Prlić: HNV priprema prijedlog koji će balansirati između nacionalnog i građanskog u BiH

Koncept koji zagovara HDZ ne bi imao smisla niti bi imao toliku podršku da s druge strane nema SDA koja pomaže toj politici.

Stipe Prlić izabran je za predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini, vrlo utjecajne nevladine organizacije u zemlji [Ivo Cagalj/PIXSELL]

Novoizabrani predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) u Bosni i Hercegovini Stipe Prlić odbacio je politiku koju vodi vladajući HDZ BiH, uključujući i politiku koju Hrvatska demokratska zajednica vodi prema Hrvatima u BiH. Prlić je rekao da se ta stranka previše fokusirala na Hrvate u zapadnoj Hercegovini, gdje su Hrvati u većini, zanemarujući Hrvate i dijelovima BiH gdje su u manjini u odnosu na duge narode.

„Isto tako ne bi trebalo da bude bilo ko bez zaštite tamo gdje je manjina”, rekao je Prlić.

Neposredno nakon izbora na čelo HNV-a krajem prošlog mjeseca, vrlo utjecajne nevladine organizacije Hrvata u BiH, Prlić najavljuje ponuditi politička rješenja koja bi dijelom zadovoljila i nacionalne i građanske apetite u višeetničkoj Bosni i Hercegovini, što bi moglo dovesti do relaksacije političkih odnosa u zemlji, vrlo napeti već duže vrijeme zbog neslaganja među vladajućom koalicijom sastavljena od HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a.

  • Malo je poznato da je HNV BiH inicijator Washingtonskog sporazuma koji je zaustavio rat između Armije BiH i HVO-a 1994. godine. Ima li HNV ambiciju da ponovo počne utjecati na političke procese u BiH?

– HNV nije politička stranka nego nevladina udruga i želimo ostati u okvirima zakonskih dometa nevladinih udruga. Rješenjima koja nudimo želimo pomoći bosanskohercegovačkoj političkoj sferi, zajedno s drugim nevladinim udrugama želimo na političku sferu vršiti javni pritisak kako bi usvajala rješenja na dobro svih građana i naroda u BiH. To smo radili i 1994. godine, i sve godine i desetljeća nakon toga, to činimo i danas, a činit ćemo i u budućnosti.

Nastojat ćemo bit aktivniji u društvenom životu na način da ćemo ukazivati na društvene i političke anomalije ali i procese koji se odvijaju u Bosni i Hercegovini.

  • Kako vidite trenutno hrvatsku političku scenu u BiH? Čini se da Dragan Čović i HDZ njome vladaju suvereno. Ali, vi ste jedne prilike rekli da ni Hercegovini nisu svi ljudi za Čovića i HDZ.

– Trenutna politička scena u BiH je takva da je u raskoraku između tri dominantna nacionalna narativa. Ako se fokusiramo kako kažete na hrvatsku političku scenu u BiH, ona je takva da je nedvojbeno da je HDZ taj koji dobiva uvjerljivu podršku, a pogotovo nakon 2006. godine pa do danas gdje rezultat HDZ-a linearno raste po broju osvojenih mandata. Imate apsolutnu homogenizaciju biračkog tijela i situaciju da će HDZ biti nezaobilazan partner u vlasti i narednih izbornih ciklusa. Pojavljuju se određeni politički akteri koji bi eventualno mogli u određenim sredinama napraviti neki rezultat, ali za to je potrebno izvjesno vrijeme.

Nažalost, htjeli priznati ili ne danas među Hrvatima imate osjećaj straha od mogućnosti preglasavanja, a rezultat toga je da jedna politička opcija dobiva apsolutnu podršku bez obzira što se dogodilo Sokolu, Aluminiju i drugim gospodarskim subjektima.

Strahom se vješto manipulira i najlakše vlada, a strah je ubojito oružje kojim se razgrađuje bh. društvo.

Međutim, ukoliko bi se relaksirali odnosi, uvjeren sam da bi značajniju podršku među hrvatskim biračkim tijelom dobivale i stranke koje su danas u nastanku ali i stranke ljevice. U razgovoru s običnim ljudima dosta Hrvata kako u Bosni tako i u Hercegovini su razočarani s onim što čine političke elite HDZ-a.

  • Kako doživljavate ulogu i politiku HNS-a BiH?

– HNS je grupacija stranaka kao i svaka druga grupacija političkih stranaka, s tim da u HNS-u HDZ ima dominantnu ulogu bez mogućnosti da druge stranke značajnije utječu na odluke HNS-a jer se odluke više ne donose koncensusom. Ovo su između ostalog potvrdile i neke stranke koje su napustile zasjedanje nedavno održanog Sabora HNS-a.

HDZ jako dobro koristi HNS i rezultati su takvi da suvereno vlada tom organizacijom. Cilj svake političke organizacije je da ostane i opstane na vlasti i to u ovom momentu HDZ preko HNS-a uspješno ostvaruje. Cjelokupna situacija ide na ruku HDZ-u oko političkih odnosa u BiH gdje se niti jedan politički proces ne može odviti bez blagoslova ove stranke.

  • Usprotivili ste se izmjenama Izbornog zakona BiH kako to predlaže Čović i HDZ. Šta su vaše najveće zamjerke tom prijedlogu?

– HNV ima zamjerke na prijedlog izmjena Izbornog zakona na kojem inzistira HDZ, ali koliko vidimo nikakvih drugih prijedloga u javnosti nema niti se spominju. Pa nije valjda da samo jedna stranka daje prijedloge na ovako važno pitanje.

Naše zamjerke se odnose na izračune od strane HDZ-a po kojima pravo na izbor u domove naroda nemaju Hrvati u izbornim jedinicama u kojima je njihov udio u ukupnoj strukturi stanovništva ispod 5.8%. A da ne spominjemo Hrvate u Republici Srpskoj koji ne postoje u računicama HDZ-a i odavno su žrtvovani.

Moje osobno stajalište je da se ne smije narušavati princip po kojem se uskraćuje osnovno pravo da svaki građanin ima pravo da bira i da bude biran, a s druge strane ne smije se narušiti ni princip proporcionalne zastupljenosti koja se navodi u presudi Ustavnog suda po apelaciji Ljubić.

Prijedlozi za izbor članova Predsjedništva bi po mom mišljenju trebala ići u smjeru relaksacije odnosa na način da bi se izbor vršio kroz parlamentarnu proceduru jer se taj izbor onda ne bi negativno koristio kao sredstvo podizanja nacionalnih tenzija.

  • Ima li HNV BiH prijedlog za novi izborni zakon u BiH?

– HNV će imati svoj prijedlog. Na posljednjem Saboru HNV-a su iznijete ideje koje će voditi ka konačnom prijedlogu. Taj prijedlog će biti proslijeđen svim političkim strankama ali i međunarodnim organizacijama i ambasadama najznačajnijih zemalja. Želja nam je da vlastitim prijedlozima pomognemo u pravljenju balansa između nacionalnog i građanskoga, i da time pomognemo u traganju za rješenjem koje može biti modus vivendi bosanskohercegovačke države i društva.

HNV će davati prijedloge koji će biti na tragu realnog i provedivog i u okviru datosti koje definira Daytonski mirovni sporazum. Bojim se da kretanje izvan tog okvira neće donijeti napredak nego samo daljnje političke tenzije.

  • Bakir Izetbegović je unutar SDA suočen sa osipanjem članstva, Dodik i SNSD su ozbiljno ugroženi SDS-PDP koalicijom. Je li ‘legitimno predstavljanje’ po modelu kao insistira Čović možda neka vrsta spašavanja HDZ-a da ne dođe u istu poziciju?

– Istina je da je slobodni pad zahvatio SDA, ali i da vrlo ozbiljno prijeti Dodiku i SNSD-u – i da sve to pali alarme u uredima HDZ-a. Ova tri koncepta funkcioniraju po principu spojenih posuda i ne funkcioniraju jedni bez drugih.

Koncept koji zagovara HDZ ne bi imao smisla niti bi imao toliku podršku da s druge strane nema SDA koja pomaže toj politici. Također, ni nacionalistička politika separatizma koju zagovara Dodik ne bi pala na toliko plodno tlo da nema partnera u Federaciji koji tobože brane BiH od Dodika. Drugim riječima oni spašavaju jedni druge.

  • Hrvatska je dosta involvirana u političke procese u BiH. Mislite li da to čini na pravi način?

– Mišljenja sam da Hrvati u BiH imaju dovoljno znanja i ukupnog kapaciteta da se sami izbore za sve ono što smatraju da je dobro kako za Hrvate tako i za BiH u cjelini. Samo je pitanje kako tu politiku definirati na najbolji mogući način.

Mislim da se politika službenog Zagreba ne bi trebala svoditi isključivo na guranje hrvatskog HDZ u kola bosanskohercegovačkog HDZ-a i kola interesa koja taj HDZ održavaju vječno na vlasti.

Nadam se da će politika službenog Zagreba bez obzira tko je na vlasti biti okrenuta ka pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlanskim integracijama.

Izvor: Al Jazeera