Kako je eksplozija u Istanbulu utjecala na izbornu propagandu u Turskoj?

Jedna strana zagovara vladinu verziju događaja o terorizmu, dok je druga na strani sve raširenijeg skepticizma prema toj verziji.

Brzina kojom su turske vlasti uhapsile osumnjičenu i karakteristike vezane za njen izgled potaknuli su mnoge da dovedu u pitanje službenu verziju priče (Al-Jazeera)

Piše: Ibrahim Olabi

Mnogi detalji eksplozije koja se dogodila u Ulici Istiklal, u središtu Istanbula u nedjelju poslijepodne, kada su deseci ljudi ranjeni i više njih je izgubilo živote, tema su brojnih rasprava u Turskoj. U tim raspravama uglavnom dominiraju dvije skupine: jedna od njih zagovara vladinu verziju događaja, dok je druga na strani sve raširenijeg skepticizma prema toj verziji, a varira između optuživanja vlade da izvodi ”predstavu” i toga da ovakve događaje koristi u predizbornoj propagandi.

Turske vlasti su optužile Kurdistansku radničku stranku (PKK) i s njom povezane kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) da stoje iza bombaškog napada. Ističu da je ženska osoba za koju se sumnja da je izvela operaciju prošla obuku u Ain al-Arabu (Kobani). Tamo su je obučavali pripadnici YPG-a, koji predvode takozvane “Sirijske demokratske snage” (SDF), pod čijom se kontrolom nalaze velika područja u sjevernoj i sjeveroistočnoj Siriji.

Turske sigurnosne službe potvrdile su da je osumnjičena Ahlam al-Bashir, državljanka Sirije, povezana s PKK-om. Na teritoriju Turske je ušla ilegalno, preko regije Afrin, četiri mjeseca prije datuma operacije. Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu istaknuo je da su presreli telefonski poziv iz Qamishlija (pod kontrolom SDF-a) u kojem osoba daje upute ćeliji organizacije da ubije osumnjičenu kako bi se spriječilo razotkrivanje okolnosti napada.

Detalji koje je Direkcija za sigurnost u Istanbulu objavila unutar 24 sata od bombaškog napada, pa sve do hapšenja osumnjičenice i oko 50 osumnjičenih osoba umiješanih u operaciju, izazvali su dosta skepticizma kod protivnika turske vlade.

Ponovno uvlačenje Sirijaca u priču

Dok su se pojedini fokusirali na činjenicu da karakteristike vezane za izgled osumnjičene Ahlam al-Bashir ne sugeriraju da je u pitanju Sirijka, što implicira da je narativ vladinih agencija kontradiktoran, mnogi korisnici Twittera u Turskoj smatraju da sirijska nacionalnost optužene za podmetanje bombe potvrđuje opravdanost njihovih strahova da će sirijske izbjeglice ostati u Turskoj. Zbog toga su ponovno uputili zahtjeve da se izbjeglice deportiraju u zemlju porijekla, okrivljujući vladu zato što ih je primila.

Sa svoje strane, turski pisac i politički stručnjak Yusuf Katipoglu rekao je da “propitivanje nacionalnosti počinitelja nema nikakav značaj”, dodajući kako je “terorista terorista bez obzira na njegovu nacionalnost i izgled, jer niko ne sumnja u to da su PKK i njene podružnice teroristi bez obzira jesu li oni Sirijci, Iračani, Turci ili neko drugi.”

Katipoglu je za Al Jazeeru objasnio da je cilj rasprava o nacionalnosti optuženih za napad na Taksimu ”ispolitizirati” ovo pitanje; u pokušaju da se okrivi turska vlada, ali i da se pitanje Sirijaca iskoristi u suočavanju s njom.

Turske stranke se natječu da ostvare uspjeh na predsjedničkim i parlamentarnim izborima zakazanim za juni iduće godine, a turska opozicija računa na to da će opasti popularnost vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

Katipoglu upozorava da su “pokušaji bacanja krivice na Sirijce i sirijsku opoziciju upravo priča koja služi interesima turske opozicije”. Rekao je da je jedan od ciljeva ove operacije bio “ponovno gurnuti Sirijce i sirijsku opoziciju u ometanje turske vlade i turskih glasača”.

Salih Muslim, čelnik Stranke demokratskog jedinstva (PYD), političkog krila kurdskih jedinica, rekao je, u intervjuu za saudijski kanal Asharq News, da Ahlam al-Bashir “ne dolazi sa područja pod kontrolom YPG-a, i da ne postoje evidencije s ovim imenom.” S druge strane ističe da se na “njenoj stranici na društvenim mrežama može vidjeti zastava sirijske opozicije”.

Komentirajući ovo, turski pisac Katipoglu kaže kako se “ne može osloniti na izjave Saleha Muslima, budući da je on pristalica terorističke organizacije i nalazi se na čelnoj poziciji u PKK-u.”

Preliminarne informacije nisu konačne

Sa svoje strane, Jalal Demir, čelnik Udruženja arapskih medijskih kuća u Turskoj, istaknuo je da se u priopćenjima istanbulske Direkcije za sigurnost govori kako je uhapšena “osumnjičena osoba i da nije kategorički precizirano da je u pitanju počiniteljica”.

Demir, bivši dužnosnik zadužen za izbjeglički kamp u Turskoj, naglasio je za Al Jazeeru da su informacije koje su objavile vlasti u vezi s imenom i identitetom osumnjičene, posebno da je Sirijka, “ostale preliminarne informacije i da se temelje na službenu evidenciju, međutim, optužena se možda koristila lažnim identitetom.”

Ističe da je otkrivanje identiteta djevojke jako odjeknulo u turskoj javnosti, rekavši da je to, uz izjave Saleha Muslima koje zloupotrebljavaju tu temu, “jasan pokazatelj da postoje strane koje žele da se odgovornost za taj događaj pripiše Sirijcima kako bi to utjecalo na nadolazeće izbore, što je i glavni cilj ove eksplozije”.

Mazloum Abdi, komandant takozvanih “Sirijskih demokratskih snaga” (SDF) u svojoj objavi na Twitteru je demantirao bilo kakvu vezu između njegovih snaga i bombaškog napada na Taksim, odbacivši turske optužbe u vezi s tim. Jedinice narodne zaštite (YPG) i Autonomna uprava (tijelo preko kojeg kurdske jedinice upravljaju regijom) također su odbacile optužbe.

Kome to ide u prilog?

Kurdistanska radnička stranka (PKK), koju Turska i druge zemlje smatraju terorističkom organizacijom, izjavila je da nema veze s bombaškim napadom. Istovremeno je optužila turske vlasti da su pribjegle tim metodama zbog neuspjeha da se nose sa, kako je to nazvala, ”kurdskom borbom”, ponavljajući izjave pojedinih turskih opozicionara o scenariju ”pozorišne predstave”.

Turski pisac i stručnjak Yusuf Katipoglu rekao je da priča o tome da se radi o “predstavi, o čemu svjedoči brzo uhićenje počinitelja”, navodi ljude da zaborave da je Turska ove godine osujetila 200 pokušaja bombaških napada, prema podacima turskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istaknuo je da se bombaški napad dogodio na lokaciji od vitalnog i strateškog značaja, te kako je Turska općenito, a posebno Istanbul, karakteristična po tome da je pokrivena državnim i drugim nadzornim kamerama koje su postavljene i u toj uglavnom turističkoj ulici.

Katipoglu je izjavio kako ovo nije prva operacija PKK-a, govoreći o “dosjeu ove stranke koji je prepun ciljanja civila i bombaških napada koje je provodila proteklih godina”.

Smatra da je paradoks u tome da ovaj narativ, koji neke nije uvjerio jer se protive vlasti, uopće nije u interesu vlasti, jer je opozicija počela dovoditi u pitanje sposobnost vlasti da održi sigurnost pod kontrolom te da “ispolitizira” ovu temu podsjećajući na činjenicu da je počiniteljica državljanka Sirije, kao i to da mjesto i vrijeme napada mogu biti udar na ekonomiju.

“Ako razmislimo o tome iz svih aspekata, vlast nema koristi od ovog incidenta, nego opozicija, a treba podsjetiti da se nalazimo pred izborima”, kazao je.

Izvor: Al Jazeera