‘Živite u strahu ako želite reći nešto o Izraelu’

Žena drži transparent na kojem piše 'Bojkotujmo Izrael' dok prisustvuje demonstracijama u znak podrške Palestini u Berlinu (Reuters)

Piše: Ruairi Casey

Berlin, Njemačka – Odluka njemačkog žirija da oduzme britansko-pakistanskoj autorici Kamili Shamsie književnu nagradu zbog njenog propalestinskog aktivizma naglašava da je ignoriranje palestinskih prava postalo normalizirano u Njemačkoj, smatraju propalestinske ličnosti u toj državi.

Nekoliko dana nakon prvobitne odluke, 18. septembra, osmočlani žiri Nagrade “Nelly Sachs”, nazvane po njemačkoj dobitnici Nobelove nagrade jevrejskog porijekla, pjesnikinji i dramaturginji, povukao je nagradu u iznosu 16.000 dolara zbog Shamsieine podrške pokretu BDS (bojkot, povlačenje investicija i sankcije).

U izjavi su rekli da “kulturološki bojkot ne prelazi granice, ali utječe na cjelokupno izraelsko društvo bez obzira na njegovu stvarnu političku i kulturološku raznolikost”.

BDS su uspostavili palestinski aktivisti 2005. da bi izvršili ekonomski i politički pritisak na Izrael da ispuni svoje obaveze po međunarodnom zakonu i modeliran je po uzoru na slične kampanje iz pokreta za građanska prava u SAD-u i borbe protiv aparthejda u Južnoafričkoj Republici 1980-ih.

“Ako govorite o Izraelu ili pišete o Izraelu, ulazite u zabranjeno ili opasno područje”, rekla je Iris Hefets, predsjednica Jevrejskog glasa za pravedan mir na Bliskom istoku, grupe većinom izraelskih, britanskih i američkih Jevreja koji žive u Njemačkoj.

Autorici Kamili Shamsie su oduzeli nagradu u vrijednosti od 16 000 dolara zbog podrške BDS-u [Tristan Fewings/Getty Images za DIAGEO]

Ovo što se dogodilo Shamsie dio je obrasca cenzuriranja, zastrašivanja i sabotiranja umjetnika i javnih ličnosti zbog njihovih političkih stavova, kaže Hefets.

Njenoj organizaciji zatvoren je bankovni račun u junu nakon kontinuirane kritike izraelskih medija i Centra “Simon Wiesenthal”, jevrejske organizacije za ljudska prava, zbog podrške BDS-u.  

“Živite u strahu ako želite nešto reći o Izraelu. Morate govoriti da je Izrael sjajan ako želite biti zaštićeni i imati finansije.”

Njemački Bundestag postao je prvi evropski parlament koji je odbacio BDS kao antisemitski u maju kad je usvojio multistranačku rezoluciju koja je uporedila tu kampanju s nacističkim bojkotom jevrejskih biznisa, rekavši da “podsjeća na najužasnije poglavlje u njemačkoj historiji”.

Iako taj prijedlog nije pravno obavezujući, dodao je težinu argumentu da su BDS i zagovaranje palestinskih prava slični antisemitizmu u Njemačkoj.

Pravo na bojkot

Posljedice posebno osjeća više od 200.000 Palestinaca koji žive u Njemačkoj, koji su mete sumnjičavosti i cenzure, smatra Majed Abusalem, politički organizator u koaliciji za ljudska prava “Palestine Speaks”, rodom iz Gaze.

“BDS samo zahtijeva osnovna prava. Ako je zahtijevanje slobode, ravnopravnosti i dostojanstva radikalno, onda Njemačka ništa nije naučila iz svoje historije”, rekao je Abusalem, kome će biti suđeno s još dvojicom izraelskih aktivista jer su prekinuli govor članice Knesseta Alize Lavie na berlinskom Humboldtovom univerzitetu 2017.

“Ova je cenzura sramotna i ljut sam što se Palestinci moraju boriti za mjesta na kojima mogu govoriti u državi koja za sebe tvrdi da je demokratija”, dodao je on.

No, prijedlog parlamenta mogao bi se suočiti s pravnim testom.

Prošle sedmice njemački sud presudio je da je odluka grada Bonna da isključi pro-BDS palestinsku žensku grupu s kulturnog festivala “neravnopravan tretman” i da se njome krši Evropska konvencija o ljudskim pravima, koja štiti pravo na bojkot.

