Jovanović: Kvalitet ABA lige povećava borba za play-off

Jovanović predvodi već treću sezonu zaredom FMP (Ustupljeno Al Jazeeri)

Košarkaši FMP-a iz Železnika jedno su od najprijatnijih iznenađenjeg dosadašnjeg toka ABA lige i nalaze se pri vrhu tabele elitnog regionalnog takmičenja. Mada su se kako kaže, trener tima iz Železnika Vladimir Jovanović, ambicije FMP-a prije početka sezone odnosile na opstanak u društvu najboljih timova iz regije, dosadašnji rezultati nadmašili su očekivanja, pa se ekipa iz okoline Beograda nametnula i kao kandidat za plasman u doigravanje ABA lige.

Mladi 35-godišnji stručnjak iz Mladenovca naglasio je da je i dalje osnovni plan FMP-a izbjeći dva posljednja mjesta na tabeli ABA lige u regularnom dijelu takmičenja.

Izbor za pomoćnika selektora Srbije predstavlja veliku čast Jovanoviću za minuli rad u trenerskom poslu. On očekuje da selekcija Srbije startuje sa dvije pobjede u kvalifikacijama za Eurobasket 2021, čiji će domaćini biti četiri države – Njemačka, Gruzija, Češka i Italija. U prvoj utakmici Grupe E, aktuelni evropski viceprvak odmjeriće snage sa Finskom, 20. februara 2020. u gostima, a 23. februara biće domaćin Gruziji. Preostali rival Srbije u grupi biće Švajcarska.

Jovanović predvodi već treću sezonu zaredom FMP, u kojem je afirmisao veći broj talentovanih košarkaša. Drugu uzastopnu sezonu naš sagovornik je najmlađi trener po godinama koji radi u regionalnom takmičenju.  

  • Kako komentarišete rezultate FMP-a u ABA ligi?

– Kao i prethodnih godina, u sezonu smo krenuli sa jasnim ciljem ostanka u ABA ligi  i učešća u njoj naredne sezone. Uz glavni cilj, zadatak je bio da razigramo i afirmišemo neke mlade igrače. Završili smo prvo kolo drugog dela lige sa učinkom od osam pobeda i četiri poraza. Zaista možemo da budemo zadovoljni ostvarenim jer tako dobre rezultate niko nije očekivao od nas. Stavljali su nas u grupu timova koji će se grčevito boriti za opstanak, pa je utoliko i zadovoljstvo u klubu veće.

Posle utakmica stalno sam pričao sa igračima da moraju biti čvrsto na zemlji, te da zaborave tabelu i rezultate. Trebaju da se maksimalno angažuju kao što su i dosad činili. Igrači moraju ozbiljno shvatiti obaveze i respektovati svakog narednog protivnika.

  • Koji je cilj tima iz Železnika?

– Glavni cilj je da sačuvamo status ABA ligaša i izbegnemo dva poslednja mesta. Sa tim ciljem ušli smo u ligu. Sada deluje kao da smo ga već ostvarili, mada ima još deset utakmica do kraja ligaškog dela sezone. To nam je prvi cilj, a svaki naredni je da probamo pobediti u što više utakmica i naravno ostvariti bolji plasman na tabeli.

  • Koga vidite kao učesnike play-offa u regionalnom takmičenju?

– Pre početka lige, po sastavu i ambicijama koje se nisu krile, izdvojile su se ekipe Partizana, Crvene zvezde, Budućnosti i Cedevita Olimpije. Videli ste i da je Mornar iz Bara napravio sjajnu ekipu, kao i Igokea, mada ona igra slabo. Primorska iz Kopera je bila hit prvog dela sezone, dok je FMP odigrao iznad svakog očekivanja i uključio se u borbu za visok plasman.

Ako sada pogledate tabelu, vidite da sedam timova konkuriše za play-off i četiri od njih će sigurno proći dalje. U ovom trenutku je nezahvalno reći ko će to biti. Favorizovana Cedevita je nakon dva produžetka pobedila Megu Bemax, koja ima samo dve pobede, a mi smo jedva dobili slovensku ekipu Krke. Očekivati je i puno iznenađenja u nastavku sezone.

  • Može li FMP iznenaditi i plasirati se u doigravanje?

– Iskreno, pokušavam rasteretiti ekipu pritiska da nešto moramo uraditi. Ako to ostvarimo, biće prijatno iznenađenje za sjajno obavljen posao mlade ekipe. Ne želim to sada planirati, niti razmišljati o tome. Važno mi je da probamo dobro odigrati svaku utakmicu i pobediti ekipe iz vrha na našem parketu. Uspeli smo savladati Budućnost. Videli smo koliko nam je ta pobeda značila i kako je bio dobar osećaj nakon utakmice. Potrudićemo se da pobedimo i ostale ekipe na domaćem terenu.

  • Raste li kvalitet ABA lige svake sezone?

– Kvalitet lige prilično varira. Ove sezone je pojačan, ekipe su na početku napravile dobre sastave sa puno iskusnih i proverenih igrača. Posmatrajući sastave ABA lige, vidi se da ima puno dobrih košarkaša i stranaca u ovim timovima. Ove godine, može se reći, da najveći broj stranaca igra u ABA ligi. Meni deluje da ima puno stranih igrača koji su provereni i ranije su se dokazali igrajući u jakim timovima. Kvalitet lige posebno povećava neizvesna borba za play-off, kao i za opstanak. Mislim da je to slučaj i ove sezone.

