Koliko su duboke podjele među talibanima?

Izvori otkrivaju Al Jazeeri da je neslaganje veoma stvarno i da će, ako se tako nastavi, to donijeti nevolje narodu.

Porodice bivših zvaničnika su kazale Al Jazeeri da su talibanski borci pokušali zaplijeniti njihovu imovinu, uključujući kuće koje su iznajmili i privatne automobile (Reuters)

Pojavili su se izvještaji o podjelama među talibanskim vodstvom, što je za sobom poteglo pitanja o jedinstvu unutar grupe koja je preuzela vlast u ovoj državi prošli mjesec.

Sumnje javnosti o jedinstvu ove grupe porasle su ranije ovog mjesece, kada je Mullah Abdul Ghani Baradar, zamjenik premijera, nestao iz vidokruga javnosti.

Onda su uslijedili izvještaji da je ubijen.

Kada se ponovo pojavio, bilo je to sa unaprijed snimljenom izjavom. Baradar, koji je bez sumnje čitao neki vid izjave, je rekao da je njegovo nestajanje iz vidokruga javnosti bilo rezultat putovanja i da talibani „imaju suosjećanja među sobom, više nego porodica“.

U konačnom nastojanju da se uklone sumnje o njegovoj smrti ili povredi, Baradar je fotografisan kako prisustvuje sastanku sa zvaničnicima UN-a u ponedjeljak. Međutim, izvori su otkrili Al Jazeeri da je neslaganje veoma stvarno i da će, ako se tako nastavi, to donijeti nevolje afganistanskom narodu.

Pisac i reporter koji je nekoliko godina izvještavao o talibanima kaže da su podjele rezultat političko-vojnog raskola. Tvrdokorni talibani, kaže on, „osjećaju da im se neke stvari duguju za 20 godina borbi“.

Čekajući ratni plijen

Politički izvor koji je bio u višedecenijskom odnosu s talibanskim vrhom se slaže. On kaže da se posljedice tog raskola proširuju sa institucija moći na ulice, gdje talibanski borci prolaze kroz velike gradove i otimaju stvari koje pripadaju bivšim zvaničnicima i njihovim porodicama.

„Trenutno ih samo zanima otimanje auta i kuća ljudima.“

Porodice bivših zvaničnika su kazale Al Jazeeri da su talibanski borci pokušali oteti njihovu imovinu, ukljućujući kuće koje su iznajmili i njihove privatne aute.

To se dešava iako je zamjenik ministra za informisanje i kulturu Zabihullah Mujahid, izjavio dva dana nakon što su talibani preuzeli vlast da „smo dali instrukcije svima da ne ulaze ni u čije kuće, bilo da se radi o civilima ili vojsci“. U isto vrijeme, na sastanku za medije 17. augusta, Mujahid je izjavio „velika je razlika između nas i prethodne vlade.“

Međutim, oni koji su upoznati sa situacijom znaju da se trenutno talibansko vođstvo suočava sa mnogim od istih problema sa frakcijama s kojima se suočavala i Vlada bivšeg predsjednika Ashrafa Ghanija, koji je pobjegao iz zemlje na dan kada su talibani zauzeli Kabul.

Talibanski dužnosnici postavljaju talibansku zastavu, prije press konferencije glasnogovornika talibana Zabihullaha Mujahida, u vladinom informativnom centru za medije u Kabulu (AP)

Izvori koji su govorili za Al Jazeeru su kazali da, kao i sa drugim afganistanskim vladama, podjele među talibanima su na nivou ličnosti. Ali za razliku od prethodnih administracija, talibani se ne suočavaju samo sa pretjerano ambicioznim članovima ili suprotstavljenim političkim pogledima, njihov raskol je mnogo više temeljne prirode.

Trenutno se talibani, kažu izvori, sastoje od boraca koji još čekaju na ratni plijen i političara koji žele umiriti i otkloniti strah afganistanskog naroda i međunarodne zajednice.

Diplomatsko priznanje

Nekoliko država je već javno iskazalo svoju nespremnost da prihvate talibansku vladu u Afganistanu, a pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a je u srijedu zatražilo od talibana da budu inkluzivniji.

Afganistan se suočava sa krizom likvidnosti budući da je ova država odsječena od međunarodnih finansijskih organizacija, a SAD je zamrznuo više od devet milijardi dolara u sredstvima nakon što su talibani preuzeli vlast.

Reporter, koji je želio da ostane anoniman zbog sigurnosnih razloga, kazao je da su lideri kao što je Mullah Muhammad Yaqoob, trenutni ministar odbrane i sin osnivača ove grupe Mullaha Muhammada Omara, među ličnostima koji predstavljaju tvrdokornu, vojno orijentisanu frakciju talibana.

Mullah Baradar (u sredini) s grupom talibanskih zvaničnika (Reuters)

Drugi, kao što su Baradar i Sher Muhammad Abbas Stanikzai, zamjenik ministra vanjskih poslova, predstavljaju više politički orijentisane ogranke koji su željeli kreirati inkluzivniju državu.

Još jedno sporno pitanje za ove dvije frakcije je uloga regionalnih susjeda Pakistana i Irana, koje odavno optužuju da podržavaju talibane tokom svoje 20-godišnje oružane pobune.

Tvrdokorna frakcija

Mnogi lideri tvrdokorne frakcije, koje je Pakistan hapsio, sumnjičavi su prema Islamabadu. Nekoliko njih se umjesto tog okrenulo ka pružanju podrške Iranu.

Prvi su ustali kada je šef pakistanske špijunske agencije ISI, posjetio Kabul tik prije proglašenja Vlade. Reporter je kazao da je general Faiz Hameed pozvao na inkluzivniju Vladu, koja bi napravila prostora i za za šiite i  za žene, ali su tvrdokorni talibani, koji su već sumnjičavi prema Islambadu, to odbili.

Kada je pakistanski premijer Imran Khan također pozvao na inkluzivniju Vladu, talibanski lider Mohammad Mobeen, na nacionalnoj je televiziji kritikovao Khana, rekavši da ova grupa ne „daje nikome“ pravo da poziva na inkluzivnu Vladu, i da Afganistan zadržava „pravo da ima svoj sistem“.

Sedmicama su talibani ugošćavali dotadašnje zvaničnike kao što su bivši predsjednik Hamid Karzai, bivši visoki zvaničnik Abdullah Abdullah i Gul Agha Sherzai, koji je bio guverner pokrajina Nangarhar i Kandahar.

Talibanski borci patroliraju u Kandaharu (AP)

U to vrijeme su mnogi Afganistanci pretpostavljali da će ove ličnosti biti uključene u obećavanu inkluzivnu Vladu. Međutim, bivši diplomata je rekao da su tvrdokorni talibani u grupi od početka govorili da nikome ko je proveo „makar i dan“ u prethodnim administracijama neće biti data mjesta u novoj Vladi kojom upravljaju talibani.

Na ovaj način su ostali samo talibanski redovi kao izbori za upravljanje raznim ministarstvima.

Za vanjski svijet, trenutna Vlada, koju talibani nazivaju „privremenom“, je sve osim inkluzivna. Međutim, za ljude koji su upoznati s ovom tematikom, čak i sa svim učenjacima koji su imenovani na ministarske i direktorske pozicije vršitelja dužnosti, trenutna struktura je veoma pogodna za različite struje unutar talibana. Tokom svog gostovanja na televiziji, Mobeen je također rekao da je trenutna administracija veoma inkluzivna.

„Ovo je najbolje što će biti. Vlada neće postati ništa više inkluzivna“, reporter je kazao u vezi manjka etničkog diverziteta ili inkluzije bilo kakvih demokrata ili tehnokrata u administraciju.

Stvarna moć

U utorak je ova grupa najavila dodatne članove Vlade, većinom zamjenike ministara, ali se potrudila da istakne kako su nova imenovanja tu da bi adresirala pitanja diverziteta i kvalifikacija u svojoj administraciji.

Izabrane su ličnosti iz Panjshira i Baghlana. Iz Panjshira je Nacionalni front otpora, koji je pokrenuo jedini napor velikog obima da pokuša spriječiti talibane da zauzmu cijelu državu. U Baghlanu je također bilo organizovanog otpora tokom prošlog mjeseca.

Talibani su oprezno nastupili i istakli da će tri od novih pozicija biti date stanovnicima Panjshira, Baghlana i Sar-e Pola, pokrajina sa znatnim tadžikistanskim i uzbekistanskim populacijama. Iako je ova grupa napravila prostor za Tadžikistance, Uzbekistance i Turkmene, i dalje nema šiita, Hazara ili bilo koje druge manjinske grupe u njihvoj vladi.

Stvarna moć, kazali su izvori, leži među tajnom šurom (savjetodavnim tijelom) u Kandaharu, gdje ova grupa tvrdi da je njen trenutni šef, Hibutallah Akhunzada, nastanjen. Ovaj krug se smatra stvarnim donositeljima odluka u Afganistanu.

„Vlada nema moć“, kazao je reporter.

Nekoliko talibanskih lidera je očito bilo uznemireno zbog svojih pozicija u novoj administraciji.

Diplomatski i politički izvori su rekli da na osnovu njihovih trenutnih postupaka na ulicama Kabula, postoje strahovi da će regionalne i u većoj mjeri lične svađe među običnim talibanima dovesti do okršaja ili bitaka u prijestolnici i drugim pokrajinama.

„Borbe za politička mjesta su jedna stvar, ali kada se njihovi vojnici počnu boriti zbog davnašnjih svađa, nigdje neće biti sigurno.“

Izvor: Al Jazeera