Svjetski lideri aplaudiraju Vučiću – na njegovoj televiziji

Vučić je ponosno isticao da se četiri puta rukovao sa Donaldom Trumpom (Reuters)

Davno je rečeno – stil je čovek sam! Zanima li vas ko je kakav i šta su mu namere, obratite pažnju na to šta i kako radi, koliko je iskren, a koliko glumi posebno u onim specijalnim prilikama. A baš takvu jednu priliku, zasedanje generalne skupštine UN protekle nedelje, imao je i koristio srpski predsednik Aleksandar Vučić, demonstrirajući svoj originalni liderski stil, zasnovan na poznatoj maksimi šou biznisa – The Show must go on. Ne žaleći putne troškove i devizne dnevnice, a još manje svoje programsko vreme, brojne ekipe srpskih nacionalnih televizija, od dražvne RTS pa do one ružičaste, pratile su predsednika u Njujorku, beležeći iz sata u sat rezultate njegovog državničkog šou programa.

Četiri puta s Trumpom

„Sreo sam se i razgovarao sa predsednikom Trampom“, svečano je pred kamerama saopštio Vučić, ne krijući da je u dijalogu sa kolegom bilo i intimnih detalja.

„Predsednik Tramp mi je rekao da ličim na košarkaša NBA… Pozvao sam ga da poseti Srbiju, i on je prihvatio… Četiri puta smo se rukovali“ s ponosom je isticao, zaboravljajući kako je tokom američkih izbora, ničim izazvan, podržao Hilari Klinton. No, ne treba sitničariti…

Ima indicija da je ovaj Vučićev susret sa Trampom, na prijemu koji je Američki predsednik priredio za učesnike zasedanja generalne skupštine UN, posredovao niko drugi do Ivica Dačić, srpski šef diplomatije. Prethodnog dana, neposredno pre nego što će se Tramp obratiti generalnom sazivu UN, te raspaliti po Kim Džong Unu i neprijateljima, Dačić mu priđe sleđa, dok je ovaj sedeo sa ostalim članovima svoje delegacije, i tutne mu pod nos hrpu srpskih tabloida… Dok se snašlo Trampovo obezbedjenje, srpski šef diplomatije mu na svom srpsko-engleskom pokaže slike i objasni kako su Srbi baš listom navijali da Tramp pobedi na izborima… Navodno su posle toga i Vučiću stigle pozivnice za Trampov prijem… I ne samo za taj! Srpski predsednik je tokom svog boravka u Njujorku bio zasut tolikim pozivima, da nije odoleo a da i taj svoj rekord ne pomene pred kamerama svojih televizija.

“Imao sam susrete i razgovore sa više od pedeset svetskih državnika… Razgovarao sam i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom… Rekao mi je da ima nameru da poseti Srbiju već u prvom tromesečju iduće godine… A kada su se dva predsednika već rastala, Makron se okrenuo i, tvrdi Vučič, lično mu se obratio: „Aleksandre, imate punu podršku Francuske na evropskom putu“.

Tako su srpski predsednik, a i ministar spoljnih poslova, dan za danom, ređali poen za poenom, uspeh za uspehom, uzdižući ugled Srbije pod svodovima zdanja UN. Sve do pred sam kraj zasedanja generalne skupštine, kada, ne svojom krivicom, umalo što ne doživeše potpuni fijasko u ključnom trenutku svoje međunarodne misije.  Ali, Aleksandar Vučić ne bi bio majstor koji jeste, koordinator svih onih službi, da sve konce svoje predstave, u svakom trenutku, ne drži u svojim rukama. Zahvaljujući tome, prilikom njegovog obraćanja sa govornice UN, milioni gledalaca u Srbiji mogli su da čuju i vide samo njega, i to u krupnom planu. Dovoljno, da Vučićev šou na East Riveru ne bude doveden u pitanje. Ne bar kod fanova u Srbiji.

Tetka iz Kanade

Vučićev osobeni liderski stil, pokazalo se, ima mnoge prednosti i jednu veliku manu. Daje loše rezultate kada ga koriste diletanti i amateri,  makar oni bili i lično odabrani, najbliži saradnici samog predsednika. Poput, recimo, Aleksandra Vulina, ministra vojnog, čija imaginarna tetka iz Kanade još hara medijskim prostorom Srbije.

Elem, umišljajući da može i sme što i vođa mu i idol, Vulin je Agenciji za borbu protiv korupcije, stan koji je platio 205.000 eura, „pravdao“ pozajmicom od ženine tetke iz Kanade. Ne prihvatajući mu opravdanje bez dokaza o tome kada je i kako tetka unela u Srbiju tolike pare, Agencija protiv Vulina podnese prijavu nadležnom tužilaštvu. Po oprobanom receptu, nadležno tužilaštvo, ne želeći da se kači sa Vučićevim ministrima,  reši  da ćuti i ništa ne preduzima. 

Ali, onda se oglasi KRIK, mreža mladih novinara za  istraživanje korupcije i kriminala, ozloglašena u vladinim krugovima i vođinim medijima, te čitav slučaj „Tetke iz Kanade“, do u detalje, iznese u javnost. Pojavi se i sumnja da je Vulin kupio stan od para koje je „uštedeo“ boreći se za Srbe na Kosovu dok je bio šef vladine Direkcije za Kosovo i Metohiju.

Napadnut pitanjima na svakom mestu gde se pojavi, ministar vojni reši da se vadi. Te nije ženina tetka iz Kanade, nego mu je 200.000 eura mogao dati kum Željko Mitrović, vlasnik TV Pinka, te on je sam iz Kanade prenosio po 9.000 eura,  koliko je dozvoljeno po zakonu… Istovremeno, njegov Pokret socijalista, saopšti da je Stevan Dojčinović, urednik Krika, strani plaćenik koji mrzi Srbiju, narkoman koji se bode…

Umešala se i sama premijerka Ana Brnabić, izrazivši svoje razumevanje za „emotivnu reakciju“ Vulinovih socijalista. U skupštini Srbije opozicija je zatražila smenu ministra vojnog… Rečju, „tetka iz Kanade“ se toliko otela da je zapretila da zaseni i sam Vučićev šou u Njujurku. Moralo se hitno i efikasno reagovati – novom predstavom.

Vanredno stanje

Onaj koji sve zna i o svemu misli, dao je znak da jake policijske snage pod punom opremom, pre neku noć, blokiraju putne prilaze i mostove, ne samo u Beogradu, nego i u Prijepolju. Iz ministarstva policije tek je sutradan saopšteno da se radilo o policijskoj vežbi pod nazivom Vihor, koja će se i ubuduće, nenajavljeno izvoditi širom Srbije. I puni efekat je postignut. Sada je vodeća priča o probi uvođenja vanrednog stanja, dok je Vulinova „tetka iz Kanade“  znatno izgubila na aktuelnosti.  

Što je još važnije, sa društvenih mreža su potisnuti video snimci iz Njujorka koji su jasno, izdajničkim totalima, dokazivali da je Aleksandar Vučić, na zasedanju generalne skupštine UN, govorio pred gotovo praznom dvoranom. „Lidera regiona“, dok je bio za govornicom, niko sa Balkana nije hteo ni da čuje! Zato su kamere srpskih televizija, tokom prenosa, držale samo Vučićev krupni plan. Potom je ružičasta televizija, dodala još jednu kreaciju. U svojim vestima i dalje vrti snimke njegovog nastupa u UN, ali „obogaćene“ naknadno ubačenim kadrovima prepune dvorane  i umontiranim gromkim aplauzima. Ceo svet podržava Aleksandra Vučića…na njegovoj omiljenoj televiziji!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera