Novi udarac na saudijske promjene imidža

Aktivista, maskiran u saudijskog prijestolonasljednika, protestira ispred ambasade Saudijske Arabije u Washingtonu (EPA)

Dani slave Saudijske Arabije su završeni. Objava da će samit G20 u novembru biti održan virtuelno sigurno je razočarala princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i saudijske vlasti. Bez prilika za slikanje i šansi za prostiranje crvenog tepiha stranim zvaničnicima i liderima svijeta biznisa, prinčevi pokušaji za promocijom imidža Saudijske Arabije kao člana međunarodne zajednice koji se modernizira i napreduje doživjeli su novi udarac.

Borci za ljudska prava nisu razočarani kao prijestolonasljednik. Zapravo, ova promjena pruža novu šansu i skretanje fokusa na izgradnju kampanja kojima se traži od članica G20 da ne dozvole da im ovaj skup skrene pažnju sa velike liste kršenja ljudskih prava koje čini ovo kraljevstvo, uključujući užasno ubistvo novinara Jamala Khashoggija prije dvije godine.

Staza se činila svjetlijom kada je MBS postavljen za prijestolonasljednika 2017. godine. Odmah je poveo žestoku PR ofanzivu kako bi “unaprijedio imidž kraljevstva na međunarodnoj sceni”. Njegov projekat “Vision 2030” (Vizija 2030), ambiciozni i skupi plan na diverzifikaciji državne ekonomije i privlačenju stranih investicija, bio je ključan u ovoj strategiji. Plan je imao i velike sportske i zabavne programe – uključujući ogromne koncerte Mariah Carey, Enriquea Iglesiasa i Davida Guette, te mega-sportska takmičenja, kao što su automobilistički Dakar Rally, nogometni Superkup Italije, te WWE profesionalno hrvanje – zajedno s vještačkim reformama društva, a sve kako bi se skrenula pažnja sa velikog kršenja ljudskih prava koje se dešava pod njegovom vladavinom.

Bijeg uznemirenih stranih investitora

Međutim, MBS-ov projekat rehabilizacije je stao kada je postalo jasno da je novi pozlaćeni sjaj Saudijske Arabije povezan s istim (ako ne i gorim) nemarom prema osnovnim ljudskim pravima. Rat u Jemenu, za koji su saudijske vlasti smatrale da će trajati tek nekoliko mjeseci, traje više od pet godina i uzrok je najgore humanitarne krize svijeta; prinčeva “borba protiv korupcije” i pritvaranja u hotelu “Ritz-Carlton” 2017. godine uznemirili su strane investitore, pa su mnogi povukli svoje poslove iz ove države; MBS-ov brutalni odnos prema onima koji se s njim ne slažu, uključujući hapšenja i mučenja osoba koje se bore za prava žena i šokantno ubistvo i kasapljenje Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, izazvali su žestoke kritike međunarodne zajednice.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Nakon ubistva Khashoggija u oktobra 2018. godine, krenula je lavina negativnog publiciteta kraljevstva. Ključno zajedničko saopćenje 36 članica Ujedinjenih naroda koje se odnosilo na saudijsko kršenje ljudskih prava posebno je istaklo promjenu stavova, pozvavši saudijske vlasti da “poduzmu konkretne korake na osiguravanju da kompletna javnost, uključujući borce za ljudska prava i novinare, može slobodno i u potpunosti koristiti svoja prava na izražavanje, mišljenje i udruživanje, bez straha od odmazde”.

Poslije ovog, uslijedilo je drugo UN-ovo saopćenje, a Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se izražava protest zbog ubistva Khashoggija i proizvoljnog pritvaranja i mučenja aktivista za prava žena. Zbog ovih poteza je nekoliko država odlučilo uvesti embargo na prodaju oružja kraljevstvu. Američki Kongres je, također, predložio obustavu prodaje naoružanja, uz osudu saudijskog kršenja ljudskih prava u Jemenu te prava disidenata i američkih građana.

‘Neougodni’ izbor Joea Bidena

Prošlogodišnja objava da će Rijad biti domaćin samita G20 ove godine bila je još jedna vrhunska prilika da se osnaži imidž države i da se zavedu međunarodni investitori i prijatelji. No, na veliku žalost princa, međunarodna zajednica ga nije prigrlila. Do danas je više od 220 građanskih organizacija iz cijelog svijeta odlučilo bojkotirati procese uključenja građanskog društva G20, a u znak odgovora na kampanje nevladinih organizacija, gradonačelnici Londona, Pariza, New Yorka i Los Angelesa su odustali od učešća na samitu šefova svjetskih metropola.

U međuvremenu su Evropski parlament, članovi Kongresa SAD-a te parlamenata drugih država članica G20 urgirali da njihovi predstavnici bojkotiraju sastanak, uz isticanje jasne i glasne poruke da se više ne može voditi posao kao ranije. U UN-u je rastao pritisak i izdato je treće saopćenje kojim se zahtijeva istinska reforma odnosa prema ljudskim pravima, a u oktobra je Saudijska Arabija izgubila mjesto u UN-ovom Vijeću za ljudska prava, što je signal da međunarodna zajednica više neće tolerirati teža kršenja prava. Na kraju, izbor Joea Bidena, koji je obećao okončanje prodaje oružja saudijskim vlastima te da će odgovarati za ubistvo Khashoggija, također znači kako saudijska vlada više nema blanco odobrenje da djeluje kako hoće bez straha od američke reakcije.

U vrijeme kada države i njihovi zvaničnici nastavljaju isticati neumitnu važnost poštivanja ljudskih prava u ovom kraljevstvu, Saudijska Arabija mora naučiti razumijevati cijenu poštivanja sloboda pojedinca. Sada saudijsko predsjedavanje G20 više nije zlatna PR prilika o kojoj je sanjao MBS. Zahvaljujući neumornom radu boraca za ljudska prava, izabranih zvaničnika te naročito saudijskih disidenata, stav MBS-a i saudijske monarhije da mogu kršiti ljudska prava saudijskih državljana bez posljedica može konačno biti primoran na promjene.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera