Vučićev recept i priča ‘Ide vuk’

Srpska vlada i mediji pod njenom kontrolom izmislili su napad na Srbe na sjeveru Kosova, ali su prešutjeli incident u Pirotu.

Predsednik Srbije reaguje na rupe u ozonskom omotaču, ali je ćutao više od 24 sata od incidenta u Pirotu, piše autor (Reuters)

Građani Srbije koji su u nedelju uveče pratili program srpske televizije Pink listom su pomislili da je počeo još jedan rat, i to ponovo na Kosovu.

Uobičajeni termin za emisiju Hit tvit pretvorio se u ratno izveštavanje na severu Kosova.

Istovremeno je pušten blurovan video snimak na kojem se čula rafalna paljba. Nedugo zatim, Hit tvit je svoj termin prepustio specijalnoj emisiji o Kosovu.

Javnost je najpre obaveštena da je predsednik Srbije imao sastanak sa predsednicom Vlade i načelnikom generalštaba Vojske Srbije povodom situacije na Kosovu. Tek kasnije je saopštena vest da je u nedelju, u 19,45 došlo do rafalne paljbe i oružane borbe u Zubinom Potoku, a kasnije je objavljen snimak napada “albanskih specijalaca na srpske odbrambene snage”.

Tokom cele večeri, javnost u Srbiji je bombardovana informacijama da su napadnuti Srbi na barikadama na kojima se, kako je rekao glavni i odgovorni urednik srpskog tabloida Informer Dragan J. Vučićević, nalaze i žene i deca. Lakoća kojom su učesnici jedne emisije, a onda zatim i te nove, specijalne, svesno iznosili laži i neproverene informacije sa terena graniči se sa ludilom.

O čemu razmišljaju ti urednici i novinari koji omogućavaju raznoraznim likovima da zloupotrebljavaju javni prostor, posebna je tema.

Izmišljen napad na Kosovu

Ta specijalna emisija je iskorišćena da se građani pošalju sledeće poruku – Napadnut je srpski narod, oružani sukob je sve izgledniji, na njemu insistira Nemačka, pregovori su nemogući. I tako iz sata u sat.

Sagovornici, od narodnog poslanika do novinara, iskoristili su priliku da napadnu ono malo medija koji nisu pod kontrolom čvrste ruke Aleksandra Vučića koji nikako da se uključe u opštu kakofoniju koja je te noći pokušana da nadvlada zdrav razum. Ti mediji su optuženi da rade u dosluhu sa Prištinom na etničkom čišćenju Srba sa Kosova, a svi oni koji se protive zvaničnoj politici Aleksandra Vučića treba da budu proglašeni za dezertere i izdajnike.

Elem, nikakvog napada na Srbe koji se nalaze na barikadama nije bilo u nedelju u 19,45. To je jedina istina, kao što je i činjenica da je do neke pucnjave došlo. Kakve, i dalje nije poznato. Zašto se sve ovo desilo na glavnoj, udarnoj pesnici Vučićeve propagande u Srbiji, pitanje je koje ovoga puta vodi ka jednom stvarnom incidentu u Pirotu u kojem je došlo do izlivanja ogromne količine amonijaka.

Sećamo se Vučićevog besa zbog činjenice da mu nije dozvoljen odlazak u Jasenovac da položi cvet. Noć pre tog jutra kada je predsednik Srbije odlučio da ode u Jasenovac, u Grčkoj se srušio teretni avion koji je iz Beograda nosio eksplozivne naprave – negde. I svi su odmah prestali da pričaju o tom avionu. Glavna tema je postao Jasenovac. Isti recept, po uzoru na onu priču “ide vuk”, primenjena je i ovoga puta.

U nedelju, pre te pucnjave u Zubinom Potoku, u Pirotu je došlo do izlivanja amonijaka usled izletanja teretnog voza sa šina. Jedna osoba je poginula, 50 ljudi je hospitalizovano. Gradonačelnik Pirota je prepušten sam sebi. Niko od državnika nije “doleteo” do Pirota i umirio građane. Uvedena je vanredna situacija u gradu. Škole i vrtići su ostali zatvoreni narednog dana. O kakvoj ignoranciji države u ovom slučaju se radi, govori i podatak da je lokalni novinar, rano zorom, obišao mesto nesreće i naleteo na telo preminulog čoveka.

Državni vrh šuti o Pirotu

Mesto nesreće nalazi se 20 kilometara od naselja iz kojeg je majka premijerke Srbije Ane Brnabić, ali ni ona nije pokazala interesovanja i posetila Pirot ili oglasila se po tom pitanju.

Predsednik Srbije koji reaguje na rupe u ozonskom omotaču, ćutao je više od 24 sata od incidenta u Pirotu. Kada se glasnuo, i to na Instagramu, poručio je građanima Srbije da se bori za mir i da ne razume zašto patrijarhu SPC Porfiriju nije dozvoljen ulazak na Kosovo. O Pirotu ni jednu reč nije rekao. Mnogi se pitaju gde je nestao predsednik Vučić. Neki od narodnih poslanika iz opozicije su na društvenim mrežama objavili da se predsednik Srbije nalazi u tajnoj poseti SAD. O čemu god da se radi, od Vučića nije bilo ni traga ni glasa.

I sada imamo zanimljivu situaciju. Izmišljen je napad na “srpske obrambene snage” na severu Kosova. U tom “napadu”, srećom nije bilo žrtava. U Pirotu, međutim jeste, najmanje jedna. Desetine su zbrinute u bolnicama, a među njima ima i dece i stranaca. Niko od nadležnih, ponavljamo, nije došao do Pirota. Za to vreme, duž granice se raspoređuju pripadnici vojske i policije i nastavlja se ratna retorika na televizijama koje bezpogovorno podržavaju Vučića u ovoj suludoj igri.

Valjda ljudske žrtve imaju prednost u odnosu na lažni napad na srpske barikade. U normalnom svetu da, ali ne i u Vučićevoj Srbiji. Ono što je tek jezivo, jeste to što je Vučić zatražio od patrijarha Porfirija blagoslov za odbranu Srba na Kosovu, kao i to da ratni huškači iz televizijskih studija besomučno ponavljaju kako Vučić nije Slobodan Milošević i da će znati adekvatno da odgovori i da odbrani Srbe.

Srbija godina unazad živi taj Vučićev Matriks u kojem se stalno preti nekim ratom, sukobima i atentatima. Upravo zbog toga, zbog te priče “ide vuk”, Srbija je više nego umorna. Pitanje je šta će se stvarno desiti kada jednom taj vuk bude došao?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera