Sindikat odbio ponudu Uprave: Radnici ArcelorMittala Zenica u generalnom štrajku

Zbog obustavljene proizvodnje u Zenici, u problemu su i radnici Rudnika željezne rude Ljubija u Prijedoru i Željeznica Republike Srpske.

Radnici ArcelorMittala iz Zenice u generalni štrajk kreću od ponedjeljka, 20. novembra u 7 sati (Ustupljeno Al Jazeeri)

Radnici zeničkog ArcelorMittala odbili su ponudu Menadžmenta kompanije za novi Kolektivni ugovor i potvrdili raniju odluku o ulasku u generalni štrajk počev od ponedjeljka 20. novembra u 7 sati. Odluku je, većinom glasova, donijela Skupština Sindikata ArcelorMittala. Sindikalci su o tome obavijestili Upravu kompanije, uz poruku da je ponuda koju su dobili “sramna”, ali da su spremni za kompromis i razgovore.

Bez kolektivnog ugovora su od 31. maja. Višemjesečni pregovori sa menadžmentom nisu dali rezultate. Prvobitna ponuda koju su imali je da se ništa ne mijenja iz prošlogodišnjeg ugovora, da bi u petak stigla nova ponuda kojom je bilo predviđeno povećanje toplog obroka na dnevnoj bazi za 1,50 konvertibilnih maraka (0,77 eura), isplatu “bajramluka” u novčanom iznosu od 100 KM (51,13 eura), te identične satnice rada i regresa koji se treba isplatiti u maju naredne godine za 2023. godinu.

Iščekivanje boljih vremena

“Imali smo u petak tu mizernu ponudu Uprave. Prenijeli smo u bazu našim članovima o čemu se radi. Za odbijanje ponude i ulazak u generalni štrajk, kako je i najavljeno, 20. novembra, odlučilo je 2.000 radnika. Dali smo kompaniji dodatna dva dana da ponude nešto više, oni su se oglušili. Delegati Skupštine Sindikata, samo su potvrdili ono što većina radnika kompanije odlučila”, izjavio je Edin Ibrahimagić, predsjednik Sindikata Departmenta Čeličana i zamjenik predsjednika Sindikata ArcelorMittala Zenica.

Objasnio je da radnici u ponedjeljak u 7 sati prestaju sa radom, da će se ići po planu u štrajk, te kako su za razgovor sa poslodavcima, da su im 24 sata dnevno dostupni za razgovore.

“Mi smo apsolutno za postizanje kompromisa. Mislim da nas sitnice dijele do nekog dogovora. Ne možemo više prihvatati argument da trebamo čekati neka bolja vremena, dok se uprava bahati i uživa u blagodatima firme”, poručio je Edin Ibrahimagić.

Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica, reakao je da je Uprava “sa ponudom gdje samo nude povećanje toplog obroka za 1,50 KM (0,77 eura), što je cijena jedne paštete, šta misle o radnicima i koliko nas uvažavaju”.

Nakon što je kompanija ArcelorMittal Zenica sredinom mjeseca „privremeno obustavila proizvodnju zbog tržišnih uslova”, u nezavidnoj poziciji našlo se direktno oko 3.000 radnika zaposlenih u zeničkoj fabrici i Rudniku Ljubija u Prijedoru koji je u vlasništvu Mittala od kojeg je privremeno otkazana doprema željezne rude. Barem isto toliko radnih mjesta ako ne i više ugroženo je indirektno u firmama koje obavljaju posao za zeničku kompaniju koja je jedna od 16 željezara u svijetu u vlasništvu jednog od najvećih svjetskih proizvođača čelika.

Naglasio je da Zenica nije jedina Mittalova fabrika u Evropi koja je “zbog trenutne cijene čelika i nedovoljnom broju narudžbi za gotove proizvode, žele da izazivanjem krize na tržištu dođu do  povećana cijena proizvoda”, u kojoj je proizvodnja privremeno obustavljena. U posljednjih mjesec – dva na topli režim su stavljene fabrike u Bremenu i Hamburgu u Njemačkoj i Gentu u Belgiji.