  • Šta mislite o dosadašnjem dijelu i ko su favoriti za naslov prvaka u Euroligi?

– Volim gledati Euroligu, u kojoj timovi imaju dupli programi tokom sedmice. Uz to, euroligaši igraju utakmice u domaćem šampionatu. Veoma često se vide velike oscilacije u takmičarskoj formi kod mnogih ekipa. Ne znam da li se one dešavaju zbog domaćeg prvenstva, a dešava se da jače ekipe izgube od slabijeg protivnika. Dok se tabela u Euroligi ne iskristališe, teško je reći ko će ući u play-off, posebno sa pozicija šest, sedam i osam.

Ove godine Real igra fenomenalno i gledam ga uživajući. Kada pričamo o oscilacijama, puno problema u igri ima ekipa Fenerbahcea, koja je godinama u samom vrhu. Prošle sezone imala je samo pet poraza u 30 kola regularnog dela sezone. Ove godine gubi neke neplanirane utakmice. Ima puno dobrih timova kao što je Maccabi, koji je u uzlaznoj putanji forme. Nakon što je sjajno počeo sezonu, Armani Milano igra toplo-hladno. Biće puno iznenađenja pošto je sezona duga i naporna. Smatram da će se do kraja januara izdvojiti prvih pet ekipa, među kojima se može tražiti pobednik Eurolige.        

  • Jeste li zadovoljni nastupima Crvene zvezde u Euroligi?

– Crvena zvezda igra prilično dobro, ukoliko se rezultati iz ovog takmičenja uporede sa onima iz ABA lige, gde je pretrpela neočekivane poraze. Propustila je priliku da pobedi veći broj utakmica u Euroligi. Mislim tu, pre svega na promašeni šut protiv Maccabija na gostovanju u finišu regularnog toka meča i protiv Asvela kod kuće. Sa te dve pobede, zauzimala bi poziciju koja vodi u play-off. Očekujem da će Crvena zvezda igrati još bolje u Euroligi. Ona je jedna od ekipa koja sigurno kod kuće može igrati ravnopravno sa bilo kojim protivnikom. Verujem da će Zvezda, koja je izgradila sjajan sistem rada i on funkcioniše na pravi način godinama, imati dobru sezonu.

  • Kolike su mogućnosti Partizana, koji se plasirao u TOP 16 Eurocupa?

– Partizan je takođe odigrao dobro u Eurocupu. Sada ima jaku i interesantnu grupu sa italijanskim Virtusom i Trentom, te turskom Darussafakom. Neće mu biti lagano, ali on igra dobro u Evropi i pred domaćom publikom. Stvorili su dobar tim i u Beogradu mogu da igraju ravnopravno sa svakim protivnikom. Bio bi veliki uspjeh ako Partizan prođe i ovu grupu.

  • Šta vam znači izbor za pomoćnika selektora reprezentacije Srbije?

– Do sada nisam previše pričao o tome i daću isti odgovor koji sam davao ranije. Reći ću detalje kada se bude oglasio Košarkaški savez Srbije. U ovom trenutku mogu da kažem da je za mene, kao i za svakog trenera i klub u Srbiji, velika čast ako bude deo bilo koje nacionalne selekcije.          

  • Kakva su očekivanja u kvalifikacionim duelima Srbije kod Finske i protiv Gruzije?      

– Od Srbije se, kao i od drugih zemalja u regionu, uvek očekuju pobede košarkaških selekcija. Cela košarkaška javnost u Srbiji veruje u pobede, kada igra reprezentacija. Nebitno je ko je protivnik. To su važne utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021, tako da svi očekuju dobre rezultate i kvalitetne igre.

  • Da li je peto mjesto Srbije na SP-u neuspjeh jer je važila za jednog od favorita za zlatnu medalju?

– Ne znam šta bih vam rekao. Košarkaški savez Srbije, predsednik Predrag Danilović i selektor pričali su o Svetskom prvenstvu, tako da bih se složio sa njima u oceni nastupa reprezentacije. Oni su ocenili da plasman na petu poziciju nije debakl i loš rezultat, ali misle da je moglo sigurno biti i bolje.

  • U čemu je najveća snaga svjetskog šampiona Španije, koja je drugi put poslije SP-a 2006. osvojila zlato?

– Sigurno da je ona talentovana nacija za košarku koja radi fenomenalno dugi niz godina. Sličan sistem kao u seniorskoj konkurenciji izgradila je i sa mlađim kategorijama, pa je Španija svake godine sa svim reprezentativnim selekcijama u samom vrhu evropske košarke. Takav rad izbacuje sjajne košarkaše. Jednostavno, desila se generacija koja je ove godine bila na vrhuncu. Mislim da ona polako odlazi sa scene. Videćemo kada bude smena generacije i kada dođu neki mlađi igrači, kakve će rezultate Španija postizati. Uopšte, ne sumnjam da će se Španci zadržati u vrhu evropske košarke.

Izvor: Al Jazerea