BiH podijeljena i u borbi protiv terorizma

Analitičar Goran Kovačević tvrdi da je SIPA u BiH već osposobljena za borbu protiv terorizma (EPA)

Piše: Harun Cero

Nakon što je Vlada Republike Srpske odbacila kao sporan Prijedlog odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini i okarakterizirala ga kao “pravni i politički presedan”, ministar sigurnosti te zemlje Dragan Mektić kaže da se on ne slaže sa tom konstatacijom.

“To nije nikakav pravni ili politički presedan, posebno ako imamo u vidu da još od 2006. godine imamo odluku kojom se uspostavlja slično tijelo“, rekao je Mektić za Al Jazeeru.

Tvrdi da je to bio pokušaj da se poboljša saradnja i koordinacija pravosudnih i policijskih agencija u BiH, ali da je Vlada RS-a to u startu odbacila.

Odluka je obrazložena konstatacijom da su sva tijela i agencije iz oblasti unutrašnjih poslova i sistema sigurnosti u BiH uspostavljeni na osnovu zakona, a kao sporne su navedene i uloge koje su namijenjene Tužilaštvu i Ministarstvu sigurnosti BiH u tom prijedlogu.

Mektić: Baviti se sprečavanjem, a ne posljedicama

Mektić ističe da je to tek bio nacrt odluke o kojem su nadležne agencije razgovarale te da je MUP RS- bio zadužen da riješi sva sporna pitanja.

“Čak i iz iznesenih stavova nisam čuo nijednu konkretnu i ozbiljnu zamjerku vezano za uspostavu Koordinacionog tijela, osim primjedbi vezano za korištenje memoranduma i pečata Ministarstva, što je, po meni, protokolarna stvar. Ali, ovo je nacrt i kao takav otvoren za izmjene i poboljšanja. Za sada smo dobili samo odbacivanje“, kaže ministar sigurnosti BiH.

Izvor: Al Jazeera

Kaže da je Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH već osposobljena za borbu protiv terorizma.

“Ako je gospodin Mektić pošten u svojim namjerama, trebao bi dozvoliti da se SIPA izmjesti iz Ministarstva sigurnosti i da njom rukovodi Tužilaštvo BiH. Jer državni tužilac generalno pokreće istrage zbog terorizma“, ističe Kovačević.

Mišljenja je da bi se takvo tijelo samo koristilo za nova politička previranja u RS-u između entitetskih vlasti i opozicije.

“To nam u ovom trenutku ne treba, pogotovo kada neki kvazi-eksperti dovode u vezu s terorizmom i one koji su nedužni. Nama po tom pitanju treba ozbiljan pristup i ozbiljna strategija“, zaključio je Kovačević.

Vlada RS-a je zatražila od ministara u Vijeću ministara iz tog bh. entiteta da ne podrže odluke koje se tiču tog tijela te da insistiraju na provođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i zakonski utemeljenih agencija.

Izvor: Al Jazeera