Stradanje jednog drona u Srbiji

Cilj još jedne u nizu nepotrebnih spin igrarija i podizanja tenzija je isti – Vučić će sve riješiti.

Na kraju se sve sleglo, kao i uvijek, a još jedan početak rata je odgođen zahvaljujući mudroj Vučićevoj politici (Tanja Valič / Tanjug)

Priča o dronu kojeg je Vojska Srbije oborila polako odlazi u istoriju, gde joj je po svoj prilici i mesto.

Još jedna u nizu nepotrebnih spin igrarija vešto izrežirana u Predsedništvu Srbije sa zadatkom dizanja nepotrebnih tenzija na relaciji Beograd – Priština – Međunarodna zajednica. Cilj je uvek bio i biće isti – Supermen Vučić – koliko god da je teško, sve će to rešiti.

Podsećanja radi, u sred “krize” izazvane namerom prištinskih vlasti da Srbi sa severa Kosova preregistruju svoja vozila na RKS tablice, u provladinim medijima se pojavila informacija da je Vojska Srbije, po naređenju vrhovnog komandanta predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla MiG-ove 29 i uspešno oborila dron.

U Srbiji već dugi niz godina postoji Njuz.net. Radi se o ekipi koja pravi parodiju od vesti, i to više nego uspešno. Na njihovu priču da je srpski turista u Egiptu skokom sa litice, koje u Egiptu nema, uspeo da ubije ajkulu, “upecale” su se i najveće svetske agencije. E, ova vesti o obaranju drona, uz pomoć MiG-a 29, kao da je napisana u redakciji Njuz.neta.

‘Dramatična 72 sata’

To je bila vest kojoj su se mnogi smejali, i to ne samo u Srbiji, već i u okolini, a i šire. Nju nije objavila neka nezavisna medijska kuća u Srbiji, jer nijedan iole normalan urednik bi ukapirao da je u pitanju najobičnije zezanje sa ciljem da se podrije sopstvena država. Naređenje – izvršenje, tako funkcioniše odnos između Vučića i medija koji su služe. Kada su videli šta su uradili, onda su okrenuli ploču, a na drugoj strani se čulo da je dron oboren uz korišćenje elektronskih sredstava, dok su MiG-ovi 29 obavljali redovne letove. Da bi se ova bruka zabašurila, kompletna medijska mašinerija pod dirigentskom palicom Aleksandra Vučića krenula je novi spin – dramatična 72 sata su pred nama i očekuje se nikada dramatičnije obraćanje predsednika Srbije.

Koliko je dana prošlo od “obaranja” tog drona mi i dalje ne znamo čiji je dron, odakle je stigao tu gde je “oboren”, niti bilo kakvu drugu informaciju. Znamo samo da nije u pitanju vojni, već komercijalni. Postoji nekoliko verzija ove priče. Osnovu spina čini teorija da je NATO sa Kosova poslao komercijalni dron da bi špijunirao stanje u kasarnama blizu administrativne granice između Srbije i Kosova. Zašto najvećem vojnom savezu na svetu nije dovoljan satelit za svaku potrebnu informaciju, nije nam poznato, ali Vučić tvrdi, a njegova se u Srbiji ne poriče, da dron može bolje da “vidi” od satelita.

Druga verzija je da je komercijalni dron zalutao sa nekog svadbenog veselja i pojavio se u blizini vojnog objekta i onda je došlo do belaja koji je doveo do podizanje MiG-ova 29 i obaranja neidentifikovanog letećeg objekta. Jedina greota u ovoj teoriji, ako je tačna, jeste da su mladenci ostali bez video materijala sa svog venčanja.

Treća, možda i najverovatnija teorija, svodi se na to da tog drona uopšte nije ni bilo. Veće Vučićevih marketinških mudraca sastalo se u Predsedništvu Srbije i većalo o tome šta i kako dalje posle novih problema u vezi sa preregistracijom vozila na Kosovu. Za svaki slučaj su uzleteli i MiG-ovi 29 kako bi se dodatno podigla tenzija. Razvezala se priča, a onda je krenulo saniranje štete, odnosno – vađenje. Krizni PR je poslao snažnu poruku da će svaki dron u budućnosti biti oboren, sa ili bez pomoći MiG-a 29, iako je novi ministar vojni pre neki dan saopštio da su ponovo uočeni dronovi blizu vojnih objekata.

Pumpanje adrenalina u krizu

I tu se nije stalo. Moralo se od junaka i super heroja još jednom napraviti žrtva. Da bi sve to izgledalo dovoljno uverljivo, objavljena je vest koja je rastužila mnoge ljubitelje fudbala – Predsednik Vučić, je otkazao sva putovanja u inostranstvo zbog dramatične situacije u zemlji, uključujući i odlazak na Svetsko prvenstvo u fudbalu, u Katar. To prvenstvo, inače, počinje tek 20. novembra, a Srbija prvu utakmicu igra četiri dana kasnije. Sve to, međutim, nije bilo dovoljno. Bilo je potrebno još upumpati adrenalina u krizu koja samo što nije postala ratni okršaj.

Slučajno ili ne, na Pasuljanskim livadama je planirana vojna vežba rezervista. I umesto u Egiptu, gde se okupilo pola sveta, Vučić se obrao na livadama koje su najpoznatiji vojni poligon u Srbiji. Mudro je i sa zanosom gledao vežbu i svojim biserima u velikoj meri obesmislio samu vežbu. Prvo je za nekoliko kilometara omanuo razdaljinu od minobacača do mete. Onda je pitao oficire kako gađaju ako nema struje za kompjutere koje koriste prilikom gađanja. Kao vrhovni komandant, trebalo bi da zna da vojska poseduje i u akcije nosi agregate, a kompjuteri su laptopi koji imaju baterije koje su sve dugotrajnije i izdržljivije. Na kraju je zaključio da je ok promašiti cilj za deset, 15 metara, iako je bilo jasno da se radi o prebačaju i pobačaju od više od 50 metara. Poruka o snazi vosjke je, sa ili bez struje, poslata u eter kao i činjenica da Srbija ima dosada neviđenog vrhovnog komandanta.

Na kraju se sve sleglo, kao i uvek. Još jedan početak rata je odložen zahvaljujući mudroj Vučićevoj politici. Možda predsednik Srbije čak i uspe da ode u Katar da gleda fudbal, ali ono što tužno jeste stradanje jednog drona i njemu večna slava i hvala. Ko zna, možda jednog dana završi i u epskoj pesmi poput mnogih izmišljenih scena i junaka.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera