Aladža je simbol ljepote ljudske duše

Kao prva džamija na prostoru BiH, izgrađena u klasičnom osmanskom stilu, Aladža džamija u Foči izgrađena je 1549. godine (Al Jazeera)
Kao prva džamija na prostoru BiH, izgrađena u klasičnom osmanskom stilu, Aladža džamija u Foči izgrađena je 1549. godine (Al Jazeera)

Piše: Elma Geca

“Putovao sam i u mnoge gradove dohodio, ali ovako mjesto još nisam vidio”, najljepši je zapis koji je o Aladža džamiji u Foči napravio Evlija Čelebija, a koji je stajao zapisan na trijemu Šarene džamije. Spomenik neizmjerne umjetničke, kulturne i historijske vrijednosti, koji je do temelja srušen u posljednjem ratu, uskoro će ponovo krasiti grad na Ćehotini i Drini.

Aladža (Šarena) džamija, jedan od najvrjednijih nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini, niče iz pepela, na mjestu na kojem je nekada bila. Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić kaže kako oko izgradnje Aladža džamije postoji širi konsenzus.

“Ne bih rekao da je to samo bošnjačka priča, priča Islamske zajednice. Aladža jeste nešto što je nacionalno blago, jer to je vrhunac osmanske arhitekture u Bosni i Hercegovini. Ona, zapravo, i nastaje u tom zlatnom dobu sultana Sulejmana 1549. godine, kada je već mimar Sinan sa svojim najboljim djelima stupio na scenu i kada se gradi Sulejmanija džamija u Istanbulu, i onda kruna onoga što osmanska arhitektura ima – Selimija džamija u Ederinama. Aladža džamiju u Bosni i Hercegovini stavljamo na vrh osmanske arhitekture, zbog njenih gabarita, simetrije, posebno zbog onoga kako je bila oslikana. Imamo mi, naravno, mnogo drugih objekata iz tog perioda, ali nijedan nije tako satkan u potpuno, rekao bih, idealnoj simetriji, koliko je to moguće bilo uraditi u ta doba.”

Kao prva džamija na prostoru Bosne i Hercegovine, izgrađena u klasičnom osmanskom stilu, Aladža džamija u Foči izgrađena je 1549. godine, a izgradio ju je jedan od bliskih saradnika čuvenog osmanskog graditelja Mimara Sinana, Hasan Nazir. Kasnija gradnja džamija temeljena je na ideji Aladže.

Iako uvrštena na svjetsku listu kulturne baštine UNESCO-a, u potpunosti je srušena u augustu 1992. godine. Ostaci ovog remek djela svjetske arhitekture pronađeni su na dvije lokacije, nedaleko od lokaliteta gdje se nekada nalazila.

Ispod šuta, otpada i ostataka nacionalnog spomenika nađena su tijela ubijenih Fočaka.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO