Kushner tajno u S. Arabiji: Šta je novo u dogovoru stoljeća?

Navodi se da je ovo treća posjeta Jareda Kushnera Saudijskoj Arabiji ove godine (Getty Images)
Navodi se da je ovo treća posjeta Jareda Kushnera Saudijskoj Arabiji ove godine (Getty Images)

Tajna posjeta Jareda Kushnera, višeg savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, Kraljevini Saudijskoj Arabiji potakla je nova pitanja o američkoj ulozi u finaliziranju “dogovora stoljeća” o postizanju historijskog mirovnog sporazuma između Izraela i Palestine.

Američki list Politico otkriva da je Kushner posjetio Saudijsku Arabiju, te navodi da je ovo njegova treća posjeta toj državi ove godine. Kushner je putovao u pratnji zamjenice savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Dine Powell i američkog specijalnog izaslanika za mirovni proces na Bliskom istoku Jasona Greenblatta.

No, mreža CNN otkriva da je Kushner, suprug Trumpove kćerke Ivanke, nakon četverodnevne posjete Saudijskoj Arabiji otputovao za Izrael, gdje je bio u nedjelju.

Iako Bijela kuća ne želi otkrivati razloge ove tajne posjete, list ističe da su američka i saudijska strana razgovarale o rješavanju situacije između Izraelaca i Palestinaca.

List navodi i izjavu američkog milijardera Toma Barracka, dugogodišnjeg i bliskog prijatelja predsjednika Trumpa, koji je rekao: “Ključ za rješavanje krize (na Bliskom istoku) jest Egipat, a ključ za Egipat jesu Abu Dhabi i Saudijska Arabija.”

Historijska normalizacija odnosa

Tajna posjeta, njen tajming i ekipa koja je pratila Kushnera, kao i posjeta Tel Avivu nakon toga ponovno su usmjerili pažnju na nastojanja američkog predsjednika da pokrene palestinsko-izraelske pregovore koji bi vodili postizanju mira.

U tom procesu ne bi učestvovale samo ove dvije strane nego bi on podrazumijevao historijsku normalizaciju odnosa između Arapa i Izraela, koju bi predvodile velike arapske države, naročito Saudijska Arabija, inače pokretač Arapske mirovne inicijative još od 2002. godine.

Uprkos nedovoljnim informacijama o Kushnerovim sastancima i njegovoj “shuttle diplomatiji” u regiji, političari govore da je Trump za to da se pregovori između Palestine i Izraela pokrenu prije kraja ove godine, što bi bilo okončano postizanjem mirovnog sporazuma u kojem bi normalizacija arapskih odnosa s Izraelom predstavljala bitan dio.

Pojedini posmatrači smatraju da su pripreme za pokretanje pregovora već u toku, s fokusom na dva aspekta koja otvaraju put za dogovor.

Njihova pažnja prvenstveno je usmjerena na ono što je Egipat učinio kako bi se postigao sporazum o palestinskom pomirenju između Pokreta za nacionalno oslobođenje Palestine (Fatah) i Islamskog pokreta otpora (Hamas) i da je do ovog pomirenja došlo u dogovoru s američkom stranom.

Poznato je da su posmatrači i istražitelji naširoko govorili o tome da dogovor o palestinskom pomirenju nije krajnji cilj Washingtona, osim što se time pruža mogućnost palestinskim vlastima da prošire svoju vlast nad svim palestinskim teritorijama.

To bi bio samo početak koji pojedini analitičari opisuju kao “slamanje otpora Gaze” tako što će Hamas biti uklonjen s vlasti. Zanimljive su informacije koje su procurile u javnost da je Washington dao zeleno svjetlo Egiptu da sačeka s pitanjem razoružavanja Hamasa, što Izrael smatra preduvjetom za priznavanje dogovora o pomirenju.

Drugi aspekt svrstava se u okvir davanja dobre ponude Izraelu kako bi napravio “bolne ustupke”. Ovdje se posebno misli na spremnost velikih arapskih država da normalizuju odnose s Tel Avivom, s posebnim osvrtom na Saudijsku Arabiju, s kojom Izrael nastoji uspostaviti otvorene odnose, što vidi kao značajnu stratešku dobit.

Najistaknutiji akter

U analizama posmatrači vide Saudijsku Arabiju kao novog i najistaknutijeg aktera koji se pojavljuje u ovom pitanju, osim Egipta i Jordana, koji su već uspostavili mir s Izraelom. Amerika je svoje napore usmjerila na Saudijsku Arabiju, koju vidi kao “lidera sunitskog svijeta”. Ako dođe do postizanja bilo kakvog mirovnog sporazuma između Saudijske Arabije i Izraela, onda bi i mnoge druge arapske zemlje slijedile ovaj put.

Izraelski mediji nedavno su otkrili informacije o sigurnosnoj saradnji bez presedana koja je uobličena proteklih mjeseci između Izraela i Saudijske Arabije. Štaviše, ovi mediji navode da je saudijski princ Mohamed bin Salman posjetio Izrael u tajnosti i sastao se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, što je Saudijska Arabija žestoko demantovala.

Saleh al-Naami, pisac i analitičar, specijalist za izraelska pitanja, u ponedjeljak je objavio tekst u kojem je prenio riječi bivšeg sekretara izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Urija Savira da je Egipat pripremio inicijativu za mir s Izraelom.

Glavni stub plana predstavlja početak multilateralnih pregovora, koji će posebno uključivati Egipat, Jordan, Saudijsku Arabiju i Izrael s ciljem da se pronađe historijsko političko rješenje između Palestine i Izraela te formira jedinstven front za suprotstavljanje terorizmu.

Međutim, svi ovi potezi mogli bi voditi u pravcu sazivanja nove konferencije za mir na Bliskom istoku, čiji bi glavni cilj bio srušiti sve tabue u normalizaciji arapsko-izraelskih odnosa, te otvaranje izraelskih ambasada u arapskim prijestonicama, što nije dočekano s optimizmom, naročito od onih koji su bili u vrtlogu dešavanja proteklih desetljeća.

Posmatrači iz svega toga zaključuju da Trump na “dogovor stoljeća” možda gleda kao biznismen, a ne kao predsjednik Amerike. Prema tome, on želi da dogovor bude profitabilan i samo profitabilan.

Smatraju da su i njegovi prethodnici pristupali ovom pitanju s istim entuzijazmom, međutim, svi su otišli sa svojih pozicija ostavljajući za sobom put izraelsko-palestinskog pomirenja još složenijim.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO