Problem u kineskom nuklearnom reaktoru je manje zabrinjavajući od politike

Moguće je da više brine očit nedostatak komunikacije između vlasnika kineske nuklearne elektrane i francuskog dizajnera postrojenja, nego sam problem u reaktoru.

Problem otkriven u Bloku 1 nuklearne elektrane Taishan, u kojem su navodno oštećena kućišta gorivih cijevi propuštala inertni plin, događa se dovoljno često u industriji da operateri znaju kako da se nose s njim (Bloomberg)

Problemi u kineskoj nuklearnoj elektrani u blizini Hong Konga vjerovatno nisu razlog za zabrinutost, navode eksperti. Neke od politika koje stoje iza te situacije mogu biti, piše Dan Murtaugh u tekstu koji je objavio Bloomberg.

Problem otkriven u Bloku 1 nuklearne elektrane Taishan kineske kompanije China General Nuclear Power Corp. (CGN), u kojem su navodno oštećena kućišta gorivih cijevi propuštala inertni plin, događa se dovoljno često u industriji da operateri znaju kako da se nose s njim i uglavnom “nije nikakva prijetnja”, prema riječima Jeffa Merrifielda, bivšeg povjerenika američke Komisije za nuklearnu regulaciju (NRC).

Ono što je vjerovatno više zabrinjavajuće jeste naizgled nedostatak komunikacije između CGN-a, koji je u državnom vlasništvu, te Electricite de France SA (EDF), kompanije koja je projektirala elektranu i čiji je manjinski vlasnik. Ogranak EDF-a je upozorio američku vladu s ovim problemom te je u ponedjeljak matična kompanija pozvala CGN da pruži više informacija i da organizira sastanak kako bi se razgovaralo o operativnim problemima.

Određene zabrinutosti

“Činjenica da je EDF kontaktirao američku agenciju sugerira da postoje određene zabrinutosti u vezi njihovog pristupa takvim kritičnim informacijama”, rekao je M.V. Ramana, nuklearni naučnik i profesor na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji.

Glasnogovornik CGN-a je odbio da da komentar u utorak, pozivajući se na saopćenje od nedjelje u kojem se navodi da postrojenje radi na siguran način i dan su mjerene vrijednosti radijacije u i oko elektrane na normalnom nivou. EDF nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar u vezi protoka informacija između partnera.

Elektrana Taishan, koja se nalazi gotovo 130 kilometara zapadno od Hong Konga, 30 posto je u vlasništvu EDF-a, dok je CGN većinski vlasnik.

U septembru je kineska Uprava za nuklearnu sigurnost (NNSA) izvršila inspekciju i dala odobrenje za punjenje goriva u Blok 1. Problemi s nakupljanjem plina u reaktoru su prvi put otkriveni u oktobru, saopćio je EDF u ponedjeljak.

EDF dodaje da se čini da se premaz na nekim šipkama goriva oštetio, što je dovelo do povećane koncentracije nekih plemenitih plinova. Kineska Uprava za nuklearnu sigurnost je saopćila u aprilu da je Blok 1 elektrane iskusio operativni incident koji je karakteriziran kao manji i nije od sigurnosnog značaja.

Oštećeni premaz

Tokom punjena gorivom, moguće je da je zalutali predmet, nešto tako malo kao žičana nit četke, ostao u reaktoru, rekao je Merrifield, koji je bio povjerenik NRC-a od 1998. do 2007. i koji je sada advokat u vašingtonskoj pravnoj kući Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

Tu nit je mogla pokupiti voda koja cirkulira u zatvorenom krugu reaktora i koja se mogla protrljati i zagrebati vanjski sloj premaza uranovih gorivih šipki, te potencijalno time oslobađajući zračenje i plinove. Ako koncentracija ostane dovoljno niska, elektrana može nastaviti raditi sigurno dok god se pažljivo nadzire radijacija kako bi radnici bili sigurni, rekao je on.

“Nije uobičajeno, ali je to nešto što se desilo značajan broj puta da je to dobro razumljiv fenomen i relativno lagan za upravljanje”, rekao je Merrifield.

Nuklearni stručnjaci su kazali da se nadaju većoj transparentnosti u budućnosti. Izvor energije bez ugljika vide kao ključ svjetske borbe protiv klimatskih promjena, ali izazivaju zabrinutost zbog stava javnosti nakon niza dobro poznatih nesreća poput Černobila i Fukushime.

“Nedostatak otvoreno dostupnih informacija u vezi ovog problema može ljude nepotrebno zabrinuti u vezi toga šta se događa”, rekao je Merrifield.

Dodatne komplikacije

Problem dodatno komplicira činjenica da je CGN među 59 kineskih kompanija koje se nalaze na crnoj listi administracije američkog predsjednika Joea Bidena zbog navodnih veza sa kineskom vojnom ili obavještajnom industrijom. EDF je kazao da je njegova podružnica Framatome kontaktirala i podijelila podatke sa američkim zvaničnicima jer su neki od njihovih stručnjaka za nuklearno gorivo u SAD-u.

Protok informacija između dvije kompanije je možda također otežan kao posljedica njihove konkurencije u nekim regijama. I dok je CGN partner s EDF-om, najvećim svjetskim operatorom nuklearnih elektrana, u projektima poput britanskog Hinkley Point C-a, tsve više je i suparnik. CGN i Kineska nacionalna nuklearna korporacija plasiraju na tržište reaktor Hualong One, koji je dizajniran u Kini, a upravo su dovršili prvi blok u inostranstvu, u Pakistanu.

“Da biste razumjeli dinamiku između Kine i Francuske, morate shvatiti da Kinezi žele prodati Hualong One, a Francuzi žele i dalje prodavati francuske reaktore”, rekao je Chris Gadomski, nuklearni analitičar BloombergNEF-a u New Yorku.

Izvor: Agencije