Na Balkanu se i dalje igra odlična košarka

Za selektora su Slovenci angažovali četvorostrukog klupskog prvaka Evrope Božidara Maljkovića (EPA)

Piše: Goran Radonjić

Prije 20 godina, početkom novog evropskog ustrojstva, košarkaši Bosne i Hercegovine, zajedno sa košarkašima iz selekcija nastalih raspadom Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska i Makedonija), izborili su pravo učešća na kvalifikacionom turniru u Vroclavu, Poljska, gdje je jedan od najvećih asova svih vremena Dražen Petrović odigrao posljednju utakmicu prije tragičnog udesa. Na svom prvom Eurobasketu 1993. godine Bosna i Hercegovina je igrala izvanredno i osvojila osmo mjesto, što je bio veliki uspjeh i njen najbolji rezultat na evropskim prvenstvima do sada.

Na Prvenstvu u Njemačkoj (bh. reprezentativac Sabahudin – Dino Bilalović bio je tada najbolji strijelac, ispred saigrača Marija Primorca) učestvovale su selekcije tri novoformirane zemlje iz bivše zajedničke domovine. Prije dvije godine u Litvaniji nastupilo je svih šest ex-YU reprezentacija, kao što će sve nastupiti i na narednom Eurobasketu u Sloveniji, čime su sve one nastavile izvanredne sportske i posebno košarkaške rezultate bivše Jugoslavije.

Od 4. do 22. septembra u Jesenicama, Celju, Kopru i Ljubljani će jos jednom odmjeriti snage najbolje košarkaške sile Evrope, a činjenica da se šest zemalja iz regiona kvalifikovalo za naredni Eurobasket pokazuje da je izvanredan rezultat već postignut i da se odlična kosarka i dalje igra na Balkanu.

Favorita za prvaka i osvajače medalja je puno, ali samo na papiru, pa je teško izdvojiti one koji su najznačajniji.

Zaista je teško kazati ko će da bude novi šampion Evrope i ko će da iznenadi i obilježi novi skup 24 najbolje zemlje. Favorita je puno, ali samo na papiru, pa je teško izdvojiti one koji su najznačajniji. Mnogi će kazati da je to Španija – koja brani posljednja dva naslova; zatim Francuska – koju će da predvode trojica igrača posljednjeg finaliste NBA (Parker, Diaw, De Colo), uz ostale NBA asove; pa Rusija – koja je uvijek jaka; onda Grčka – koja je pokazala izvanrednu formu u pripremnom periodu; tu je Litvanija – gdje, kao i kod nas, gotovo svako dijete igra košarku; ne smije se zaboraviti Turska – koja je odlučila da Bogdan Tanjević bude ponovo selektor viceprvaka svijeta.

S druge strane, niko ne misli da Italijani neće ponovo da iskažu želju da polete daleko i visoko sa svojim NBA asovima; da uvijek uporni Nijemci neće vidjeti svoju šansu u disciplinovanoj igri; ili da zemlje poput Latvije, Ukrajine, Češke, Belgije ili Finske neće pokazati najbolje u pravim trenucima.

Domaćin ‘sanja’ medalju

U Litvaniji prije dvije godine niko (osim naših mnogobrojnih prijatelja u crveno-žutim majicama) nije povjerovao da Makedonija može da pomrsi račune košarkaškim velesilama. Kada su Makedonci osvojili četvrto mjesto, svi su u Evropi počeli da vjeruju da će oni da budu baš sljedeće iznenađenje, koje će da pomrsi račune svim favoritima. Sjetimo se Gruzije, koja je prvi dio Eurobasketa u Litvaniji igrala izvanredno i šteta je što se njihov NBA as Pachulia povrijedio, pa se njihov san o medalji raspao. Dakle, svi oni koji nisu među favoritima jedva čekaju da na parketu pokažu ono što znaju i sigurno je da će da bude mnogo iznenađenja i uzbuđenja.

Naravno da ne smijemo da zaboravimo zemlje sa naših prostora. najprije koliko je bogata istorija jugoslovenske kosarke na EP-ima. Čak pet puta Jugoslavija je bila prvak Evrope, a ta “mala zemlja na brdovitom Balkanu” je još osam puta bila među osvajačima srebrenih ili bronzanih medalja.

Kada su Makedonci osvojili četvrto mjesto prije dvije godine u Litvaniji, svi su u Evropi počeli da vjeruju da će oni da budu sljedeće iznenađenje.

Slovenija je preuzela organizaciju Eurobasket 2013. sa željom da bude bolja i uspješnija nego na takmičenju u Poljskoj 2009. godine, kada je osvojila četvrto mjesto. Za selektora su Slovenci angažovali četvorostrukog klupskog prvaka Evrope Božidara Maljkovića, koji nikada nije trenirao niti jednu reprezentaciju, što pokazuje skrivene ambicije organizatora Eurobasketa da osvoji Prvesntvo, ili bar prvu evropsku medalju za “zmajčeke”. Gotovo da nema Slovenca koji smatra da bi izostanak medalje za igrače poput braće Dragič, Lorbeka, Lakoviča, Nahbara, Begića… bio ravan katastrofi.

Makedonija ponovo počinje da sanja san o medalji započet na Prvenstvu u Litvaniji. Fenomenalni McCalebb je dao dodatno povjerenje Antiću, Ilijevskom i drugim asovima i svi oni žele da ponovo na centralnom trgu u Skoplju svaku utakmicu na instaliranim TV ekranima posmatra više od 100.000 ljudi. Niko od njih nije zaboravio istorijsku košarkaško-političku pobjedu nad Grčkom, a za takve uspjehe su uvijek kadri.

Svi spremni za iznenađenje

Hrvatska je podmladila tim, čiji je lider jedan od najboljih mladih igrača Ervope Ante Tomić, koji je posljednje dvije godine u Realu i Barceloni pokazao vrhunski talenat. Nekadašnji igrač Borca iz Čapljine Jasmin Repeša, sada ponovo selektor reprezentacije Hrvatske, povjerenje je dao mladim igračima i vjeruje da će Juras, Ukić, Zorić, uz naturalizovanog Drapera, da budu među onim timovima koji su spremni da naprave iznenađenje. Hrvati ponovo žele medalju, nakon štu su “davno još” dva puta bili bronzani (1993. i 1995).

Slična situacija je sa Srbijom, koja je nakon raspada Jugoslavije imala najviše uspjeha na evropskoj košarkaškoj sceni. “Orlovi” su bili prvaci Evrope u Atini (1995), Španiji (1997) i posljednji put u Turskoj (2001) te osvojili bronzu u Francuskoj (1999) i srebro u Poljskoj (2009). Tim ponovo predvodi čuveni strateg Dušan Ivković. Mladi igrači, uz iskusne Krstića, Bjelicu i Katića, puni su talenta i bez respekta za protivnike. Oni će da budu zasigurno u krugu timova koji će da se bore za neku medalju.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović: ‘Poručite Tony Parkeru da Francusku čekamo u drugom krugu u Ljubljani!’

Crna Gora je samostalno igrala samo na EP-u u Litvaniji 2011. i sada želi da osvjetla obraz na svom drugom nastupu među najjačim selekcijama Evrope. “Crveni” će da igraju sa mladim igračima, predvođenim novim NBA asom Nikolom Vučevičem, koji je prošle sezone na jednoj utakmici uhvatio čak 29 lopti i oborio rekord Shaquilla O’Neala. Nikola je sin nekadašnjeg Bosninog reprezntativca Bore Vučevića i Željine reprezentativke Ljilane Kubure. Uz Vučevića igraju mladi i talentovani igrači, poput Dašića i Dubljevića, te stranac Rochestie, koji igraju u evropskim klubovima, a na klupi je odlični trener Luka Pavičević. Svim protivnicima Crne Gore na Eurobasketu je pao kamen sa srca kada su čuli da NBA zvijezda Nikola Peković, koji je nedavno potpisao ugovor vrijedan 68 miliona dolara za pet narednih sezona, neće igrati u Sloveniji.

Kada je obavljeno žrijebanje za Eurobasket u Sloveniji i promovisana “jugo-baltička grupa” (Bosna i Hercegovine, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Litvanija i Latvija) te kada je određeno da će prvi krug igrati u Jesenicma, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Harun Mahmutović je glasno rekao: “Poručite Tony Parkeru da ih [Francusku] čekamo u drugom krugu u Ljubljani!” Odakle takav optimizam lako je objasniti: angažman koji je posljednjih par godina iskazao selektor Bosne i Hercegovine Aleksandar Petrović dovoljno svjedoči sa kakvim ambicijama njegovi igrači dolaze u Sloveniju. Pripremne utakmice su pokazale koheziju kvaliteta i poletnosti bh. igrača. Teletović je predvodnik ove generacije, slijede ga Đedović, Wright, Sinanović i ostali “zmajevi”, koji žele da obraduju svoje navijače i plasiraju se u drugi krug Eurobasketa 2013.

Izvor: Al Jazeera