Šta Zelenski želi postići dekretom o pregovorima s Putinom

Dekretom kojim se proglašavaju ‘nemogući’ bilo kakvi pregovori između Kijeva i Putina, ali ostavlja otvorena opcija pregovora sa Rusijom, Zelenski je poslao poruku i oponentima ruskog predsjednika u Kremlju, ističe Vlado Vurušić.

Svaki pregovori za Putina bili bi isključjivo razgovori o ukrajinskoj kapitulaciji, smatra Vurušić Foto: EPA (EPA)

Vladimir Putin je nakon aneksije ukrajinske teritorije i prijetnji nuklearnim napadom sam sebe isključio kao mogućeg pregovarača o kraju rata u Ukrajini, te dekret ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog kojim odbacuje mogućnost pregovora sa ruskim predsjednikom nije nešto što dramatično mijenja situaciju, smatra Vlado Vurušić, novinar i vanjskopolitički komentator.

Zelenski je u utorak potpisao dekret kojim se službeno proglašavaju “nemogući” bilo kakvi pregovori između Kijeva i Putina, ali ostavlja otvorena opcija pregovora sa Rusijom. Odluka dolazi nakon što je Putin proglasio četiri regije Ukrajine koje je djelomično okupirala Moskva kao dijelove Rusije, što Kijev i Zapad odbijaju.

“Mislim da je odluka Zelenskog na neki način logična i zapravo neka vrsta njegove poruke mogućim oponentima Putina unutar Kremlja”, kaže Vurušić te ističe da se sada ne zna kada bi se mogli desiti bilo kakvi razgovori između dvije strane ali da će Ukrajina i Rusija kad-tad morati pregovarati, jer svaki rat završava nekim pregovorima.

Putin, koji uskoro puni 70 godina, mogao bi se još dva puta kandidirati za tu funkciju prema ustavnim amandmanima, tako da bi potencijalno mogao ostati na vlasti do 2036. godine.

“Putin je zapravo ovom aneksijom i svojom retorikom doveo u veoma delikatnu i škakljivu poziciju svog nasljednika, jer jednog dana će u svakom slučaju doći neki drugi čovjek na mjesto Putina, koji se onda dovodi u poziciju da pregovara o onome što Rusi već sada smatraju svojom teritorijom”, kaže Vurušić.

Pregovori samo o kapitulaciji Ukrajine

Objašnjava da bi svaki pregovori za Putina bili bi isključivo razgovori o ukrajinskoj kapitulaciji, iako realno na terenu Ukrajinci napreduju.

Od početka septembra, ukrajinske snage su u brzoj kontraofanzivi postigle napredak na sjeveroistoku i istoku zemlje. Posljednjih sedmica, Ukrajinci su fokusirani na napade na ruske položaje i skladišta na desnoj obali Dnjepra te na mostove na toj rijeci kako bi prekinuli sanbdijevanje ruskih snaga.

“Ukrajinci dosta dobro stoje na bojištu, oni napreduju i na istoku i na zapadu zemlje, određena područja oslobađaju, napreduju prema ključnom gradu Hersonu, tako da ni Ukrajina sada nije spremna sjesti za stol i kao ‘podređena’ strana pregovarati, onako kako Putin zamišlja te pregovore. On zapravo pregovore s Ukrajinom zamišlja na način ukrajinske kapitulacije. Drugo, ako dođe do pregovora gdje će na stolu biti Krim i ova anektirana područja, sumnjam da će s druge strane stola biti Putin, jer to znači njegov poraz – a njegov poraz je apsolutno njegov pad. Kakav će njegov pad biti u tom slučaju vojnog poraza, ne znamo, ali poraz je po meni neminovno odlazak Putina sa scene.”

Prema mišljenju Vurušića, teško je reći na koji način će se odigrati Putinov pad, te da li će to biti nasilno, odnosno da li će se desiti da ostvari svoju prijetnju i upotrijebi nuklearno oružje.

‘Crveno dugme’

Kako dodaje, ruski predsjednik u ovom momentu ima “poziciju pokeraša koji je stavio sve na jednu kartu a mi ne znamo kakve on karte ima, i da li stvarno blefira sa nuklearnim prijetnjama”.

“Sada se također cijelo vrijeme vrti ta priča da je Rusija u ratu sa NATO-om, da je ona ugrožena egzistencijalno, njen opstanak, teritorij, o čemu Putin otvoreno govori, a  onda su u borbi za očuvanje Rusije sva sredstva dozvoljena”, objašnjava Vurušić.

Krajem septembra, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je na Generalnoj skupštini UN-a da se Zapad ne ustručava da objavi svoju namjeru “ne samo da nanese vojni poraz našoj zemlji, već i da uništi Rusiju”.

“U Rusiji su se pojavljivala mišljenja, kao što je ono Margarite Simonjan, glavne urednice Russia Today, koja je otvoreno govorila na televiziji da će Rusi, ako dođu u situaciju da gube, pritisnuti crveni gumb”, objašnjava Vurušić.

Pitanje je, kaže, i kako će reagirati ljudi oko Putina, da li će ga u oni u tom slučaju bespogovorno saslušati ili će ipak razmisliti da time ugrožavaju sebe i svoje porodice. U svakom slučaju, ističe Vurušić, Putin je sve više u ratu sa zdravim razumom a ne sa Ukrajinom.

Izvor: Al Jazeera