Nakon vojnog rješenja u Tripoliju: Šta se događa iza kulisa?

Ankara je počela pružati vojnu podršku vladi Al-Sarraja u novembru (Anadolija)

Piše: Mahmoud Erfidah

Kao posljedica dinamike vojnih dešavanja u Libiji i saopćenja međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva da je preuzeta kontrola nad glavnim gradom Tripolijem, u libijskom pitanju dolazi do političkih kretanja. Predsjednik libijskog Predsjedničkog vijeća Fayez al-Sarraj u posjeti je Turskoj, dok je umirovljeni general bojnik Khalifa Haftar u posjeti Kairu, pored posjeta delegacija Rusiji i Evropi.

Al-Sarraj je iz Ankare poslao poruke državama koje je opisao kao podržavateljice agresije na Tripoli, rekavši: “Vaša opklada je izgubljena, povijest neće imati milosti.”

Al-Sarraj je na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom dodao da se borba nastavlja sve do preuzimanja kontrole nad cijelom libijskom teritorijom.  

Erdogan je sa svoje strane naglasio da će se podrška Turske libijskom narodu i legitimnoj vladi nastaviti, pozivajući međunarodnu zajednicu da podrži međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva.

Erdogan je izjavio da Turska podržava međunarodne inicijative za postizanje mira u Libiji, ukazujući na dogovor između vlada dvije zemlje o potrebi nove političke faze u Libiji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Ankara je počela pružati vojnu podršku vladi Al-Sarraja u novembru, nakon što je potpisala sporazum o vojnoj saradnji i sporazum o demarkaciji pomorske granice, koji Turskoj daje pravo na istraživanje Sredozemlja, čemu se Grčka i druge zemlje protive.

Turska podrška Vladi nacionalnog jedinstva u proteklim mjesecima doprinijela je odvraćanju Haftarove ofanzive na Tripoli – iza kojeg stoje Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat. Na kraju je Vlada nacionalnog jedinstva uspjela preuzeti kontrolu nad svim administrativnim granicama u glavnom gradu, uključujući i aerodrom Tripoli, nakon žestokih borbi koje su rezultirale protjerivanjem Haftarovih milicija s juga grada.

Pregovori u Moskvi

U glavnom gradu Rusije, Moskvi, također je održan sastanak između izaslanstva Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva i ruske strane u Ministarstvima vanjskih poslova i odbrane na kojem se razgovaralo o najnovijem razvoju dešavanja vezano za libijsko pitanje.

Izvor Al Jazeere je naveo da su se dvije strane složile kako je potrebno izvesti sve plaćenike ruske kompanije Wagner iz Libije u sljedeća dva dana, te koordinirati napore između dvije strane na političkom, ekonomskom i vojnom planu, kao i da se ponovo preispita slučaj Rusa zarobljenih u Tripoliju.

Sigurnosne vlasti Vlade nacionalnog jedinstva drže Maxima Shugaleya i Samira Sweifana, koji su optuženi za špijunažu. Pored toga, međunarodno priznata vlada optužuje rusku stranu da pruža podršku kopnenim operacijama Haftarovih snaga tako što šalje plaćenike iz kompanije Wagner da se bore na jugu Tripolija, ali i nedavnim slanjem borbenih aviona Haftarovim snagama, usprkos tome što Moskva odbacuje te optužbe.

Rusija i Vlada nacionalnog jedinstva

“Danas smo čvrsto uvjereni da je Rusija važan partner u stabilnosti Libije”, rekao je Ahmed Maiteeq, član Predsjedničkog vijeća libijske vlade, nakon završetka sastanaka s ruskom stranom.

“U narednom razdoblju ćemo svjedočiti značajnom smirivanju vojnih tenzija zahvaljujući ruskoj diplomatiji, a ruska strana je naglasila da se libijska kriza ne može rješavati vojnim putem”, izjavio je za novinare.

Što se tiče pitanja ruskih zarobljenika u Tripoliju, Maiteeq je rekao, da će “ured državnog tužilaštva dati jasnu izjavu koja će pojasniti okolnosti ovog slučaja.”

Očekivana promjena

Politički analitičar Ahmed al-Ruweyati smatra kako je došlo do očekivane promjene u ruskom stavu, “jer su interesi Rusije veći od toga da sve stavi na jednu kartu”.

Kaže kako su se promjene počele manifestirati još od povlačenja Wagnerovih snaga s poprišta u Tripoliju nakon osam mjeseci neuspjelih pokušaja da uđu u glavni grad zbog otpora koji su pružale snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva.

Al-Ruweyati je izjavio za Al Jazeeru kako smatra da iza ovog povlačenja Wagnerovih plaćenika stoji unutrašnje i međunarodno političko djelovanje čime su riješena određena neslaganja uz pristanak Rusije, koja zna da je Libija nije njena zona utjecaja, već Amerike i Zapadne Evrope.

Prema ovom političkom analitičaru, “Rusija zna da ima mogućnost manevra sa pitanjem Libije na račun drugih međunarodnih pitanja i nekih ekonomskih interesa u Libiji”. Smatra da je to postignuto iza kulisa upravljanja krizom preko Turske i uz saglasnost Sjedinjenih Američkih Država.

Al-Ruweyati odbacuje mogućnost da će “Haftarove pristalice dopustiti da se njegov projekt potpuno uruši nakon svih tih ulaganja koja su žrtvovana za njega, što ukazuje da će se regionalni saveznici, posebno Egipat i UAE, vratiti ponovnom pokretanju projekta na način koji će biti u skladu s promjenama.”

Zaključuje da će Haftarovi saveznici preusmjeriti rat na zaštitu naftnih polja i luka i vojne baze Al-Jufra, radi naprednih odbrambenih akcija u Wishki, u blizini Sirte, kako bi dobili karte za političko ucjenjivanje Vlade nacionalnog jedinstva i vojno iscrpljivanje njenih snaga, kao i ekonomsku blokadu i nametanje nove stvarnosti.

Novi pristup zbližavanju

S druge strane, pisac i politički analitičar Abdullah Al-Kabeer naglasio je da na ruskoj strani postoji tendencija zbližavanja s Vladom nacionalnog jedinstva nakon neuspjeha Haftarove vojne avanture i američke pristranosti da se suoči ruskoj ekspanziji u Libiji.

Al-Kabeer je dodao za Al Jazeeru “Pobjeda koju su snage Vlade nacionalnog jedinstva ostvarile na terenu dovela je do promjene međunarodnih stavova.  Sastanci i savjetovanja u pojedinim prijestolnicama održavaju se u cilju razmatranja i koordinacije kako bi se iskristaliziralo političko rješenje.”

Prema ovom libijskom političkom analitičaru, Haftar je izvan računica bilo kakvih pregovora i traži se njegova zamjena. Svaka zemlja koja bude nametala Haftara za pregovaračkim stolom osuđena je na neuspjeh na samom početku, istakao je.

Ministar unutrašnjih poslova libijske vlade nalazi se u posjeti nekim evropskim prijestolnicama, uključujući Pariz i Rim, što se podudara s francuskim pokušajima da se ubrza uvođenje primirja u Libiji.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i njegov italijanski kolega Luigi Di Maio složili su se u Rimu da budućnost Libije treba odrediti libijski narod, a ne interesi stranih sila.

Izvor: Al Jazeera