Đulić o uništavanju Partizanskog groblja: Neonacisti imaju podršku političara

Iza ovoga stoji dobro organizovana neonacistička i neofašistička grupa kojom upravlja politika u Mostaru, navodi Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, u rekaciji na vadalizam na Partizanskom groblju.

Partizansko spomen groblje u Mostaru ponovo je bilo na meti vandala - ovog puta su uništene gotovo sve spomen ploče sa uklesanim imenima poginulih antifašista (Anadolija)

U Mostaru je osvanulo tužno jutro, kažu sagovornici Al Jazeere Balkans zamoljeni da prokomentarišu „horor i katastrofu“ s kojom se grad suočio. A grad se jutros suočio sa neviđenom devastacijom jednog od najznamenitijih mjesta grada – Partizanskim grobljem.

Kako pišu korisnici društvenih mreža i svi portali u državi, Partizansko groblje u Mostaru oskrnavljeno je kao nikada ranije, oštećeni su svi nadgrobni spomenici, njih sedam stotina, što je neviđeni napad na jedan spomenik kulture.

Glasnogovornik gradonačelnika Mostara Marin Čuljak u prvoj reakciji za Al Jazeeru je izrazio šok činjenicom da je Partizansko groblje oštećeno i to u takvom obimu, objašnjavajući da će grad poduzeti sve neophodne mjere kako bi se ovaj događaj što prije rasvijetlio.

“Ne znam što bih rekao, osim da je to jedna velika katastrofa i mi ćemo kao grad napraviti sve što je moguće. Službe će izaći na teren da vidimo kakva je šteta, šta se da sanirati i na koji način. Pozvali smo policiju da istraži šta se događalo, tko su ti vandali koji sustavno uništavaju spomenike kulture”, kaže Čuljak.

Instaliranje videonadzora

Jedan od koraka koji najavljuje da će poduzeti gradska administracija je i postavljanje videonadzora na samom lokalitetu.

“Nažalost, baš jedno tužno jutro je osvanulo. Gradonačelnik je jako ljut i ne znamo kako se s tim više boriti. Pokušat ćemo instalirati videonadzor na tom području. Očito da ima dovoljno ljudi koji još uvijek ne razumiju ni kulturu, a ja bih rekao i elementarni kućni odgoj, jer uništavati bilo što je katastrofa, a kamoli spomenike takve prirode”, jasan je Čuljak.

I sam gradonačelnik Mostara Mario Kordić tim se povodom oglasio na Facebooku osudivši vandalizam počinjen na Partizanskom groblju.

“Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Gradu Mostaru, nekoliko vandala sustavno radi na uništavanju istih. Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše povijesno nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta”, napisao je gradonačelnik Mostara.

Ipak, postavlja se pitanje kako je do ovakvog vandalskog ispada uopšte moglo doći i zašto se mjere zaštite nisu ranije počele sprovoditi.

Ovo vandalsko uništavanje groblja posljednje je u dugom nizu, koji je počeo još prije tri decenije, kaže predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić.

Tri decenije stara politika

Đulić je u još jednoj stvari veoma jasan i decidan: ovakve činove ne smije se smatrati kao ispade huliganskih grupica nego kao izraz jedne destruktivne i dobro osmišljene politike.

“Ma nikada, od kada se od marta 1992. kada je prvi put napravljena devastacija Partizanskog groblja do danas, nikada to nije bila grupa huligana i to su kvalifikacije koje ne stoje. Iza ovoga stoji dobro organizovana neonacistička i neofašistička grupa kojom upravlja politika u Mostaru. Nemoguće je da se za 30 godina ništa ne otkrije. I čitav grad zna ko to radi, a da policija ne zna. Mi vjerujemo da kao što politika upravlja policijom, upravlja i ovim grupama i sve je u dosluhu”.

Đulić jedno ime i jednu gradsku instancu posebno ističe po svome negativnom utjecaju na gradske političke i društvene prilike.

“Direktno prozivamo gradonačelnika grada Mostara kao najodgovorniju osobu u gradu za nedjelovanje i naš je jedini odgovor na sve ovo – idemo prema pravosuđu s krivičnim prijavama. Zakon je jasno propisao da za ovakvo oštećenje i nedjelovanje i izostanak zaštite je zapriječena kazna od pet godina, pa ako ne može drugačije idemo pokušati na takav način i neka neko konačno odgovara“, kaže Đulić.

Političke igre

Potresen i uznemiren, Đulić ipak ne gubi racionalnost apostrofirajući da je ovaj “događaj” kulminacija polugodišnjih dešavanja.

“Od tih stvari čovjek izgubi riječi, sve izgubi, jer ovo je kraj razuma. Ali zapravo mislim da je ovo sve kulminacija ovih šestomjesečnih dešavanja i priča oko navodne rekonstrukcije Partizanskog groblja, izmještanja tog kompleksa i da je sve jedna politička igra koja traje već 30 godina”.

Ovim povodom na Facebooku se oglasio i historičar iz Mostara Dragan Markovina koji je zapisao kako se devastacija ovakvih razmjera nikada prije nije zabilježena na Partizanskom groblju.

“Čak ni usred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas. Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo.

A sve u momentu u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek-djelom, pa i navodno uklanjanje ploča. Ovo sad zahtijeva ozbiljne demonstracije i to što prije”, napisao je Markovina u postu.

Izvor: Al Jazeera