U junu je Peter Schafer, direktor Jevrejskog muzeja u Berlinu, dao ostavku nakon što su na zvaničnom nalogu muzeja na Twitteru citirali novinski članak o izraelskim akademicima koji su kritizirali rezoluciju parlamenta u objavi koju je osudilo nekoliko jevrejskih grupa i izraelski ambasador.

Taj muzej ranije je kritizirao Izrael u pismu kancelarki Angeli Merkel zbog izložbe koja je izražavala “palestinsko-muslimanski pogled na Jerusalem”.

Žena drži transparent na skupu u Berlinu na kojem piše 'Bojkotujem Izrael, ali ne Jevreje!' [Sean Gallup/Getty Images]

U pismu je također optužen niz drugih nevladinih organizacija i institucija da su se miješali u interna pitanja Izraela ili promovirali antiizraelske aktivnosti, uključujući filmski festival Berlinale i Fondaciju “Heinrich Boell”, koja finansijski podržava ljevičarski izraelski časopis 972.

‘Sramotni trend cenzure’

Istog mjeseca diseldorfski festival Open Source otkazao je nastup američkog repera Taliba Kwelija nakon što je on odbio otkazati svoju podršku BDS-u.

“Od svih administracija regije ili gradova, kao i predstavnika javnih institucija, traže da BDS-u ne daju nikakav prostor ili platformu”, Kweliju je u e-mailu napisao Philipp Maiburg, umjetnički direktor tog festivala, navodeći rezoluciju parlamenta.

“Budući da i mi radimo na osnovu javnih finansija, nemamo izbora nego Vam tražimo zvaničnu izjavu u vezi s Vašim stavom prema BDS-u.”

Kweli je uzvratio izjavom na svom Facebook-profilu, gdje je napisao: “Volio bih nastupiti u Njemačkoj, ali ne moram. Radije ću biti pristojan čovjek i zauzeti se za ono što je ispravno nego se cenzurirati i lagati o BDS-u za novac.”

Više od 100 vodećih ličnosti iz kulture i politike potpisalo je javno pismo podrške Kweliju, primjetivši “sramotni trend cenzure” protiv propalestinskih glasova u Njemačkoj.

Hefets je sugerirala da, iako međunarodni umjetnici govore o tome, kulturni djelatnici u Njemačkoj ostaju ustrašeni ili tihi, strahujući da bi kritika upućena Izraelu mogla izložiti riziku njihovu reputaciju, karijeru ili prihode.

“Veoma je teško jer [njemački umjetnici] žive od novca od njemačke vlade i projekata. Nisu kao mi aktivisti koji smo prilično nezavisni.”

Ta bitka čak je dostigla njemačku ponosno ljevičarsku klupsku scenu.

‘Palestinci odbijaju platiti za grijehe Njemačke’

Prošle godine DJ kolektivu Room 4 Resistance zabranjen je nastup u popularnom berlinskom klubu “About Blank” zbog podrške BDS-u, čiji je član Jason Zuzak rekao da je to dio šireg obrasca otkazivanja i povučenih pozivnica širom države.

“Ovi incidenti desili su se većinom na mjestima koja se definitivno identificiraju kao ljevičarska i antikapitalistička i koja uopćeno podržavaju prava žena, prava queer osoba i obično rade stvari za migrante”, rekao je on Al Jazeeri.

Palestinska kampanja za akademski i kulturni bojkot Izraela (PACBI), pokrenuta u Ramalli 2004, otad je pozvala na bojkot tog berlinskog kluba, kao i dva druga u Hamburgu i Leipzigu, zbog “uočljivog i upornog antipalestinskog i antiarapskog rasizma”, primijetivši da je jedan od klubova postavio poziv za regrutiranje u izraelsku vojsku na svom sajtu.

U konačnici, smatra Abusalem, debata o tome je li BDS antisemitski zamagljuje brutalne posljedice izraelskog aparthejda u predjelima kao što je Gaza, gdje njegova porodica živi pod potpunom blokadom.

“Palestinci odbijaju platiti za grijehe Njemačke”, rekao je on. “Njemačka bi za promjenu trebala slušati Palestince i vrijednosti ljudskih prava i međunarodnog zakona.”

Izvor: Al Jazeera