Istina o ostanku američkih trupa u Siriji

Kongresni republikanci i vojni stručnjaci uvjerili su Trumpa u važnost povećanja broja vojnika i oklopnih vozila, što je bio preokret u odluci predsjednika da povuče trupe iz regije (Al Jazeera)
Kongresni republikanci i vojni stručnjaci uvjerili su Trumpa u važnost povećanja broja vojnika i oklopnih vozila, što je bio preokret u odluci predsjednika da povuče trupe iz regije (Al Jazeera)

Dok američke snage nastavljaju patrolirati oko naftnih polja na sjeveroistoku Sirije, povećava se zbunjenost stručnjaka za međunarodna pitanja u Washingtonu kad je riječ o tumačenju strategije predsjednika Donalda Trumpa za povratak američkih trupa u domovinu.

U isto vrijeme postavljaju se brojna pitanja o veličini tih snaga, prirodi njihovog djelovanja, misiji i mjestima gdje su (pre)raspoređene.

Iako je Trump najavio povlačenje iz Sirije, Ministarstvo odbrane SAD-a razmatra pitanje ponovnog raspoređivanja svojih vojnih trupa na više tačaka u sjeveroistočnoj Siriji nakon odobrenja koje je stiglo lično od predsjednika Trumpa.

Nisu poznati tačni podaci o broju američkih vojnika koji su ostali na teritoriji Sirije. Prema medijskim izvještajima, taj broj iznosi gotovo 900.

Ta cifra predstavlja gotovo polovinu ukupnog broja vojnika koji su bili u Siriji prije nego što je Trump 7. oktobra najavio njihovo povlačenje sa sjeveroistoka te zemlje.

Promjena pravca

No, kongresni republikanci i vojni stručnjaci uvjerili su Trumpa u važnost povećanja broja vojnika i oklopnih vozila, što je bio preokret u odluci predsjednika da povuče trupe iz regije.

Vojni zapovjednici koji nadgledaju američke snage u Siriji žale se da ne postoje posebne smjernice iz Bijele kuće ili Pentagona o prirodi njihovih misija za zaštitu naftnih polja na istoku Sirije.

Nisu dobili jasne smjernice u vezi s pravilima sukoba, mogućnošću otvaranja vatre ili pokretanja ofanzivnih operacija ako se za tim ukaže potreba, što ih dovodi pred veliku dilemu.

Sedmicama nakon Trumpove najave povlačenja američkih trupa iz sjeveroistočne Sirije još nisu sigurni s kojim se neprijateljem moraju suočiti, pogotovo nakon Trumpovih tvrdnji da je organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL) potpuno eliminirana i da ne želi oružane sukobe s ruskom stranom.

Ne postoji jasan zadatak o kojem je postignut dogovor u vezi s kontrolom nad naftnim poljima u Siriji, niti je donesena odluka kojom se preciziraju ta polja, njihov položaj i misli li se na polja sjeverno od Deir ez-Zora ili na nekim drugim područjima.

Nejasna strategija

Pojedini stručnjaci smatraju da je strategija Washingtona nejasna jer nije zvanično proglasio svoje vojno prisustvo, dok istovremeno upozorava na opasnost približavanja položajima na kojima su stacionirane američke trupe.

William F. Wechsler, stručnjak za vojna pitanja Atlantskog vijeća, smatra da se američka vojska ne želi povući iz Sirije. Predsjednik je trebao preuzeti inicijativu za očuvanje američkog kredibiliteta, osiguravanje mogućnosti odvraćanja, borbu protiv terorizma i vršenje pritiska na Iran, ali čini se da je Trump prema svemu tome ravnodušan.”

“Korištenje nafte kao jedinog opravdanja za ostanak u toj zemlji otvara vrata pred brojnim pitanjima, od kojih je najvažnije zakonitost američke situacije, posebno kad je riječ o načinu postupanja s naftom iz ovih područja.”

Naftne bušotine

“Ne želimo biti policajci na tom području. Mi smo tu da čuvamo naftne bušotine. Upamtite ono što uvijek govorim. Zadržat ćemo naftu!”, glasila je Trumpova objava na Twitteru.

“Osigurat ćemo naftne bušotine, spriječiti ISIL i osigurati da Sirijske demokratske snage imaju pristup tim važnim resursima”, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

Esper je na konferenciji za novinare spomenuo u vezi s povlačenjem američkih snaga iz Sirije da je riječ o sedmicama, a ne o danima. “Vode se razgovori o tome da se naše trupe zadrže na sjeveroistoku Sirije duži period”, dodao je.

New York Times prije nekoliko dana objavio je da Ministarstvo odbrane čeka da predsjednik odgovori na njihove planove za zadržavanje 200 pripadnika specijalnih snaga na sjeveroistoku Sirije.

Ministarstvo odbrane SAD-a smatra da bi “ostanak ovih boraca spriječio ISIL, sirijski režim i Rusiju da dođu do naftnih polja”.

Prema vojnim stručnjacima, najvažniji cilj Washingtona jest spriječiti oživljavanje ISIL-a ili pregrupiranje njegovih snaga, zbog čega će te američke snage ostati južno od sigurnog područja koje je Washington dogovorio s Ankarom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO