Sva Vučićeva pokvarenost na jednom mjestu

Dok cijela Evropa bezpogovorno osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i sve one prateće elemente politike Vladimira Putina, Srbija se jedina dodvorava Moskvi i to čini na način da se sav civilizovani svijet sablažnjava.

Vučić se ponaša kao apsolutni vlaar Srbije (Reuters)

Predsednika Srbije je mnogo uzbudila i uznemirila situacija sa zabranom ulaska u Moldaviju nekadašnjeg vođe Bijelog Dugmeta Gorana Bregovića, pa je to pitanje potegao na Samitu u Atini. Toliko je bilo važno da se o njemu izjašnjavao između razgovora o budućnosti pregovora sa Kosovom i budućnosti Evropske unije.

Namerno skrivajući od javnosti stvarne razloge za Bregovićevu zabranu ulaska u Moldaviju, Vučić je rekao da mu je nejasno kako nekome može da smeta pesma “Kalašnjikov”, jer je to, po njemu, razlog za zabranu ulaska u Moldaviju. Uspeo je Vučić, ali prvenstveno za domaću potrebu, tom prilikom da održi i lekciju kako Moldaviji, tako i čitavoj Evropi.

A, onda, kako to obično i biva, desi se neka kosmička. Ona je imuna čak i na napade nekoga poput Vučića, na sreću. Svega nekoliko dana kasnije, ta Vučićeva Srbija koja ne razume kako neko nekome može da zabrani ulazak u zemlju našla se u sličnoj situacija. Nekadašnjoj ministarki u Vladi Crne Gore Jovani Marović zabranjen je ulazak u Srbiju. Razlog je bizaran da bizarniji ne može da bude – zbog zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana.

Jovana Marović je veliki bezbednosni problem po Srbiju i njenog predsednika. Zamislite, ona se drznula da učestvuje u protestu koji se mesecima organizuje u Beogradu pod nazivom Srbija protiv nasilja. Važno je naglasiti da ona na tim protestima nije bila kao zvaničnik Crne Gore, jer je ostavku na svoje mesto u Vladi Dritana Abazovića podela još 25. novembra 2022. godine. Samo u Vučićevoj Srbiji je moguće da onaj ko se zalaže i bori protiv nasilja može istovremeno da predstavlja problem po bezbednost Republike i njenih građana.

Verovatno da samo Vučić i njegovi saradnici znaju kakva im opasnost preti od Jovane Marović. Za nekoga ko se decenijama hvali da je hrabar, neustrašiv, da ni pred kim ne stoji mirno, da ga niko ne može uplašiti, čudno je da kompletan državni aparat upotrebi protiv jedne žene koja je samo htela da provede neko vreme u Srbiji, pa makar i na protestu.

Naravno da Vučić ne bi bio to što jeste da se nije oglasio i ovim povodom. Poput apsolutnog gospodara u Srbiji i nekoga od čije volje zavisi da li može ili ne može da uđe na teritoriju zemlje čiji je predstavnik, on je zamolio MUP i BIA da svaki put bivšim ministrima u Vladi Crne Gore puste da uđu u Srbiju. Dodao je da to uvek urade, posebno kada dolaze da obavljaju protivpravne radnje, da zauzimaju auto-puteve u Beogradu. Tačku na svoju reakciju je stavio konstatacijom da bivši CG ministri to ne mogu da rade u svojoj zemlji, jer izuzev 40 kilometara, oni i nemaju auto-puteve.

Strah od javnosti

Sva pokvarenost koja krasi sve one pogrešne politike na Balkanu osetila se u ovoj jednoj Vučićevoj rečenici. Pošto se plaši reakcije domaće javnosti i ne sme da izvede policiju na ulice i da obezbedi auto-put, on sav svoj bes iskali ni Jovani Marović i na Crnoj Gori znajući da će dobiti političke poene u svojoj zemlji. Koliko je apsurdan, to je i sam primetio, jer je rekao da Jovana Marović nije veći problem po Srbiju od Viole fon Kramon, a njoj još niko, pa ni on,  nije zabranio ulazak u Srbiju. Da se ne pravimo ni mi fini, Vučić ne sme fon Kramon da zabrani ulazak u Srbiju, jer iza nje stoji moćna Evropska unija, a iza Jovane Marović samo Crna Gora koja jedva ima 40 km auto-puta. I to je ta Vučićeva logika.

S druge strane, opasnost po bezbednost Srbije ne predstavlja Jovanin prezimenjak i nekadašnji najneposredniji saradnik Mila Đukanovića Svetozar Marović. Više od šest godina Crna Gora traži od Srbije da joj izruči Marovića zbog pravosnažnih presuda na koje je osuđen nekadašnji visoki funkcioner Crne Gore, a Beograd se pravi lud.

Premijerka Srbije je prilikom posete nekadašnjeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića rekla da će morati da proveri sa pravosudnim organima šta se dešava po tom pitanju. Neko, za koga postoji presuda da je bio vođa mafije, ne samo da je dobro da sedi u Beogradu, već ga država Srbija brani i ne izručuje Podgorici više od šest godina, nije opasan po bezbednost, ali zato bivša ministarka koja je svoju karijeru gradila u nevladinom sektoru više je nego opasna.

Da i Crnogorci nisu naivni, pokazuje i to da su, najpre dozvolili povratak srpskom ambasadoru Vladimiru Božoviću, a zatim na granici i njemu zabranili ulazak u Crnu Goru. I tako će da traje to prepucavanje sve dok svi zajedno budemo zarobljenici politika iz devedesetih godina prošlog veka.

Na kraju, u zemlji apsurda kakva je Srbija, desilo se i to da je iz nje proteran Jevgenij Iržanski, organizator i promoter koncerata ruskih muzičara u Beogradu. On je, ujedno, antiratni aktivista i doživeo je sudbinu mnogobrojnih Rusa koje “ne miriše” šef BIA Aleksandar Vulin. Dok cela Evropa bezpogovorno osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i sve one prateće elemente politike Vladimira Putina, Srbija se jedina dodvorava Moskvi i to čini na način da se sav civilizovani svet sablažnjava.

Ono što i dalje zabrinjava jeste ćutanje Brisela na sve ovo što dolazi iz Beograda. Zašto, to valjda oni najbolje znaju.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera