Nesložnost sirijske opozicije

Sirijsko nacionalno vijeće pokušava ujediniti disidente različitih političkih ubjeđenja (AFP)

Protesti u Siriji ne prestaju, a vodeći članovi opozicije zagovaraju formiranje ujedinjenog fronta. Ali, nekoliko mjeseci nakon početka ustanka, opozicione grupe u Siriji i izvan nje su podijeljene.

Formiranjem Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC) 15. septembra i Nacionalnog koordinacionog komiteta za demokratske promjene (NCC) 18. septembra označen je početak nove ere političke aktivnosti protiv vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U međuvremenu, vojni dezerteri koji su ranije bili podijeljeni između Korpusa slobodnih oficira i Slobodne sirijske vojske (FSA) okupili su se u jednoj organizaciji.

Dodatno, dok su određeni omladinski aktivisti članovi SNC-a i NCC-a, drugi smatraju da ih ove anti-vladine grupe ne predstavljaju. Neki optužuju Sirijce u egzilu koji žive u nekim glavnim gradovima na Zapadu da nisu u toku s realnim stanjem stvari. Sirijski demonstranti također se žale da najpoznatiji disidenti unutar Sirije provode previše vremena dodvoravajući se diplomatima u Damasku.

Dok se opozicione grupe slažu da treba zbaciti trenutnu vlast, imaju potpuno različite stavove o nekoliko ključnih tema: međunarodnoj intervenciji, korištenju sile i dijalogu s vlastima.

Slijedi detaljniji opis opozicionih grupa:

Sirijsko nacionalno vijeće (SNC)

Sirijsko nacionalno vijeće formirano je u Istanbulu, Turska. Članovi ove grupe su lica i stranke različitih političkih ubjeđenja.

Vršilac dužnosti predsjedavajućeg vijeća je Burhan Ghalioun, poznati francusko-sirijski sociolog. Rekao je da je SNC ujedinio „snage opozicije i mirne revolucije“ i da je „otvoren za sve Sirijce“.

U svojoj povelji, vijeće traži smjenu vlade a ne dijalog s postojećom vladom, odbija stranu vojnu intervenciju i zagovara nenasilne proteste.

Zapadne zemlje, uključujući Sjedinjenje Američke Države i Francusku, iskazale su dobrodošlicu vijeću, ali nijedna od ove dvije države ga nije službeno priznala. Libijsko Nacionalno tranzicijsko vijeće (NTC) smatra SNC legitimnom vladom Sirije. 

Huseina Abdela Azima (u sredini) u srijedu su napali demonstranti [EPA]

Kao i SNC, NCC se protivi stranoj vojnoj intervenciji i diplomatskom pritisku, dok preferira ekonomske sankcije u Siriji.

Slobodna sirijska armija (FSA)

Slobodna sirijska armija je naoružana opoziciona grupa sa sjedištem na tursko-sirijskoj granici. Vojsku čine vojni dezerteri koji žele povesti ustanak protiv Assadove vlade.

„Borit ćemo se protiv režima dok on ne padne i izgraditi novi period stabilnosti i sigurnosti u Siriji“, izjavio je vođa FSA, pukovnik Riad al-As'aad, za New York Times.

Turska čuva 50 do 60 vođa FSA u izbjegličkom kampu s velikim obezbjeđenjem, iako su turski službenici rekli New York Timesu da je njihova veza sa „čuvarima kampa čisto humanitarna“.

Šef SNC-a Ghalioun rekao je za Al Jazeeru da je FSA snaga koja se ne može zanemariti, ali da se treba ograničiti na odbranu nenaoružanih civila.

Dok FSA tvrdi da ima 10.000 do 15.000 članova, članovi SNC-a rekli su Al Jazeeri da je ovaj broj „napuhan“.

Omladinske grupe

Omladinski aktivisti su muškarci i žene iz različitih slojeva društva. Mnogi nisu pristalice određenih ideologija, ali žele promjene.

Na početku ustanka, aktivisti su se organizirali po malim lokalnim zajednicama. Za nekoliko mjeseci razvili su se u koalicionu mrežu. Tri istaknute koalicije su Opća komisija sirijske revolucije (SRGC), Alijansa Ghad i Više vijeće sirijske revolucije.

Ove grupe se protive nastavku dijaloga s vlastima.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada