Opservatorij

Povratak Al-Assada u Arapsku ligu – simbolika i činjenice | Opservatorij

Kako politička rehabilitacija Al-Assada utječe na povratak sirijskih izbjeglica i medijsku nezavisnost te zemlje?

Kako politička rehabilitacija Al-Assada utječe na povratak sirijskih izbjeglica i medijsku nezavisnost te zemlje?

Dvanaest godina nakon što su arapske zemlje izbjegavale sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kriveći ga za početak rata u Siriji, ove godine dočekale su ga objeručke i ponovno prihvatile u Arapsku ligu. Iako je ponovno prihvatanje u Ligu samo simbolično, prilog Al Jazeere English otkriva šta to znači za raseljene sirijske građane te za sirijske medije čiji je Al-Assad uvjerljivi vlasnik.

Razgovarali smo sa šefom tima za Siriju iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja – OPCW – Nihadom Alihodžićem. Ovaj Bosanac s adresom u Hagu, sa svojim timom iz OPCW-a, dobitnik je 2013. Nobelove nagrade za mir, dok mu je 2017. za posebne zasluge dodijeljen i Orden Legije časti. Za Opservatorij govori dokle su stigli pregovori sa sirijskim vlastima o uništavanju hemijskog oružja koje se koristi u ratu u Siriji, te koji su sve sigurnosni izazovi na terenu tokom prikupljanja i uklanjanja ovih bojnih otrova.

Na radaru:

Čelnik ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin je na crnoj listi ruskih državnih medija, nakon što je javno kritikovao neuspjehe ruskih generala u ratu u Ukrajini. Prigožin se zbog toga oglašava isključivo preko Telegram kanala. Prije dvije sedmice dao je intervju prokremaljskom blogeru Konstantinu Doglovu, gdje je također kritikovao rusku vojnu strategiju. Nakon objavljenog intervjua Dolgov je dobio otkaz u medijskoj kući za koju radi.

I na kraju predstavljamo borbu za moć, ne na terenu nego u medijskom prostoru. Popularna HBO-ova serija Succession ili Naslijeđe nedavno je došla do kraja prikazivanja. Provela nas je kroz toksični svijet porodice Roys, koja se bori za kontrolu nad medijskom imperijom njihovog oca. Iako fikcija, djelomično je zasnovana na stvarnim događajima i likovima poput porodice Murdoch i njihove korporacije Fox.

Emisiju uredila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera