Miloš Kovačević, prvi Srbin u utrci za odbornika u Skenderaju

"Možemo ovo nazvati jednim malim korakom ka velikoj promeni, ali moja kandidatura je odlučujući korak u pravcu tih velikih promena", kaže Miloš Kovačević (desno) (Ustupljeno Al Jazeeri)

Student četvrte godine Pravnog fakulteta na severu Mitrovice, Miloš Kovačević, prvi je Srbin koji se kandidira za odbornika Skupštine opštine Skenderaj (Srbica) od posleratnog perioda Kosova 1997-1999. Pretpostavlja se da će Skupštinu predvoditi Bekim Jašari, jedan od preostalih bratića Adema Jašarija, nekadašnjeg komandanta Oslobodilače vojske Kosova (OVK).

Za mnoge ovaj korak kosovskog Srbina predstavlja retku hrabrost, koju nije preduzeo niko tokom 20 proteklih godina. Pogotovo ne u Drenici, kojoj pripada opština Skenderaj, a kojoj je ubijeno više od 50 članova porodice Adema Jašarija i gdje je formiran OVK.

Kovačević sada, od vrata do vrata, traži podršku svojih sunarodnika, u dva preostala sela: Banji i Suvogrlo, u opštini Skenderaj (Srbica). Kaže da je prezadovoljan podrškom koju dobija, ne samo od Srba, nego i od nekih Albanaca u mahali svog sela.

„Možemo ovo nazvati jednim malim korakom ka velikoj promeni, ali moja kandidatura je odlučujući korak u pravcu tih velikih promena“, kaže Miloš Kovačević.

„Ja sam siguran da građani podržavaju moju kandidaturu, pošto je to u našem interesu da imamo jednog zastupnika iz srpske zajednice, koji bi doprineo zaštiti naših prava u Skupštini Skenderaj“,  kaže Miloš Kovačević, kanidat za odbornika Skupštine opštine Skenderaj (Srbica) u okviru Građanske inicijative „SDP“, Olivera Ivanovića.

„Jeste činjenica da, prvi put nakon 20 godina, Srbi opštine Skenderaj (Srbica) ima svog kandidata za lokalnu skupštinu, međutim ovo treba da se shvati kao jedna mogućnost više za srpsku zajednicu. Naravno, ukoliko budem dobio potrebnu podršku onda ću moći da doprinosim mnogo više građanima koji ovde žive, da promenim selo na bolje, uz stalnu i podrazumevanu saradnju sa Albancima. Nadamo se i očekujemo da ćemo biti u prilici da ispunimo neke posebne prioritete, koje smo postavili kao cilj naše predizborne kampanje“,  kaže kandidat Kovačević, čije lice zrači optimizmom.

Uprskos činjenici da u dva srpska sela živi mali broj Srba (ukupno 320, od čega 150 u Banji i 170 u Suvogrlu), Miloš je optimističan da će zastupati glas Banje, koji se prostire na 16-om kilometru, severozapadno od Skenderaja (Srbice).

Povremeno, Miloš igra i na nacionalnu kartu tokom svoje kampanje, kako bi pobudio nacionalna osećanja srpskih glasača: „Stali smo da branimo ono što je naše, i bili smo odlučni da se izborimo za naše interese, kako bi zajedno uznapredovali.“

Podrška

Ne samo Srbi, nego i Albanci po mahalama ovog sela, potvrđuju da će 22. oktobra dati podršku Milošu Kovačeviću – da bude njihov glas u lokalnoj skupštini.

Studentkinja ruskog jezika koja studira na severu Mitrovice, Jelena Šapić, kaže da će podržati svog sunarodnika na izborima za lokalnu skupštinu:

„Ne znam da li će moći da menja tokove istorije, međutim ipak se nadam da, ako je to moguće, onda će se ona promeniti sa Milošom. On uživa podršku svih nas, međutim nejasno nam je da li će naši glasovi biti dovoljni za njegov izbor.“

Jelena smatra da nakon diplomiranja neće nastaviti život u ovom selu, jer njeno rodno mesto pretvoreno u beznađe.

Aleksandar Sević, još jedan pripadnik srpske zajednice ovog sela, kaže da je ovo prvi put, nakon rata da učestvuje na lokalnim izborima koje organizuju zvanične institucije Kosova.

„Svakako svi ćemo podržati Miloševu kandidaturu i nadam se da će on postati naš zastupnik i glas Srba u ovoj opštini“,  izjavljuje Savić.

Konobar u kafani „Daska“, kaže da će podržati kandidaturu Miloša, međutim skeptičan je po pitanju da li će dobiti dovoljan broj glasova.

Imajući u vidu veliki procenat izlaska Albanaca na lokalne izbore, biće veoma teško za Miloša da dobije dovoljan broj glasova kako bi izabran za odbornika lokalne skupštine, međutim ipak je to novina da ovdašnji Srbi po prvi put učestvuju na izborima koje organizuje i sprovodi kosovska Centralna izborna komisija

Hoće li Miloš dobiti i podršku Albanaca?

U improvizovanu ‘srpsku’ kafanu, gdje razgovaramo sa građanima, na pivo dolazi i jedan Albanac. Pitamo ga hoće li  Albanci podržati kandidata Miloša Kovačevića.

„Mi nemamo ništa loše sa Srbima, postoji velika verovatnoća da će ga podržati i poneki Albanac, zašto da ne?”, odgovara nam.

Ovaj sagovornik nakon što se predstavio,  imenom i prezimenom, zamolio nas je da njegove lične podatke ipak ne iznosimo javno, jer moguće da bude krivo shvaćen od svojih sunarodnika iz drugih krajeva.

A Albanca koga smo sreli tokom našeg putovanja po ovom području rekao nam da je moguće da Miloš dobija podršku i albanskih birača:

„Poznajemo ga (Miloša) dobro, jer on živi ovde sa svojom porodicom. Postoji mogućnost da mu neko od nas Albanaca dadne glas. Ne zna se, jer glasanje je tajno“.

Paralelni život i integracija

Srbi iz sela Banja i Suvogrlo ističu da su integrisani u zvanični sistem Kosova, međutim u oba sela i dalje postoje paralelne strukture.

Postoji i paralelna opština Srbica (naziv ove opštine prema paralelnim srpskim institucijama) sa sedištem u selu Banja, koja funksioniše po sistemu Republike Srbije, čiji je predsednik Milomir Jokić, iz redova SPS-a. Takođe u oba sela postoje škole i obdaništa za srpsku decu, čije funksionisanje je pod pokroviteljstvom Ministrastva Republike Srbije za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj – 40 zaposlenih u ovim institucijama u opštini Skenderaj (Srbica) plate dobijaju iz budžeta Republike Srbije – u srpskim dinarima.  

U oba sela postoje posebne škole i obdaništa za srpsku djecu, a funkcioniraju pod pokroviteljstvom Ministrastva za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije

Međutim u selu Banja postoji i Kancelarija za povratak i zajednice, koja funksioniše u okviru opštine Skenderaj (Srbica), pod pokroviteljstvom zvaničnih institucija Kosova.

Nedeljko Kovačević, šef Kancelarije za povratak i zajednice, u opštini Skenderaj, ističe da ova kancelarija ima osam zaposlenih, čije je sedište u selu Banja.

Prema onom što kaže Nedeljković, Kancelarija je osnovana tokom 2004-2005 godine i u službi je iseljenih Srba.

Izazovi i problemi srpskih stanovnika

Tokom 1998-1999-ih godina Srbi su napustili Skenderaj, a ista sudbina zadesila je i osam okolnih sela, koji su činili jedan izvestan broj stanovništva ove opštine. Međutim nakon završetka rata, preostalim Srbima život se otežao.

Oni kažu da su od 2000. do 2005. godine naišli na velike teškoće. Kao najveći problem tog perioda, kako  navode, bio je ograničena sloboda kretanja srpskog stanovništva na ovom području, pljačkanje kuća izbeglih Srba, uništavanje imovine…

Ipak, od 2005. godine stuacija se promenila nabolje i prilike su stabilizovane. Izjavljuju da se sada kreću slobodno i nemaju nikakvih probema zbog  svoje nacionalne pripadnosti.

„Kada se današnje stanje uporedi sa periodom od pre 2005. godine, sada je to mnogo bolje. Krećemo bez pratnje KFOR-a, i bez pretnje po našu bezbednost“, kaže Božidar Tomašević, žitelj sela Banja.

I šef Kancelarije za povratak i zajednice, Nedeljko Kovačević, ističe da se situacija promenila nabolje.

„Život na selu je težak, ali se, ipak, nekako živi. Nije više onaj vremenski period kada smo bili na ‘nišanu’ mnogih napada, samo zato što smo Srbi. Tada nismo smeli da se krećemo bez pratnje KFOR-a, dok sada je situacija sasvim drugačija, slobodno se krećemo uzduž i popreko, po čitavom Kosovu“, objašnjava Kovačević.

Ističe da su sada glavni problemi ovdašnjih Srba – nezaposlenost i putna infrastruktura.

„Svi se u ovom selu bave poljoprivredom, zbog malih šansi za drugim poslom. Mi smo zainteresovani da se integrišemo sa kosovskim institucijama, kako bi smo gradili život svetlije perspektive, ali ipak u ovom trenutku, to nije moguće“, kaže Kovačević.

Infrastruktura oda sela je u bednom stanju, a pretnju im predstavljaju i razbojnici koji kradu stoku. Tokom noći ulice su neosvetljene, a danju su neprikladne za motorna vozila.

Nada

Ma koliko Miloševa inicijativa izgledala mala i „apsurdna“, njegova kandidatura za odbornika lokalne skupštine u očima ovdašnjih srpskih meštana predstavlja veliki podstrek za ulivanje nade u bolju sutrašnjicu u opštini Skenderaj (Srbica), koja je u prethodnim sukobima zalivena krvlju.

„Nadamo se zajedničkom životu, bez obzira na ratna događanja od pre 20 godina“, kažu ovdašnji Srbi, koji su po prvi put, tokom čitavog, dosadašnjeg posleratnog perioda, rešili da izađu na birališta na lokalnim izborima koje sprovode zvanične institucija Kosova.

Izvor: Al Jazeera