Stanovnici Bara žele sigurnije ulice

Jedini grad na crnogorskom primorju kojeg čekaju lokalni izbori je Bar. I tamo “pljušte” obećanja političara kako građanima osigurati bolje sutra. Građani odgovaraju: “Želimo da naše ulice budu sigurnije.”

Iako zvanične statistike nema, Bar prednjači kada je riječ o stopi kriminala u Crnoj Gori. U tom lučkom gradu, koji postaje i crnogorsko turističko odredište, bio je novinar Al Jazeere Boris Gagić.

Željko Rolović u svom stanu pregledava albume sa slikama svojih nećaka, ubijenih prošle godine. Ljubomir Gojačanin je bio igrač lokalnog Hajduka, a njegov brat Dejan konobar. Spletom nesretnih okolnosti izgubili su živote. Ubici, koji je odavno poznat policiji, privodi se kraju suđenje u Podgorici.

“Što se tiče njih dvojice, ne znam koliko je kazna adekvatna njihovim mladim i nevino tragično preminulim životima”, kaže Rolović.

Peticija za izmjenu zakona

Nedaleko od mjesta gdje su stradali, potpisuje se peticija za izmjenu zakona. Zahtijeva se da svi koji počine teško ubistvo, bez obzira na godine, moraju odgovarati kao punoljetne osobe.

“I ne mislimo da postoji ijedan vid rehabilitacionog karaktera za takva lica osim rigoroznog kaznenog djela”, smatra Jovana Stevanović iz nevladine organizacije Društvo braće Gojačanin.

Rigorozno se u Baru vodi sada predizborna kampanja, sa sloganima za evropski ili domaćinski Bar.

“Građani Bara, međutim, ukazuju na druge teme i probleme koji su se, prema njihovom mišljenju, trebali otvarati u partijskim borbama za birače”, javlja Gagić.

Iako je ingerencija lokalnih vlasti u tom polju sužena, građani potenciraju problem kriminala.

“Nije to samo sada, nego zadnjih godina. To je otprilike zadnjih 15 godina…”, izjavila je Milana Đurović.

“Ne diram nikog, ne dira me niko, nema problema. Što se tiče kriminala, u to ne ulazim”, kaže Podgoričanin Dragan Vuković.

“Bar je prozor Crne Gore, pozivam sve Barane i ljude da o tome misle i da se naoružaju čovjekoljubljem”, govori Baranin Rajko Jovičić.

Napadnut i policijski načelnik

Njegova sugrađanka Nada želi da “živimo u normalnom društvu, slobodno da se krećemo ulicom”, a to bi trebala osigurati policija. Ali, eksplozivna naprava svojevremeno je bačena i na stan policijskog načelnika. Grad je nedavno posjetio resorni ministar i sastao se s predsjednikom Opštine.

Procjene novinarke Svetlane Đokić, koja godinama prati crnu hroniku, drugačije su. Ona upozorava da barski kriminalni milje ne miruje.

“Operativno, policija u Baru je registrovala čak šest kriminalnih grupa, ali grad pod Rumijom pripada samo jednom klanu, čiji je vođa stradao prošle godine. Njegov klan nije prestao da postoji, već je aktivno nastavio sa svojim kriminalim djelovanjem”, ističe ova novinarka TV Vijesti.

Djelovanje, makar i simbolično, traži porodica ubijene braće Gojačanin – da se trg ili neka ulica u gradu imenuje po njima. Vjeruju da bi to bio alarm za okončanje barskog kriminalnog kruga.

Izvor: Al Jazeera