Sve što trebate znati o američkim međuizborima

Demokrati su imali pod kontrolom oba doma Kongresa i Bijelu kuću posljednje dvije godine; pitanje je – do kada?

U Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se kongresni izbori na sredini mandata (Reuters)

Republikanci su favorizirani za pobjedu u Zastupničkom domu na kongresnim izborima 8. studenog, potkrijepljeni nezadovoljstvom građana zbog visoke inflacije. Demokrati najviše vode kampanje o pobačaju i drugim pitanjima.

Izgledi su nejasniji u Senatu, gdje republikanci pokušavaju vratiti kontrolu. Nekoliko utrka u ključnim državama je tijesno, zbog čega čelnik republikanaca Mitch McConnell kaže da su šanse da njegova stranka osvoji većinu pola-pola.

Što će se dogoditi ako republikanci osvoje većinu u bilo kojem domu na izborima?

Šta ako se većina preokrene?

Demokrati, predvođeni predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi, drže većinu od 2018. godine, kada su osvojili kontrolu na prvim međuizborima, na sredini mandata tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. Republikanci bi mogli vratiti Dom ako osvoje samo pet mjesta u desetinama konkurentskih okruga.

Povijest republikancima također daje razloga za optimizam. U modernom dobu, stranka koja je držala Bijelu kuću izgubila je kongresna mjesta na gotovo svim međuizborima u sredini mandata.

Ako republikanci osvoje Zastupnički dom 8. studenog, zastupnički klub GOP-a preuzet će ovlast 3. siječnja 2023. Oni će voditi svaki odbor i odlučiti koji prijedlozi zakona dolaze u Zastupnički dom.

Kako bi izgledala republikanska većina?

Čelnik Zastupničkog doma republikanske stranke Kevin McCarthy već je predstavio svoju politiku “Posvećenost Americi”, široki pregled ekonomskih, graničnih sigurnosnih i drugih politika koje će republikanska stranka predložiti u prvim danima sljedećeg Kongresa.

Povratak republikanske vlasti u Predstavničkom domu bila bi pobjeda za Trumpa, koji se borio protiv nastojanja da ga se smatra odgovornim za pobunu na Capitol Hillu 6. siječnja 2021. godine. Velika većina republikanaca, za koje se očekuje da će se sljedeće godine vratiti u Washington, zajedno s većinom onih koji se nadaju prvom mandatu, odani su Trumpu i slijedili su njegov primjer u svojoj politici i stavovima.

Među tim saveznicima su članovi krajnje desnice poput zastupnice Marjorie Taylor Greene iz Georgije, koju su demokrati izbacili iz jednog od kongresnih odbora zbog njezine ekstremne retorike, ali će biti dio široke vladajuće većine pod Zastupničkim domom GOP-a. Greene je stala iza McCarthyja kada je on prošlog mjeseca u Pennsylvaniji predstavio program nazvan “Posvećenost Americi”.

Šta bi republikanska većina značila za Bidena?

Demokratski prioriteti poput pristupa pobačaju, rješavanja klimatskih promjena i strože kontrole oružja odmah bi bili stavljeni na stranu. I većina, ako ne i svi, planovi predsjednika Joea Bidena bila bi praktično mrtvi u posljednje dvije godine njegova mandata.

Ipak, ništa ne postaje zakon, koji izglasa Kongres, bez Bidenovog potpisa. Nacrti zakona za finansiranje vlade, povećanje gornje granice duga i rješavanje vojnih pitanja potrebni su za funkcioniranje vlade. Ti će prijedlozi zakona vjerovatno postati žarišta u pregovorima između republikanaca, demokrata i Bijele kuće.

Biden, koji je desetljećima služio u Senatu, često je hvalio svoje dvostranačke akreditive i govorio da želi surađivati s republikancima. Ali, za to je zainteresiran jako mali broj republikanaca republikanaca koji suprotstavljanje Bidenu postavljaju kao glavni prioritet.

Šta je sa Senatom?

Iako bi se Senat mogao okrenuti u bilo koju stranu nakon izbora što znači da će predsjednik Biden tamo moći pronaći malo više zajedničkog jezika, bez obzira tko je na čelu. Velik dio Bidenovih zakonodavnih postignuća bio je nusprodukt dvostranačkih pregovora u Senatu.

Ipak, Senat bi pod republikanskim čelništvom mogao usvojiti zakone koje je im proslijedi Zastupnički dom pod liderstvom republikancima, vršeći politički pritisak na Bidena. Republikanci bi ponovno preuzeli kontrolu nad odborima, a time i moć provođenja istraga i nadzora uprave.

Republikanski Senat također bi mogao otežati život Bidenu blokiranjem ili odgađanjem prolaska predsjednikovih kandidata za sudsku i izvršnu vlast.

Kad bi demokrati držali Senat, a republikanci osvojili Zastupnički dom, malo je vjerovatno da bi dva doma našla mnogo zajedničkog jezika. Ali, republikanci bi mogli pokušati pridobiti umjerene demokrate u Senatu za neke zakone.

Kad bi demokrati uspjeli zadržati Zastupnički dom i Senat, vjerovatno bi ponovno pokrenuli pregovore o nekim točkama Bidenovog dnevnog reda koje nikada nisu usvojene, uključujući njegov novi paket socijalnih i ekonomskih programa koji je zastao zbog unutarnjih demokratskih nesuglasica.

Kongresni izbori na sredini mandata

Bit će izabrano svih 435 članova Zastupničkog doma, kao i 34 od 100 mjesta u Senatu. Također će se održati izbori za 36 državnih i tri teritorijalna guvernera te na brojnim drugim državnim i lokalnim izborima. Ovo će biti prvi izbori na koje će utjecati preraspodjela koja će uslijediti nakon popisa stanovništva u Sjedinjenim Američkim Državama 2020.

PREDSTAVNIČKI DOM KONGRESA

Na raspolaganju su 435 mjesta, a očekuje se da će manje od 100 biti konkurentno. Republikanci moraju “preoteti” pet mjesta kako bi preuzeli većinu u Domu uz uvjet da ne izgube nijedno postojeće mjesto.

Glavne utrke

okrug Michigana – Elissa Slotkin (D) vs Tom Barrett (R)

New Hampshire 1. okrug – Chris Pappas (D) vs Karoline Leavitt (R)

Ohio 9. okrug – Marcy Kaptur (D) vs J.R. Majewski (R)

okrug Kalifornije – David Valadao (desno) vs Rudy Salas (D)

Texas 34th District – Mayra Flores (R) vs Vincente Gonzalez (D)

Aljaska općenito – Mary Peltola (D) protiv Sarah Palin (R) i Nicka Begicha (R)

Arizona 2. distrikt – Tom O'Halleran (D) vs Eli Crane (R)

Kansas 3rd District – Sharice Davids (D) vs Amanda Adkins (R)

Maine 2. okrug – Jared Golden (D) Bruce Poliquin (R)

okrug Oregon – Jamie McLeod-Skinner (D) vs Lori Chavez-DeRemer (R) okrug Virginije – Elaine Luria (D) vs Jen Kiggans (R)

SENAT

Birat će se 34 senatora na mandat od šest godina. Na tim je mjestima trenutačno 14 demokrata i 20 republikanaca. Demokrati imaju vrlo tanku kontrolu nad Senatom, 50 demokrata-50 republikanaca, tako da potpredsjednica Kamala Harris ima odlučujući glas u tom podijeljenom domu. Prema Ustavu, potpredsjednici su na čelu Senata.

Glavne utrke

Pennsylvania – John Fetterman (D) vs Mehmet Oz (R)

Republikanac Mehmet Oz, bivši moždani kirurg i TV voditelj, natječe se s Johnom Fettermanom, demokratskim zamjenikom guvernera, za slobodno senatsko mjesto iz savezne države Pennsylvanije. Fetterman je Oza prikazao kao elitistu i čovjeka koji ne živi u Pennsylvaniji, kritizirajući njegove pokušaje da se poveže s radničkom klasom. Fetterman, nasuprot tome, naglašava svoju povezanost s radnicima i nastupa u kratkim hlačama i majici s kapuljačom. Suočava se s pitanjima o svom zdravlju, budući da je u svibnju doživio moždani udar.

Nevada – Catherine Cortez Masto (D) vs Adam Laxalt (R)

Demokratkinja Catherine Cortez Masto, prva Latina u Senatu, brani svoje mjesto od glavnog državnog odvjetnika Adama Laxalta, republikanca koji je predvodio napore svoje stranke da poništi Bidenovu pobjedu na izborima 2020. godine. Cortez Masto naglašava prava na pobačaj, dok je Laxalt nastojao iskoristiti zabrinutost glasača zbog porasta cijena – obrazac koji se također pojavljuje u drugim saveznim  državama. U državi u kojoj 30 posto stanovništva čine Latinoamerikanci, analitičari pomno prate hoće li se ti glasači nastaviti kretati prema republikancima ili demokrati mogu preokrenuti ovaj trend.

Georgia – Raphael Warnock (D) vs Herschel Walker (R)

U utrci za koju se očekuje da će biti tijesna, novopečenom demokratskom senatoru Raphaelu Warnocku suprotstavlja se Herschel Walker, kojeg podržava bivši predsjednik Donald Trump. Walker je bivša zvijezda sveučilišnog nogometa koji je suočen s  nizom skandala, uključujući optužbe za obiteljsko nasilje i navodno laganje o tome koliko je djece imao. Warnock, koji služi kao pastor u crkvi u Atlanti koju je nekoć vodio Martin Luther King Jr, osvojio je iznenađujuću pobjedu na posebnim izborima početkom 2021. godine.

Sjeverna Karolina – Ted Budd (desno) protiv Cheri Beasley (D)

Republikanski zastupnik u Zastupničkom domu SAD-a Ted Budd sučeljava se s bivšom sutkinjom državnog vrhovnog suda Cheri Beasley za otvoreno mjesto u američkom Senatu u utrci koja nije privukla veću pozornosti u zemlji. Budd, vlasnik trgovine oružjem, naglasio je probleme poput inflacije kako bi privukao umjerene glasače, ali je također podržao nacionalnu zabranu pobačaja nakon 15 tjedana i pojavio se na nekoliko skupova s Trumpom. Beasley je rekla da se ne bi bojala raskinuti sa svojom strankom kako bi se obratila centristima. Sjeverna Karolina bila je politički konkurentna više od desetljeća, ali republikanci su pobijedili u većini državnih natjecanja i analitičari daju Buddu prednost.

Ohio – Tim Ryan (D) vs JD Vance (R)

JD Vance, autor memoara Hillbilly Elegy, kojeg podržava Trump, trebao bi imati prednost u odnosu na demokratskog zastupnika u Zastupničkom domu Sjedinjenih Američkih Država Tima Ryana u saveznoj državi koja je u posljednjem desetljeću postala republikanska. Ali, Vanceova kontroverznija mišljenja – da ga nije bilo briga što se dogodilo u Ukrajini, tvrdeći da je Bidenova administracija namjerno preplavila Srednji zapad fetanilom – učinila su utrku konkurentnijom nego što se očekivalo. Ryan je naglasio svoje radno iskustvo i distancirao se od stranačkog liberalnog krila. Nacionalne skupine ulažu novac, a tema pobačaja je u središtu pozornosti otkako je državno republikansko zakonodavno tijelo zabranilo sve pobačaje nakon šest tjedana.

Arizona – Mark Kelly (D) vs Blake Masters (R)

Demokratski senator Mark Kelly, bivši astronaut i suprug bivše američke zastupnice Gabby Giffords, suočava se s republikancem Blakeom Mastersom, kojeg podržava tehnološki milijarder Peter Thiel. Država je bivša republikanska utvrda u kojoj su demokrati postigli iznenađujuće dobitke na nedavnim izborima – Biden je osvojio državu za 0,3 posto 2020. godine. Masters se nastojao distancirati od kontroverznih komentara koji sugeriraju da bi socijalno osiguranje trebalo privatizirati. Također je nedavno izbrisao dijelove web stranice svoje kampanje na kojima se zalagao za potpunu zabranu pobačaja. Mastersove borbe dovele su republikance do povlačenja financiranja, a analitičari su promijenili svoja predviđanja za utrku u Kellyjevu korist.

Florida – Val Demings (D) vs Marco Rubio (R)

Demokratska zastupnica u SAD-u Val Demings ušla je u posljednje tjedne svoje kampanje za svrgavanje republikanskog američkog senatora Marca Rubia na jačoj poziciji nego što su mnogi promatrači očekivali u konzervativno naklonjenoj Floridi. Demings, bivša šefica policije u Orlandu, je autsajder protiv Rubia, koji traži svoj treći šestogodišnji mandat u Senatu.

Wisconsin – Mandela Barnes (D) vs Ron Johnson (R)

New Hampshire – Maggie Hassan (D) vs Don Bolduc (R)

GUVERNERSKE UTRKE

Postoji 36 guvernerskih utrka. Najosporavaniji su:

Arizona – Katie Hobbs (D) protiv Kari Lake (R)

Općenito gledano kao jedna od najbližih guvernerskih utrka u zemlji, otvoreno natjecanje za mjesto guvernera Arizone suprotstavlja državnu tajnicu Katie Hobbs, demokratkinju, i bivšu voditeljicu tv vijesti Kari Lake, republikanku. Hobbs je stekla nacionalnu važnost 2020. kada je branila rezultate izbora u Arizoni od lažnih tvrdnji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa o prijevari. Lake, koja je dobila Trumpovu podršku, prihvatila je te tvrdnje i obećala da će zabraniti glasanje poštom ako pobijedi.

Florida – Ron DeSantis (R) vs Charlie Crist (D)

Republikanski guverner Ron DeSantis traži ponovni izbor za drugi mandat u onome što se naširoko smatra pretečom predsjedničke utrke 2024. godine. Bio je na čelu brojnih stranačkih borbi u zemlji, suprotstavljajući se restrikcijama uvedenim u vezi s COVID-om 19, a istovremeno podržavajući zakon koji ograničava rasprave o LGBTQ pitanjima u državnim školama.

Protukandidat mu je Charlie Crist, bivši republikanski guverner koji je promijenio stranku i kao demokrat izabran u Zastupnički dom Kongresa SAD-a. Crist je pokušao privući umjerene republikance u nekadašnjoj političkoj državi koja se posljednjih godina još više nagnula udesno.

Pennsylvania – Doug Mastriano (R) vs Josh Shapiro (D)

U borbi za mjesto guvernera Pennsylvanije, jednoj od najvećih američkih izbora na sredini mandata, republikanac Doug Mastriano kojeg podržava Trump suprotstavlja se demokratskom protivniku Joshu Shapiru.

Georgia – Brian Kemp (R) protiv Stacey Abrams (D)

Republikanski guverner Brian Kemp sučeljava se s demokratskom kandidatkinjom Stacey Abrams. Ako bude izabrana, Abrams će biti prva Afroamerikanka koja će biti guvernerka u Sjedinjenim Američkim Državama. Njezini napori u registraciji birača pripisuju se zaslugama koje su pomogle predsjedniku Joeu Bidenu da pobijedi u Georgiji 2020. godine i što su dvojica demokrata osvojili mjesta u američkom Senatu 2021. Ankete pokazuju da sadašnji guverner Kemp vodi u trenutačnoj utrci, čak i nakon što je uznemirio Trumpa i njegove pristaše odbivši traženja bivšeg predsjednika da lažno proglasi Trumpa pobjednikom 2020. godine u Georgiji.

Michigan Gretchen Whitmer (D) vs. Tudor Dixon

Demokratska guvernerica Gretchen Whitmer pobačaj je učinila središnjom temom svoje kampanje za reizbor. Njezin republikanski protivnik, konzervativni komentator Tudor Dixon, kojeg podržava Trump, podržava gotovo potpunu zabranu pobačaja, uključujući djecu žrtve silovanja i incesta. Pobjeda Dixona značila bi potpunu kontrolu nad državnom vladom od strane republikanaca, koji već imaju većinu u oba zakonodavna doma. Whitmer je, međutim, zadržala ponekad i dvoznamenkastu prednost nad Dixon.

Texas – Greg Abbott (desno) protiv Betoa O’Rourkea

Ankete pokazuju da sadašnji republikanski guverner Greg Abbott ima čvrstu kontrolu nad guvernerstvom Teksasa, ali se suočava sa žestokim izazovom svog demokratskog protivnika, bivšeg kongresnika Beta O'Rourkea. Poznat po svojoj vještini prikupljanja sredstava na internetu i vatrenoj retorici, O’Rourke je javno proklinjao Abbotta da učini više na pooštravanju propisa o oružju nakon pucnjave u školi Uvalde u svibnju ove godine.

Oregon – Tina Kotek (D) vs Christine Drazan (R)

Kansas – Laura Kelly (D) vs Derek Schmidt (R)

Nevada – Steve Sisolak (D) vs Joe Lombardo (R)

Wisconsin – Tony Evers (D) vs Tim Michels (R)

Zatvaranje birališta

Biračka se mjesta zatvaraju u različito vrijeme, ovisno o saveznoj državi, odnosno o njenom geografskom položaju i različitoj vremenskoj zoni. Prva birališta zatvaraju se na istoku Amerike već u 23:00 GMT (18:00 EST).

(srijeda) 0000 GMT (1900 EST) – Georgia, Indiana, Kentucky, New Hampshire, South Carolina, Vermont, Virginia

(srijeda) 0030 GMT (1930 EST) – North Carolina, Ohio, West Virginia

(srijeda) 0100 GMT (2000 EST) – Alabama, Connecticut, Delaware, D.C., Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee

(srijeda) 0200 GMT (2100 EST) – Arkansas, Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming

(srijeda) 03:00 GMT (22:00 EST) – Iowa, Montana, Nevada, Utah

(srijeda) 0400-0600 GMT (2300-0100 EST) – California, Hawaii, Idaho, Oregon, Washington, Alasca.

Izvor: Al Jazeera i agencije