U Živinicama obrt otvarate za dva sata: U poslovnoj zoni firme iz Njemačke i Austrije

U toku su pregovori sa više potencijalnih investitora iz Njemačke, koji žele otvoriti proizvodne pogone u ovoj industrijskoj zoni Ciljuge 2.

Pored statistike, pozitivne promjene u Živinicama se vide i golim okom; ako niste duže vrijeme prolazili kroz Živinice iznenadit će vas veliki broj novih objekata, piše autor (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Živinicama obrt možete otvoriti za dva sata, a dobiti građevinsku i urbanističku saglasnost za tri dana. Inače, Bosna i Hercegovina godinama upravo po ovim parametrima zauzima izuzetno loše mjesto ne samo u regiji nego i cijelom svijetu, što znatno otežava razvoj ekonomije.

U industrijskoj zoni Ciljuge 2 posluje oko 15 domaćih i stranih kompanija koje zapošljavaju preko 1.600 radnika. Najznačajnije među njima su dvije austrijske i dvije njemačke kompanije koje se bave proizvodnjom elektroopreme i dijelova za automobilsku industriju. U toku su pregovori sa više potencijalnih investitora iz Njemačke, koji žele otvoriti svoje proizvodne pogone u ovoj industrijskoj zoni.

Uskoro bi trebala biti izgrađena fabrika poliuretanskih panela koja će upošljavati 60-ak radnika. Vrijednost investicije je oko 15 miliona maraka, a tokom ove godine bit će okončana izgradnja fabrike da bi proizvodnja krenula na početku 2022. godine.

Kako je sve to uspjelo?

Živinice su bosanskohercegovački grad u Tuzlanskom kantonu gdje se ukrštaju magistralni putevi koji spajaju Tuzlu sa Sarajevom i Zenicom. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine broj stanovnika Živinica je 61 000, međutim taj broj se zadnjih godina znatno povećao i procjenjuje se na oko 75 000.

Živinice godinama bilježe izuzetno dobre rezultate u reformi lokalne uprave, izgradnji industrijskih zona i infrastrukture što je dovelo do znatnog povećanja budžeta i čak njegovog suficita. Do suficita od 1.2 miliona konvertibilnih maraka u 2019. godini Živinice su stigle nakon što je tri godine ranije zabilježen deficit od 2,6 miliona KM. Iako su predratni privredni sistemi propali, kao što je drvna industrija Konjuh, zahvaljujući sinergiji javne urprave, privatnog sektora i stranih investitora čak i u okolnostima pandemije Živinice ostvaruju pozitivne ekonomske rezultate.

Reformom Gradske administracije i uspostavljanjem boljeg poslovnog ambijenta Grad Živinice je u protekle četiri godine povećao budžet sa 14 na 26 miliona KM. Kad su u pitanju investicije samo u posljednje dvije godine privukli su u tri poslovne zone 70 miliona KM, a posao je dobilo više od 1 600 radnika.

Pored statistike, pozitivne promjene u Živinicama se vide i golim okom. Ako niste duže vrijeme prolazili kroz Živinice iznenadit će vas veliki broj novih objekata.

Prepoznavanje potreba građana i privrede

Prvi korak u promjeni poslovnog ambijenta koji je uradila gradska administracija Živinica prije tri godine je bio reforma javne uprave. Gradonačelnik Samir Kamenjaković priznaje da to nije bilo jednostavno, ali efekti su vidljivi, prije svega, u povećanju prihoda gradskog budžeta. On ističe da je glavni cilj bio efikasnost, odnosno da se administracija prilagodi potrebama stanovništva i privrede.

„S obzirom da su Živinice vrlo dinamična lokalna zajednica  mi smo se kroz reformu javne uprave prilagodili potrebama građana i privrede. Želimo biti servis građanima i da pružimo ruku investitorima. Smatram da svaka lokalna zajednica mora uraditi reformu uprave jer novo vrijeme donosi drugačije izazove koji zahtjevaju promjenu pristupa. Želim naglasiti da je Agencija za državnu službu Federacije BiH prije tri godine proglasila Živinice najboljom praksom po pitanju reforme javne uprave“, kaže gradonačelnik Kamenjaković.

Reforma je donijela suštinsku promjenu u načinu i brzini rada gradske administracije. Već tri godine privrednici i potencijalni investitori imaju sve potrebne informacije o ulaganju na jednom mjestu, u gradskom Centru za biznis.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković (Ustupljeno Al Jazeeri)

Na primjeru Grada Živinice jasno se vidi da promjene u radu administracije privlače veliki interes privrednika koji nije umanjen ni u okolnostima pandemije.

Radna snaga je najveći resurs

Prioritet gradske administracije nije bio kvantitet, odnosno puko povećanje broja radnih mjesta nego privlačenje investitora sa tehnološki naprednijom proizvodnjom kako bi radnici imali bolju zaradu i mogućnost napredovanja, a time i manje razloga za iseljavanje u evropske zemlje.

„Radna snaga je naš najveći resurs. Ukoliko budemo imali investitore koji će raditi sofisticiranije proizvode, imat ćemo i veće prihode i veće plate radnika. Dakle, naš cilj je uspostavljanje srednjeg staleža, a on se može generisati samo ukoliko imamo tehnološki napredniju proizvodnju“, pojašnjava gradonačelnik Kamenjaković.

Investicije zahtijevaju kvalitetnu infrastrukturu, a posebno saobraćajnu vezu. Živinice godinama iščekuju gradnju autoputa koji će spojiti Tuzlu sa Sarajevom preko Žepča. U međuvremenu radi se na povećanju kvalitete magistralne veze sa Sarajevom preko Karaule, a u toku su pripreme i za izgradnju zaobilaznice koja će približiti Živinice i Tuzlu.

„Grad Živinice je prije dvije godine pokrenuo inicijativu za izgradnju zaobilaznice koja bi ujedno bila nova trasa magistralnog puta M-18 koji spaja Tuzlu i Sarajevo. Grad Živinice u saradnji sa Gradom Tuzla i Brčko distriktom intezivno rade na pripremi izgradnje autoputa koji bi spojio Brčko, Tuzlu, Živinice, te preko Žepča i Zenice sa Sarajevom. Za našu privredu vrlo je bitan autoput do Brčkog, odnosno granicom sa EU što povećava vrijednost naših industrijskih zona i proizvodnje“, dodaje gradonačelnik Kamenjaković.

Pored navedenog, povezivanje željeznicom Vareša i Banovića je generacijski projekat koji je u fazi idejnog projektovanja. Željeznicom bi Živinice dobile direktnu vezu sa Jadranom, odnosno lukom Ploče, te Tuzlom, odnosno Hrvatskom i Srbijom.

Pozitivan ambijent za življenje

U vrijeme pandemije nakon zdravstvenog sektora najviše negativnih vijesti dolazi iz privrede. Međutim, zbog uspostavljenog pozitivnog ekonomskog ambijenta Živinice bilježe nesvakidašnji slučaj spašavanja jedne proizvodnje. Naime, bosanskohercegovačka ali i šira javnost nedavno je svjedočila uspjehu mladog poduzetnika koji je spasio jednu fabriku od gašenja, sačuvao postojeća i otvorio nova radna mjesta. Na ovaj potez odlučio se jer želi ostati u svojoj zemlji.

Uz pomoć roditelja, 29-godišnji Senad Mulabdić otkupio je fabriku keksa pred gašenjem i u jeku pandemije počeo sa radom.

Ranije su Živinice postale poznate po proizvodnji prvog domaćeg vatrogasnog vozila za što je zaslužan Suad Bešlić, povratnik i investitor iz Njemačke koji pored sklapanja vatrogasnih vozila proizvodi velike kontejnere za odvoz smeća ili sekundarnih sirovina.

Grad Živinice ima izražen problem sa ekologijom, odnosno zagađenjem zraka tokom zime. Rješenje ovog izazova se nazire jer se radi toplifikacija, odnosno izgradnja sekundarne mreže. Izgradnja Regionalne deponije kao najveće investicije u poslijeratnoj historiji Grada Živinice u vrijednosti od 15 miliona KM počela je u septembru prošle godine.

Na teritoriji Grada Živinice nalazi se Međunarodni aerodrom Tuzla koji je već godinama jedan od motora razvoja Tuzlanskog kantona.

Izvor: Al Jazeera