“Nikakva nije kriza. Ovo je izmišljeno zato što je kompanija podigla cijene za nekih 30 posto. Smanjen je broj narudžbi, jer se kupci trebaju prilagoditi novim cijenama. Zenička je četvrta Mittalova fabrika koja je zaustavila privremeno proizvodnju”, istakao je Rašid Fetić.

Fetić je još podsjetio kako su Sindikat i radnici zeničke kompanije 2021. godine izvršili pritisak “prema Vladi Federacije BiH te je Mittal dobio najpovoljniju cijenu električne energije, baš kao što je dobio i najpovoljnije cijene plina i željezničkog prevoza”.

Gdje je nestalo 200 miliona KM?

“Kad su trebali radnici da se iskoriste da oni ostvare pogodnosti bili su dobri. Sada im ne valjaju čim bilo šta zatraže za sebe, kad se bore za svoja prava. Kukaju za sve što se poveća cijena, od sirovina do struje, gasa… Treba se zapitati kako radnik ArcelorMittala preživi sa 500-600 eura plate? U prethodne dvije godine imali su 265 miliona maraka (135,49 miliona eura) čiste dobiti. Sad nam prezentuju da će do kraja godine biti gubitak 70 miliona KM (35,79 miliona eura). Gdje je nestalo tih 200 miliona KM (102,26 miliona eura) razlike?, zapitao se čelni čovjek Sindikata ArcelorMittala Zenica.

Podsjetimo, iz zeničke kompanije u odgovoru na upit Al Jazeeri su naveli da su privremeno obustavila proizvodnju zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.

“Nakon pažljivog razmatranja i procjene svih raspoloživih opcija, 11. novembra smo privremeno obustavili rad svoje Visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima. Proizvodnja u Valjaonicama obustavljena je 2. novembra. ArcelorMittal Zenica namjerava nastaviti sa normalnim radom čim dođe do oporavka potražnje na nivou koji omogućava održivo poslovanje. Evropsko tržište čelika je u padu, s trenutnim smanjenjem potrošnje čelika u Evropsku uniju koje je počelo u drugom kvartalu 2022., zbog sukoba u Ukrajini, neviđenog rasta cijena energije, troškova proizvodnje i inflacije, sve usred rastuće ekonomske neizvjesnosti. Uslovi potražnje značajno su se pogoršali u drugoj polovini 2023. godine, a očekuje se da će se ovaj negativni ciklus nastaviti, vođen kontinuiranom ekonomskom neizvjesnošću koja je rezultat visoke inflacije”, ustvrdili su iz ArcelorMittala Zenica.

Kazali su kako se kompanija počela suočavati sa problemima u poslovanju još od sredine prošle godine, i to uslijed globalnih kretanja na tržištu čelika i sirovina. Od 2021. godine, cijena koksnog uglja porasla je za 300 posto, cijena električne energije je porasla za 44 posto, cijena zemnog plina za 80 posto, a troškovi željezničkog transporta za 25 posto od 2021. godine.

“Zaustavljanjem proizvodnje u Visokoj peći u Zenici doveden je u pitanje i opstanak Rudnika željezne rude ArcelorMittal u Prijedoru koji ima 780 stalno zaposlenih kao i nekoliko desetina onih koji rade sa ugovorima na određeni period. Vrijeme će pokazati u kojem smjeru sve ovo ide”, rekao je Dario Antonić, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Prijedor.

Povećava se broj gubitnika

Iz Željeznica Republike Srpske su kazali da je ArcelorMittal njihov najveći poslovni partner, od kojeg ostvaruju 40 posto svojih prihoda na godišnjem nivou, te da bi “duži prekid teretnog transporta ostavio nesagledive posljedice po Željeznice”.

Sindikalci su tražili povećanje plata, toplog obroka i drugih naknada „obzirom da je ArcelorMittal Zenica u zadnje dvije godine ostvario enormnu dobit”, a menadžment im prezentirao da u stvari oni rade u gubitku, te da krajem godine neće imati „ni za isplate plata radnicima”. U narednim danima biće jasnija slika o svemu. Pobjednika, za sada, nema. Za razliku od gubitnika kojih je već sada popriličan broj, uz opasnost da kako vrijeme bude odmicalo, ih bude sve više.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada