Kakve su vrućine u Mostaru i Podgorici: Pomaže samo mokri čaršaf

Nema u Mostaru onoga: ''ta će Podgorica?', jer su i na Neretvi, i na Morači temperature iste (Anadolija)

Piše: Mladen Obrenović

Temperature će ovog vikenda u većem dijelu regije – počevši od Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine, kroz Srbiju prema Crnoj Gori i dalje na jug dostizati i 40, pa i koji stupanj više. Zbog tropskih vrućina uključen je i crveni meteoalarm, no i bez tog upozorenja građani će se, svatko na svoj način, boriti s „viškom Celzija“.

Uglavnom će se držati hladovine, izbjegavati boravak na otvorenom i rashlađivati se u klimatiziranim prostorijama, otići na osvježenje na neku od rijeka, jezera ili na more. Ako ništa od toga nemaju, mogli bi se poslužiti starim receptom Hercegovaca i Crnogoraca – rashlađivanjem mokrim čaršafima.

Baš se tako, ovih vrelih dana, rashlađuje mostarski sevdalija Mustafa Šantić. Priča kako nije vjerovao u te starinske metode, ali se onda i sâm uvjerio. I nije nikome baš do viceva, kao u jednom od najpoznatijih o vrućinama kad je Mostar „prešišao“ Podgoricu. Ovoga puta nema onoga „'ta će Podgorica?“, jer su i na Neretvi, i na Morači temperature slične, ako ne iste – do 40 stupnjeva.

Kad ni Arapima nije lako

„Ni Arapi ovdje više ne mogu da prežive. Ovo je pakao. Jednostavno ne možeš naći načina da se rashladiš, pa mi nije ni čudna ona priča da su se nekada davno Mostarci u ove ljetne dane pokrivali mokrim čaršafima. To je živa istina i to sam doživio. Sad mi je najveći merak kad pokvasim čaršaf i pokrijem se“, priča Šantić.

Svjestan je i kako mlađe generacije, pogotovo oni koji su odrasli pod klima-uređajima, znaju sa podsmijehom pričati o mokrim čaršafima, spavanju kraj rijeke, kupanju svakih pola sata…

„Sad svi pričaju o meteoalarmima, kao da vrućina, možda još i gorih, nije bilo prije. Samo prave bauk tim upozorenjima, a danas im se svima puno lakše jer će, ako im se ne ide na Neretvu, lako naći klimatizirani prostor i zatvoriti se dok ne prođe“, dodaje Šantić.

Crveni meteoalarm – skupljanje klikova

I po mišljenju Darka Šukovića, glavnog urednika podgoričke radio-postaje AntenaM, obavijesti o crvenom meteoalarmu samo su „skupljanje klikova na portalima“.

„Svi znaju da su u julu i avgustu temperature u Podgorici oko 40 stepeni i čudo je ako ne bude bar 20 takvih dana. Sad odjednom praviš paniku, pa će ljudi valjda pomisliti da to nije onih 40 kako je to nekad bilo, nego nekih drugih, a sve je isto“, kaže Šuković.

U šali priznaje da „Podgorica u julu i avgustu nije mjesto za ljude, nego za amebe“, ali i da nije nikakva vanredna stvar da temperature budu 40 po Celziju i više od toga.

„Po nekom subjektivnom osjećaju, do 37-38 stepeni i možete da funkcionišete i to liči na nekakvu ljudsku aktivnost, pa i relativno normalan život. Kad prijeđe tu granicu, onda funkcionišemo kao zombi. U Podgorici je samo onaj ko mora u ta dva mjeseca“, navodi Šuković.

Nema osvježenja do mora

Olakšavajuća okolnost za Podgoričane je činjenica da su im i more, ali i planine na samo pola sata, pa su vrlo brzo u „zoni osvježenja“. Svjestan je toga i proslavljeni crnogorski vaterpolist Nikola Janović koji ima tu sreću da živi i Kotoru.

„Užasno je vruće i u Kotoru, ali je nama malo bolje jer imamo more. Trudimo se biti i što više u klimatizovanim prostorijama, ali nema ništa bolje od osvježenja u moru. U tome smo u prednosti u odnosu na naše zemljake u Podgorici ili drugdje u unutrašnjosti“, kaže Janović.

Kao i Mostarac Šantić i Podgoričanin Šuković, tako se i Kotoranin Janović samo nada da će „pakao proći“. No, prema prognozama meteorologa to se, nakon paklenog vikenda, neće brzo dogoditi. U Crnoj Gori, pogotovo. Drugdje će pakao zamijeniti „malo hladniji“ pakao, ali će temperature i dalje ostati blizu 35 stupnjeva – u cijeloj regiji.

Izvor: Al Jazeera