Vojni ekspert: Izrael nije napredovao u dubinu Gaze

Fayez al-Duwairi kaže da izraelske snage nisu ostvarile stvarni napredak na sjevernom frontu u Pojasu Gaze te da su kontaktne tačke ostale nepromijenjene.

Izraelci su ušli u stambene blokove al-Tawam, Al-Mukhabarat i Al-Karama još od drugog dana kopnene invazije, gdje su dvije sedmice nailazili na otpor (Reuters)

Vojni ekspert Fayez al-Duwairi rekao je da izraelske snage nisu ostvarile stvarni napredak na sjevernom frontu u Pojasu Gaze zato što su kontaktne tačke ostale nepromijenjene, ali su napredovale ka jugu bez postizanja stvarne dominacije na terenu.

Al-Duwairi je dodao u analizi za Al Jazeeru da su okupatorske snage napredovale ka Sheikh Ajlinu i al-Rimalu na jugu Gaze, a potom su se zaustavile zbog otpora na koji su naišle sa svih strana.

Ovakav otpor, kako kaže al-Duwairi, potaknulo je Izraelce da idu obalskim putem stigavši do predgrađa luke bez borbe jer nisu ulazili u dubinu. Osim toga, pokušali su doći i do Tal al-Hawae, ali su naišli na otpor koji ih je zaustavio.

Dakle, jedini napredak o kojem trenutno možemo govoriti, prema al-Duwairiju, njihov je položaj na obalskoj cesti, ali ukoliko nastave ovim putem prema izbjegličkom kampu al-Shati, neće moći prodrijeti dublje u kamp jer velika stambena masa znači ulični rat koji oni pokušavaju izbjeći.

Suočavanje s otporom

Vojni ekspert je rekao da su Izraelci ušli u stambene blokove al-Tawam, Al-Mukhabarat i al-Karama još od drugog dana kopnene invazije, ali su na ovim područjima dvije sedmice nailazili na otpor.

Čak i u područjima Tal al-Hawa, Sheikh Ajlin i al-Rimal al-Janubi ušla su samo vozila, ali nisu ostvarila dominaciju jer su naišla na jak otpor, te bi se, prema mišljenju vojnog eksperta, mogla povući s tih mjesta zbog operacija koje bi se se mogle odvijati iza njihovih linija u ovim područjima.

Što se tiče mogućnosti da se ove snage zadrže na mjestima do kojih su doprle, al-Duwairi kaže da je hodanje po asfaltiranim cestama drugačije od hodanja po otvorenim putevima, gdje mogu stradati od mina i eksplozivnih naprava. Stoga, snage će pokušati pronaći žarišna područja koja im omogućavaju da se sakriju, ali neće dugo ostati takve.

Al-Duwairi je rekao da je cilj ovog napredovanja opsada Gaze sa svih strana, u čemu je Izrael donekle i uspio, međutim nije ostvario dominaciju na terenu.

Izvor: Al Jazeera