Raketiranje saudijskog tankera – nagovještaj sukoba Irana i SAD-a

Husi su prošle sedmice izveli raketni napad na saudijski naftni tanker (Al Jazeera)

Piše: Mohamed al-Najjar

“Crveno more više nije sigurno sa američkim trupama”, bio je prvi komentar Qasema Soleimanija, komandanta Quds snaga, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde, nekoliko sati od saopćenja Saudijske Arabije da obustavlja izvoz nafte kroz tjesnac Bab El-Mandab, nakon što su Husi sredinom prošle sedmice izveli raketni napad na saudijski naftni tanker.

Izjave iranskog komandanta Soleimanija govore o tome kakva je situaciji u Bab El-Mandabu i nagovještavaju početak sukoba njegove države sa Sjedinjenim Američkim Državama koje se spremaju da nametnu ”najžešće sankcije u historiji”, kako su ih opisali, čiji je cilj prvenstveno taj da se Iranu zabrani izvoz nafte. 

Iranske poruke su uslijedile samo nekoliko sati nakon raketnog napada u Bab El-Mandabu, u kojima je Soleimani jasno zaprijetio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da može započeti rat ”ali da njegov kraj neće biti u njegovim rukama, niti će Amerika o tome odlučivati”.

Iranski odgovor je ovaj put pretočen u djelo kroz napad kojeg su pripadnici pokreta Husi lojalni Iranu izveli na saudijski naftni tanker. Posmatrači ovakav potez vide kao ”vruću vježbu” u kojoj Iran provodi svoje prijetnje nakon što je predsjednik Hassan Rouhani ovog mjeseca naglasio da zabrana njegovoj državi da izvozi naftu znači da neće biti nikakvog izvoza nafte u cijelom regionu. Ovakve izjave je podržao i vrhovni vođa Ali Hamenei a aplaudirali su im i svi generali u Teheranu.      

Bab El-Mandab prije Hormuza

Dok je pažnja bila usmjerena na iranske prijetnje Hormuškom tjesnacu, kroz koji se izvozi većina zeljevske nafte, i na uzajamne prijetnje američkih i iranskih vojnih komandanata, Husi su svoju raketu ispalili u tjesnacu Bab El-Mandab. Time su promijenili pravila igre koja postaje sve vrelija kako se približava datum primjene prve serije američkih sankcija početkom avgusta, a vrhunac bi trebala doseći početkom novembra kada kreće drugi talas sankcija na čijoj meti će se naći iranski naftni sektor.       

Raketni napad u tjesnacu Bab El-Mandab možda sažima rezultate saudijsko-emiratskog problema u ratu u Jemenu, koji je došao dotle da Rijad više nije u stanju osigurati izvoz nafte preko tjesnaca. Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman izjavio je 2015. godine kako je jedan od glavnih ciljeva ovog rata osigurati tjesnac koji spada u četvrti najznačajniji međunarodni trgovinski koridor nakon Hormuškog i Malačkog tjesnaca i Sueskog kanala.

Bab El-Mendeb je značajan i zbog toga što predstavlja prolaz za oko pet miliona tona nafte dnevno, a preko njega se odvija i oko 10 posto svjetske trgovine tečnim prirodnim gasom. Međutim, njegove geografske karakteristike čine ga lakom metom za napade na brodove koji prolaze tim putem. Širina ovog tjesnaca koji povezuje Crveno more i Arapsko more na nekim mjestima ne prelazi 20 kilometara, te spada u glavne koridore za Sueski kanal kroz koji prolazi oko 12 posto svjetske trgovine. 

Šta želi Saudijska Arabija?

Na isti način, Saudijska Arabija nastoji iskoristiti raketni napad u Bab El-Mendeb za podgrijavanje američko-iranskog sukoba, te kao pokušaj da vrati dio međunarodne podrške koju je izgubila u svom ratu u Jemenu, što ju je spriječilo da privede kraju napad na strateški bitnu luku Al-Hudaida.    

Odmah nakon odluke o obustavi izvoza nafte, Saudijska Arabija je saopćila da je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman predsjedavao sastankom Vijeća za politička i sigurnosna pitanja. Prema zvaničnoj saudijskoj novinskoj agenciji SPA, na sastanku je održan briefing o političkim i sigurnosnim pitanjima, pored razgovora o razvoju situacije i brojnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima, s tim da nisu navedeni detalji o prirodi tih tema. 

Saudijski posmatrači, koji su govorili za saudijske medije, ne odbacuju mogućnost da će njihova, a možda i druge države u regionu, donijeti i druge odluke kada je riječ o obustavljanju trgovine preko tjesnaca Bab El-Mendeb. Novinska agencija Reuters prenosi da je jedan od kuvajtskih zvaničnika izjavio da njegova država razmatra mogućnost da obustavi prolaz svojih tankera kroz Bab El-Mendeb.

Cijene nafte

Saudijskim porukama koje su počele pristizati iz Rijada želi se poručiti svijetu da će prijetnja koju Husi predstavljaju za Bab El-Mendeb dovesti do poremećaja na svjetskom tržištu energije, što će rezultirati rastom cijena nafte i tržišnim previranjima. Saudijska Arabija time želi izvršiti pritisak na prvog čovjeka SAD-a koji je tražio od Saudijske Arabije konkretno da smanji cijene nafte, koje su dosegle skoro osamdeset dolara po barelu u proteklim sedmicama.

Od kako je Saudijska Arabija saopćila da prekida izvoz nafte preko tjesnaca Bab El-Mendeb, cijena sirove nafte Brent je porasla za više od 1 posto i dosegla granicu od 75 dolara po barelu. Ovakvim vijestima Rijad želi pritisnuti američke i evropske donositelje odluka da povećaju pritisak na Iran, a Saudijskoj Arabiji daju više ‘zelenog svjetla’ u ratu u Jemenu.

Saudijski posmatrači kažu da je njihova država u stanju prevazići prepreku Bab El-Mendeba tako što će pojačati svoj izvoz preko Crvenog mora transferom nafte preko koridora koji povezuju izvorišta nafte u istočnim regijama sa lukom Yanbu na sjeveru Crvenog mora u blizini Sueskog kanala.  

Nafta nakon raketnog napada i granice

Međutim, među posmatračima postoji i drugi pravac koji saudijsko saopćenje o zaustavljanju izvoza nafte preko ovog tjesnaca vidio kao novi proglas o neuspjehu rata kojeg vodi u Jemenu. Stvari su od prijetnji balističkim raketama saudijskim gradovima, zatim napada na južne granice ove države eskalirale do te mjere da je ova država spriječena izvoziti svoju naftu kroz Bab El-Mendeb.

Između ova dva pravca, Iran je izgleda odabrao prijevremeno potpaljivanje situacije, zbog čega svoje poruke američkom predsjedniku Donaldu Trumpu šalje preko Saudijske Arabije. Po svemu sudeći, Trump je odlučan da se suprotstavi Teheranu, s tim da još uvijek nije precizirao granice i oblik ove konfrontacije. Međutim, Soleimani je američkom predsjedniku poslao poruku da je on lično zadužen za zadatak da mu se suprotstavi. Konfrontacija između dvije države, bar kako to izgleda, nastavit će se odvijati kao i do sada preko Jemena i njegovog naroda, ali i Saudijske Arabije čija sigurnost i nafta postaju talac umjesto zaljevskog regiona. Izgleda da to Iran sada želi iskoristiti i vezati sudbinu regiona za Trumpove prijetnje i sankcije ovoj državi.   

Izvor: Al Jazeera i agencije