Je li Izrael shvatio da ne može iskorijeniti Hamas?

Izrael je obećao da će uništiti Hamas, ali palestinska grupa ponovno se pojavila u sjevernoj Gazi nakon 112 dana rata.

Izrael do sada nije uspio značajno umanjiti kretanje Hamasovih boraca pod zemljom (AP)

Početkom januara, Izrael je objavio da povlači dio svojih snaga iz sjeverne Gaze nakon što je “razbio” Hamasove vojne aktivnosti u regiji.

Prošla su tri mjeseca od početka rata protiv Gaze, više od 26.000 Palestinaca je ubijeno, a Izrael je sve više usmjeravao svoju pažnju na centralni i južni dio Gaze, gdje je posebno opkolio i gađao grad Khan Younis.

No, 16. januara Hamas je lansirao 25 raketa iz sjevernog dijela Pojasa Gaze na južni izraelski grad Netivot. Tim činom su pobijene izraelske tvrdnje da je na putu da uništi Hamas.

Od Hamasovog smrtonosnog napada na izraelske zajednice i vojna uporišta 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.139 ljudi, vlada premijera Benjamina Netanyahua insistirala je na tome da želi “iskorijeniti” tu palestinsku naoružanu grupu.

U to vrijeme mnogi analitičari upozoravali su da je uništenje grupe nerealan cilj. Sada, ta predviđanja potvrdili su znaci da Hamas ponovno stiče sposobnost gađanja Izraela iz sjeverne Gaze.

“Mislim da [raketni napadi] šalju poruku Izraelcima da njihov cilj iskorjenjivanja Hamasa ne uspijeva”, rekao je Omar H. Rahman, stručnjak za Izrael i Palestinu iz Bliskoistočnog vijeća za globalna pitanja.

“Ako još uvijek možete ispaljivati rakete i ako još uvijek možete napadati trupe – na sjeveru, na mjestima nad kojima je Izrael držao opsadu 112 dana – onda [ratni cilj uništenja Hamasa] ne uspijeva”, rekao je za Al Jazeeru.

Sistem tunela još radi

Izrael je obećao da će uništiti Hamasovu ogromnu mrežu tunela ispod Gaze. Ali do sada, Izrael nije uspio značajno umanjiti kretanje Hamasovih boraca pod zemljom, prema Orenu Zivu, izraelskom komentatoru i novinaru magazina +972 sa sjedištem u Tel Avivu.

“Procijenio bih da Izrael nema potpunu sliku kako su tuneli povezani. A činjenica da još uvijek vidimo napade iz sjeverne Gaze znači da sistem tunela još uvijek radi”, rekao je Ziv za Al Jazeeru.

Prema izraelskim vojnim zvaničnicima, kao i prethodnim izjavama Palestinaca iz Gaze i službenim izjavama Hamasa, tuneli u Pojasu Gaze dugi su stotine kilometara.

Decnijama su korišteni za krijumčarenje svih vrsta civilnih potrepština, kao i oružja iz Egipta.

Sakrivanje zarobljenika

Hamas je tunele koristio i za druge ciljeve, uključujući postavljanje zasjede izraelskim vojnicima u Gazi i sakrivanje mnogih od 240 zarobljenika koje su njegovi borci zarobili 7. oktobra.

Mnogi od zarobljenika pušteni su u zamjenu za palestinske zatvorenike tokom kratke pauze u borbama u novembru.

Izrael vjeruje da je oko 100 zarobljenika ostalo u tunelima i procjenjuje da je 25 ubijeno u zatočeništvu – vjerovatno zbog sopstvenog teškog i neselektivnog bombardiranja Pojasa Gaze.

Uprkos opasnosti koju izraelska ratna taktika predstavlja za zarobljenike, izraelska vojska je pokušala dići uzrak brojne tunele u Gazi i poplaviti neke od njih vodom iz Sredozemnog mora. No, oslobođeni zarobljenici strahuju da bi ova strategija mogla dovesti do utapanja Izraelaca koji su još dole, prema razgovorima koje su obavili sa Netanyahuom, a koji su procurili u medije.

“Izraelska vlada nastavlja pretjerivati sa ciljevima koje želi postići vojnim sredstvima. Kažu da mogu osloboditi izraelske taoce vojnim sredstvima, ali s izuzetkom jednog taoca, to nije bio slučaj ”, rekao je Hugh Lovatt, stručnjak za izraelsko-palestinske odnose pri Evropskom vijeću za vanjske odnose.

“Vojna akcija je zapravo ubila taoce”, rekao je za Al Jazeeru.

‘Izrael svakog mrtvog muškarca tretira kao borca Hamasa’

Uprkos muci s kojom se suočavaju zarobljenici, palestinski civili podnijeli su najveći teret labavo definiranih i nerealnih ratnih ciljeva Izraela, rekao je Lovatt.

Rekao je da Izrael tvrdi da je ubio 9.000 boraca Hamasa, od ukupno više od 26.000 Palestinaca ubijenih u enklavi, prema Ministarstvu zdravstva u Gazi. Međutim, vjeruje se da su 70 posto žrtava žene i djeca.

“Moj osjećaj je da Izrael svakog mrtvog muškarca [u Gazi] tretira kao Hamas”, rekao je Lovatt za Al Jazeeru.

Lovatt je rekao da sumnja u izraelsku brojku od 9.000 ubijenih boraca Hamasa do sada.

Ali “čak i ako uzmemo taj broj kao tačan”, rekao je, to još uvijek ostavlja veliku većinu pripadnika Hamasa živim i spremnim za borbu.

Prema podacima CIA-e, Hamas samo u Gazi ima oko 35.000 boraca, rekao je Lovatt.

“To pokazuje da u Gazi još ima puno boraca koji će nadživjeti izraelske vojne operacije.”

Iako su se analitičari složili da Hamas neće biti “iskorijenjen”, priznali su da su vojni kapaciteti grupe smanjeni i da bi taj trend mogao biti nastavljen.

No, naglasili su da će izraelska ratna taktika na kraju ohrabriti Hamas, a ne uništiti ga.

“Izrael je sposoban smanjiti vojne kapacitete Hamasa, ali njegovo kolektivno kažnjavanje civilnog stanovništva Gaze hrani generacijske pokretače otpora”, rekao je za Al Jazeeru Rahman.

“A što se tiče kapaciteta (Hamasa), to je ono što se uvijek može obnoviti.”

Izvor: Al Jazeera