Obradović: Sudbina Vranjskih je sudbina mnogih medija u Srbiji

"'Vranjske' su samo deo onog što se dešava u Srbiji u gotovo svim medijima", smatra Obradović (Al Jazeera)

Vukašin Obradović, osnivač i glavni i odgovorni urednik nedjeljnika Vranjske, nedavno je, u znak protesta zbog zatvaranja tih novina, stupio u štrajk glađu. U razgovoru za Al Jazeeru govori o pritiscima s kojima se suočavao i on i Vranjske, ali i komentariše reakciju vlasti i podršku kolega. “Ako novinari ovoga puta budu zaista složni u vezi sa zahtevima koji će nam vratiti osnovne elemente za rad, a pre svega dostojanstvo, to će značiti opstanak i Vranjskih. U suprotnom, ne samo da Vranjske neće izlaziti već će to biti definitivan dokaz da u ovoj državi nema više budućnosti za medije koji rade u skladu sa etičkim i profesionalnim standarima”, kaže Obradović.

  • Šta je to što je zatvorilo Vranjske?

Vranjske je zatvorio jedan opšti pritisak na medije koji nije specifikum ove sredine, već predstavlja kontekst u kojem radi većina medija koji su kritički raspoloženi prema režimu. Mi smo samo deo onog što se dešava u Srbiji u gotovo svim medijima.

  • Sa kakvim se pritiscima suočavaju Vranjske i Vi lično?

– Pritisci sa kojima se suočavaju Vranjske se kreću od otvorenih ekonomskih pritisaka do pritisaka na mene lično i na moju porodicu. Naravno, govorim i o članovima redakcije koji zajedno sa mnom prolaze kroz sve ovo. Mi smo izloženi nečijoj očiglednoj želji da nestane medij koji građanima nudi i drugačiju sliku od one koju im predstavlja vlast i drugi mediji naklonjeni trenutnom režimu.

  • Kako ste doživeli odgovor premijerke Ane Brnabić?

– Odgovor premijerke Brnabić sam, pre svega, doživeo kao ličnu uvredu. I ja i moji novinari. Niti smo ikada niti ćemo ikada tražiti da živimo na jaslama države, niti je to uopšte poenta mog i protesta redakcije. Naprotiv, mi želimo samo ravnopravne uslove na tržištu i mogućnost da se na ravnopravnoj tržišnoj utakmici izborimo za svoje mesto. To što ona govori je potpuno nepoznavanje i medija i situacije u kojoj mi radimo. Brojke koje ona iznosi su sasvim proizvoljne i više govore o konfuziji i u Vladi i u Ministarstvu informisanja. Jer, kako objasniti da nas optužuju da smo mi politički naklonjeni nekakvoj “žutoj” opciji, a onda iznose brojke da smo mi dobili mnogo manje novca za vreme vladavine Demokratske stranke nego kad je na vlast došla Srpska napredna stranka?

Premijerka Brnabić mora ponovo da porazmisli o onome što je rekla i o tome kakav je položaj i značaj medija na putu evropskih integracija, za koji se i ona zalaže.

  • Projektno finansiranje je predstavljeno kao uslov fer konkurentnog tržišta, bez državnog uplitanja. Šta se zapravo dešava na tržištu?

– Projektno finansiranje se od prvobitne namere da država prestane da finansira jednu grupu medija zapravo pretvorilo u svoju suprotnost. Umesto da dobijemo neki novi kvalitet, mi smo umesto državnih dobili partijske medije i to je jedan od razloga koji je doveo do toga da se ugase Vranjske. Jer, nije tačno, kao što kaže premijerka Brnabić, da su svi mediji na lokalu u teškom položaju. Oni mediji koji su bliski vlasti sasvim pristojno žive, i to upravo zahvaljujući projektnom sufinansiranju, koje je okrenuto u suštu suprotnost onoga što je bilo prvobitno zamišljeno.

  • Šta vam poreska inspekcija stavlja na teret?

– U ovom trenutku zaista ne znam šta poreska inspekcija želi i do kakvih će saznanja doći kroz ono što proverava. Znam jedino da smo mi za ove 23 godine redovno izmirivali sve obaveze prema državi, plaćali uredno PDV, poreze i doprinose i da smo pre tri meseca dobili uverenje da nemamo nikakvih dugovanja po osnovu poreskog duga. Međutim, kakav će zaključak poreske inspekcije biti zaista ne znam. Nemam ništa protiv toga da se kontrolišu Vranjske, ali imam protiv toga da se unapred u Poreskoj upravi i Srpskoj naprednoj stranci najavljuje da će ta kontrola dovesti do gašenja Vranjskih.

  • Novinari u Srbiji su ponovo, posle protesta ‘Novinari ne kleče’ 2015. godine, bili pred Vladom, uz poruku ‘Ustani za Vranjske‘. Može li podrška kolega ikako pomoći? Šta dalje?

– Od toga “šta dalje” zavisiće, da budem potpuno iskren, i sudbina Vranjskih, ali i mnogih medija u Srbiji. Iako sam u početku mislio da je ovo stvar koja se tiče ove redakcije i mene lično, taj protest je pokazao veliko nezadovoljstvo i podršku onome što smo mi pokrenuli. Ako novinari ovoga puta budu zaista složni u vezi sa zahtevima koji će nam vratiti osnovne elemente za rad, a pre svega dostojanstvo, to će značiti opstanak i Vranjskih. U suprotnom, ne samo da Vranjske neće izlaziti već, ako se ovaj protest i iskazana solidarnost gleda sa nipodaštavanjem ili se ne shvati ozbiljno, to će za mene biti definitivan dokaz da u ovoj državi nema više budućnosti za medije koji žele ovim poslom da se bave u skladu sa etičkim i profesionalnim standardima.  

Izvor: Al Jazeera