pitanje o nedostatku lijekova u bolnicama i izvođenju mnogih operacija bez anestezije, Bushkour je objasnio da su hirurzi uspjeli obaviti operacije koristeći anesteziju, ali da je počelo nestajati jakih analgetika poput morfija, što ukazuje na novu zdravstvenu krizu, jer takve bolove nijedan čovjek ne može podnijeti, kako je rekao.

Heroji pod granatama

Govoreći o svojim iskustvima, francuska medicinska delegacija je najviše pažnje posvetila palestinskim ljekarima koji i dalje rade u bolnicama u Pojasu Gaze, uprkos nedostatku medicinske opreme i opasnim i teškim uslovima rada.

Ljekar Al-Barqawi, inače palestinskog porijekla, izjavio je da su ljekari bili sretni kada je misija stigla “jer su se konačno uspjeli odmoriti”. Ističe da oni “veoma vole svoj posao, ali da su ih iscrpljenost i umor zaista savladali, i psihički i fizički”.

Iman Marafi, jedina medicinska sestra u delegaciji koja je specijalizirana za hitne slučajeve i reanimaciju, opisala je svoje kolege u Evropskoj bolnici kao ”posvećene i časne” i da, uprkos svim teškim uslovima, “žive dostojanstveno”.

Marafi je rekla za Al Jazeeru da se palestinski ljekari “nikome ne žale na svoje stanje i ne govore ono što osjećaju, jer su u stanju kolektivne žalosti, pa se samo udubljuju u posao”.

Badran, član PalMeda, pohvalio je “plemenitu ulogu palestinskih medicinskih timova” od početka rata 7. oktobra, rekavši: “Ovo su naše kolege i prijatelji. Neki od njih su stradali, a nekima su uništene kuće. Izgubio sam prijatelja koji je bio pedijatar u Khan Younisu. Poginuo je zajedno sa svojom djecom i ženom”.

“Veoma su iscrpljeni zbog neprekidnog rada i pritiska koji traje već četiri mjeseca. Uprkos tome, palestinski ljekari su heroji koji su ostali na svom poslu i nisu otišli. Čak i oni koji su uhapšeni vratili su se svojoj profesiji odmah nakon puštanja na slobodu”, dodao je Badran.

Svi članovi udruženja PalMed i njegova medicinska delegacija istakli su da je potreban potpuni prekid vatre, jer je to je jedino rješenje koje će omogućiti da stigne međunarodna pomoć nagomilana u Egiptu. “Nastavit ćemo slati naše delegacije u Pojas Gaze, stoga apeliramo na francuske i evropske vlasti da bolje olakšaju našu humanitarnu misiju”, dodali su.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada