Krajina prelijepa, ali za to nema sluha

Većina turista u Krajinu dolazi radi prirodnih ljepota i atrakcije (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Fahrudin Vojić

Istraživanje kojeg su na prostorima Unsko-sanskog kantona u periodu 2015. godine sproveli članovi međunarodne nevladine organizacije IPSIA u suradnji sa Nacionalnim parkom Una i udruženjem Ekonomist – ukazalo je na svu složenost problematike zadržavanja turista u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Istraživanje je imalo za cilj da dođe do informacija ko sve od turista dolazi u ovaj kraj, o kakvim vrstama gostiju se radi i sa kakvim potrebama se ugostitelji i oni koji nude turističke ponude susreću – nebili se poboljšala i unaprijedila turistička ponuda u budućnosti.

Podaci do kojih se došlo kada je u pitanju organizirana posjeta i prijevoz turista, pokazuju da 90 posto njih u Krajinu dolazi s privatnim prijevozom što je veoma loše kada je u pitanju privlačenje turista u budućnosti.

Nedovoljno informacija

Nema organizovanih prijevoza osim u rijetkim slučajevima i onda posjetitelji iz glavnog grada dolaze privatnim ili nekim drugim prijevozom (uglavnom ih dovoze turističke agencije registrirane na području Sarajeva). Dakle, potrebno je unaprijediti taj segment što prije, ako se turiste želi zadržati u budućnosti.


Izvor: [Ustupljeno Al Jazeeri]

Iz Nacionalnog parka Una su nekoliko puta istakli kako je glavni problem nedostatka ponude organizovanog prijevoza – loša putna komunikacija između glavnog grada i ovog područja BiH, te da će kada se taj segment poboljša i sama organizacija prijevoza biti kvalitetnija i ozbiljnija.

Sljedeći podatak ovog istraživanja kojeg su vršile dvije studentice tokom svog višemjesečnog boravka na području Krajine, jeste onaj da je 52 posto turista do informacija o turističkim ponudama ovog kraja došlo putem usmene predaje i preporuke, od čega ih je 60 posto o tome saznalo od prijatelja.

Što znači da agencije koje su zadužene ili se bave medijskom ili nekom drugom vrstom prezentacije krajiških turističkih ponuda, nisu dovoljno uradile na tome da turističke ponude i atrakcije kojima ovaj kraj raspolaže budu adekvatno i kvalitetno prezentirane na globalnom nivou.

Koliko sam primijetio radeći novinske članke o ovome i iz informacija koje sam dobio od osoba koje se bave ovom problematikom, turisti vole kada postoji mogućnost internet pregleda, odabira i rezervacije turističkih ponuda i kada vide da toga nema, njihova zanimanje za određeno područje automatski opane. Dakle, potrebno je unaprijediti taj segment kada je u pitanju Krajina i njene prirodne ljepote u cilju privlačenja, zadržavanja i vraćanja turista u ovaj kraj u budućnosti.

Sigurnost turista

Većina turista ovamo dolazi radi prirodnih ljepota i atrakcije, a poznato je da su Krajišnici dobri domaćini, pa možda ih i to privlači da dođu i uživaju u prirodnim ljepotama i lijepom domaćinskom odnosu. Međutim nužno je uvažiti evropske standarde kada je u pitanju prihvat i ugošćavanje turista koji nam dolaze iz raznih krajeva svijeta.

Također, bitan segment i element u svemu tome je i sigurnost turista koji dolaze u obilazak prirodnih ljepota Krajine, jer ti ljudi dolaze uglavnom iz urbanih sredina i većina njih se po prvi put susreće sa prirodnom i njenim izazovima, tako da je obaveza na onima koji nude turističke ponude da im osiguraju ugodan i siguran boravak tokom posjete.

Prema istraživačkim podacima koje je IPSIA-a objavila u maju, turisti vole doći i posjetiti područje Unsko-sanskog kantona, ali kao glavni problem se nameće pitanje kako ih zadržati ovdje, jer se uglavnom vraćaju u Sarajevo, Mostar i neke druge gradove gdje odsjedaju na duži vremenski period , a samim time potroše i više novaca u mjestima gdje se zadržavaju što doprinosi lokalnim ekonomijama tih dijelova BiH.

Dakle, zaključak je bio ovog dijela istraživanja da Bihać i Unsko-sanski kanton imaju vrlo male koristi od svih tih silnih turista, jer se oni ovdje, uglavnom, vrlo kratko zadržavaju. Pored toga, turisti nemaju adekvatnih informacija o ostalim turističkim ponudama na području Krajine – a pravo pitanje za odgovorne ljude i one koji upravljaju ovim dijelom Bosne i Hercegovine jeste; kako da ih ovdje zadržimo nekoliko dana?

Ovaj kanton ima bogate prirodne kapacitete koji mogu biti dobra turistička ponuda. Bosanska Krupa je vrlo lijep grad i turisti imaju šta da vide tamo. Tu je i Stari grad Ostrožac kod Cazina, tu su i stari gradovi, kule i utvrde u Ključu i Sanskom Mostu. I Bosanski Petrovac se ima sa čime pohvaliti i još mnoge druge lokacije koje trebaju biti kvalitetno predstavljene. Znači, do nas je!

Izvor: Al Jazeera