Sajam knjiga Frankfurt 2022. u sjeni bojkota zbog desničarskih izdavača

Ovogodišnji bojkot mnogih njemačkih autora koji se ne slažu sa politikom organizatora da, u duhu demokracije, ponovo dozvoli izlaganje desničarskim izdavačima.

Otvaranje najvećeg knjižnog sajma na svijetu je, kao i svake godine, privuklo iznimnu pažnju i autora i izdavača i knjigoljubaca i prevodilaca iz cijelog svijeta (Ustupljeno Al Jazeeri)

Otvaranje najvećeg knjižnog sajma na svijetu je, kao i svake godine, privuklo iznimnu pažnju i autora i izdavača i knjigoljubaca i prevodilaca iz cijelog svijeta. Povratak tradicionalnog sajma u punom sjaju, četiri hiljade izlagača iz 95 država, na deset spratova u svim salama jednog od najljepših sajmišta u Evropi, dvije hiljade događaja, omogućena prodaja knjiga, preko četiri hiljade akreditovanih novinara, naročito je ispromovirao dolazak španskog kraljevskog para u društvu njemačkog predsjednika na samu ceremoniju otvaranja.

Ove godine je počasna gošća Frankfurt Buchmesse Španija koja se predstavlja pod sloganom Putovanje u središte zemlje. Tako su se Španci svijetu u Frankfurtu predstavili dvjesto članskom delegacijom, uključujući najutjecajnije glasove moderne španske književnosti poput Kiko Amat, Elene Medel, Elizabeth Duval, Rose Montero, Sare Mesa…

Slovenija počasna gošća 2023

Titulu počasne gošće u narednoj godini preuzima Slovenija pod sloganom Satovje besed (Saće riječi). Skandal koji je prethodio slovenskom dolasku na ovogodišnji sajam knjige s problemima i malverzacijama, te neorganizovanošću i kašnjenjima u pripremama unutar Javne agencije za knjigu Republike Slovenije na čijem je čelu donedavno bio znani slovenski kontraverzni političar Dimitrij Rupel, prilično je kvalitetno zataškan ponajprije zahvaljujući komunikacijskim sposobnostima Aste Vrečko, ministrice za kulturu u pet mjeseci staroj slovenskoj lijevo orijentiranoj vladi, a potom i postavljanjenjem pozitivno nastrojene Katje Stregar, do sada zadužene za međunarodnu saradnju i koordinaciju projekta Bologna 2024, na čelo Javne agencije za knjigu Republike Slovenije (JAK).

Slovenija je na sajmu predstavila šest svojih izdavačkih kuća i nekolicinu autora. U narednoj godinu, slažu se i ministrica i prva žena JAK-a, biće dovoljno vremena i energije, pored sposobnosti i znanja, da se mala država čiji jezik poznaje preko pedeset dijalekata i čija je književnost vrlo raznolika, predstavi na sajmu u najboljem svjetlu.

“Biti počasni gost frankfurtskog sajma je za Sloveniju izuzetna prilika koju može naša država iskoristiti kao platformu da se pokaže kao savremena, kulturna država zagledana u prihodnost”, kaže ministrica Vrečko. Stregar dodaje, da gostovanje na frankurskom sajmu nije projekat samo Javne agencije za knjigu, već i cjelokupnog slovenskog izdavaštva.

Opet desničarski izlagači – i opet bojkot

Sajam knjiga u Frankfurtu ponovno se održava u punoj posjećenosti, nakon prošlogodišnjeg povratka po pandemijskoj pauzi. No, iako su očekivanja organizatora bila drugačija, jer su i njihove aktivnosti bile veoma usmjerene u poticanje različitosti, prevođenja, spašavanja, kako je rečeno industrije knjige, čak i kroz pozivanje visokih političara da gostuju (tako je ukrajinski predsjednik preko video – veze obratio publici u Frankfurtu) očekivanja su splasnula: na ovogodišnjem sajmu nema Jungeneurope, izdavača okarakterisanih kao neonacisti zbog kojih je glavna prošlogodišnja gošća Jasmina Kuhnke bojkotovala sajam i predstavljanje svoje knjige Crno srce,  na Plavoj sofi, glavnoj sceni ARD-a, ali kako opet dolaze desničarski izdavači, bojkot autora se, na čelu sa Kuhnke, i njenim sljedbenicima na društvenim mrežama, ipak nastavlja.

Kuhnke je objavom: “Dragi sajmu knjiga, sve dok nacisti smiju izlagati s tobom, uz tebe, za tebe – dotle ću te bojkotirati!”, ponovno skrenula pažnju na problem izraženog desničarstva, čim je javno objavljeno da su na sajmu i ove godine među izlagačima dvije sporne izdavačke kuće. I to u hali 3 izdavačka kuća “Junge Freiheit” s istoimenim tjednikom, te i Verlag iz Austrije. “Junge Freiheit” se smatra središnjim glasilom takozvane “nove desnice” u Njemačkoj.

Sajam knjiga se želi popraviti – ali sa stajališta mnogobrojnih kritičara ne uspijeva. U tom smislu je ustanovljena Grupa za podizanje svijesti koja postaje prva točka kontakta za posjetitelje u slučaju diskriminirajućih iskustava, te i “Kodeks ponašanja” koji postavlja pravila za “suradnju uz poštovanje” tijekom sajma (19.-23. oktobra). Ovo je novost godine na Sajmu knjiga u Frankfurtu, kako je naglasio organizator manifestacije.

“Jednostavno primjećujemo da je ton u kojem se vode rasprave i rasprave sve oštriji”, rečeno je u saopćenju organizatora: “Ako se neko prilikom susreta na sajmu osjeća diskriminirano, uvrijeđeno ili poniženo, može se obratiti novom timu za osvješćivanje koji se sastoji od antidiskriminacijskih savjetnika.”

Nove mjere očito imaju za cilj spriječiti diskriminaciju na sajmu. Prije godinu dana mnogi prijavljeni autori otkazali su svoj nastup u kratkom vremenu prije i za vrijeme aktualnog Sajma knjiga – iz osjećaja zgroženosti i solidarnosti.

Pogrešno razumijevanje pojmova ‘sloboda izražavanja i objavljivanja’?

Eleonore Wiedenroth-Coulibaly, poznata frankfurtska aktivistica, dobitnica nagrade Tony Sender 2022. i suosnivačica Inicijative crnaca u Njemačkoj (ISD), može razumjeti još jedno bojkotovanje sajma knjiga. Zahtjevi za drugačijim tretmanom desničarskih izlagača nisu novost. Medijski učinkovita mjera poput bojkota ponovno je pokrenula važnu raspravu o njoj. Pogrešnim smatra tretman sajma knjiga koji se u protekloj godini više puta osvrnuo na slobodu izražavanja i objavljivanja.

“Sajam knjiga nije davao nikakva priopćenja izravno o bojkotu, niti je unaprijed pokušao tužiti desničarske izlagače.”

Sa stajališta frankfurtske gradske vijećnice i savjetnice za razvoj raznolikosti Mirrianne Mahn (Zeleni), sajam knjiga bi, u slučaju potrebe, između ostalog trebao pokrenuti i pravne korake protiv desničarskih izlagača. “Ne mogu nijedan događaj opisati kao osjetljiv na diskriminaciju ako tolerira desničarske ekstremiste. Jednostavno to ne mogu učiniti nakon Hanaua, ni nakon Hallea, ni nakon Georgea Floyda.”

Mahn je spontano govorila na ceremoniji dodjele Nagrade za mir 2021. i kritizirala činjenicu da je nagrada Tsitsi Dangarembga dodijeljena crnkinji, ali da crne autorice nisu dobrodošle na sajmu knjiga.

To se ove godine nije promijenilo unatoč razmjeni mišljenja sa sajmom. Jasno još uvijek nedostaju okvirni uvjeti “da bi se svi osjećali dobrodošli i da bi svi mogli biti na sajmu s dobrim osjećajem”, mišljenje je većine aktivista. Sajam knjiga mora nešto poduzeti protiv agresivne diskriminacije, a ne samo reagirati pojačanim mjerama sigurnosti i potporom pogođenima. Osjetno primjetan broj policajaca u uniformama i pod naoružanjem teško da bilo kome stvara osjećaj sigurnosti, što bi morao biti smisao njihove prisutnosti.

Prošle godine nije bilo objektivne situacije rizika, istaknula je Grün, glasnogovornica Sajma knjiga. Sigurnost na sajmu osigurava odgovarajući koncept koji se razvija u suradnji sa sajmom i policijom. Za pojedine istaknute goste koji su izloženi riziku od diskriminacije, poduzele bi se dodatne mjere za posjet sajmu.

“Svi izlagači protiv kojih ne postoji kazneni zakon također imaju priliku izlagati na Frankfurtskom sajmu knjiga. Nije sve što se percipira kao nelegitimno ujedno i ilegalno”, ističe organizator. “Ali važno nam je i kakav je subjektivni osjećaj.” To je ono zbog čega je tu tim za podizanje svijesti, između ostalog: kao prva točka kontakta s izravnim kontaktom s ljudima koji su možda također imali takva iskustva.

“Prema našem iskustvu, samo to što smo vidljivi i prisutni jača osjećaj sigurnosti kod ljudi”, kaže Akinola Famson iz Berlinske udruge za borbu protiv diskriminacije i obrazovni rad (BDB eV).

Kako bilo, dok u pozadini teku lokalne i globalne političke igre, kao i borba za ljudska prava, čiji glas se najsnažnije čuje iz usta umjetnika koji se bave pisanom riječju, ako govorimo o sajmu knjige, najveći književni događaj na svijetu protiče mirne i u prisustvu mnogobrojnih posjetitelja.

Izvor: Al Jazeera