Sirija: Jedan sukob, brojne linije fronta

Arapske i kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju pomoć SAD-a, oslobodile su Manbij iz ruku ISIL-a (Reuters)

Piše: James Denselow

Nekoliko trendova sukoba se istovremeno razvija u Siriji. Prvi je povlačenje oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) širom države, a drugi je nepredvidljivost dešavanja u i oko Halepa, gdje je iznenadilo to što je režim zabilježio gubitke nakon vojnih pobjeda.

Oba trenda otkrivaju slojevitost aktuelnih borbi. Iako sve borbe imaju međunarodne, regionalne i lokalne komponente, postoje dva centralna sukoba koja određuju sve u ovoj državi.

Jedan je sukob između sirijskog režima i njegovih saveznika protiv nove, ujedinjenije opozicijske koalicije, u kojem je Halep postao krunski dragulj.

U međuvremenu, daleko veća koalicija – tehnički su SAD, Rusija i režim svi na jednoj strani – napada ISIL koji ima problema.

ISIL se povlači

Sljedećeg mjeseca obilježit će se druga godišnjica početka američke operacije protiv ISIL-a u Siriji. Koalicija na čelu sa SAD-om izvela je više od 14.000 zračnih udara na lokacije ISIL-a u Siriji i Iraku u tom periodu, te usmrtila više od 45.000 pripadnika grupe, procjenjuje se – a ovo su podaci Pentagona koji je ranije izbjegavao da bude uvučen u prebrojavanje tijela žrtava.

Pošto su regruterske rute pod većom kontrolom, izvori finansiranja žestoko osakaćeni, a nebo puno neprijateljskih, smrtonosnih aviona, razvijanje nastajućeg halifata je pod većim upitnikom nego ikada.

U Manbiju, arapske i kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju pomoć SAD-a, oslobodile su grad iz ruku ISIL-a, što je dovelo do objave snimaka slavlja, rezanja brada i skidanja nikaba.

Ova pobjeda – dobijena uprkos pokušaju ISIL-a da se skrije iza hiljada osoba u ljudskim štitovima – posljednja je u nizu uspjeha protiv grupe širom Sirije i Iraka. Snage Abu Bakr al-Baghdadija izgubile su četvrtinu teritorije u proteklih 18 mjeseci.

Sada su gladne oči uperene u ISIL-ovu „prijestolnicu“ Raqqu, gdje je dotok vode nedavno prekinut tokom ruskog bombardiranja.

Naročito za Baracka Obamu, koga je nedavno Donald Trump optužio kako je „osnovao“ ISIL, bila bi slatka pobjeda ako snage koje imaju podršku SAD-a budu one koje skinu crnu zastavu u gradu.

Dimenzija Halepa

U međuvremenu, nedavna historija Halepa je obilježena nestalnom pat-pozicijom u vojnom smislu i stalnim pogibijama civila.

Mnogi su strahovali kako je, kada je istok grada koji kontroliraju pobunjenici u julu bio odsječen, sve bilo spremno za dugoročnu opsadu.

Međutim, tolika je strateška i simbolična važnost najvećeg sirijskog grada da je dobro organizirani protivudar opozicije bio dovoljan za proboj režimskih linija, uprkos žestokim borbama.

Sada vidimo nagovještaj šire opsade zapadnog dijela grada koji bi unesrećio dva miliona civila.

Teško je procijeniti važnost Halepa za one koji se bore za ovaj grad. On je toliko važan da su opozicijske grupe povukle resurse i ljudstvo sa drugih frontova i prikazale rijetko jedinstvo u naporima ka ukidanju režimske opsade.

Odgovor režima i njegovih saveznika je bio žestok, prijavljivano je korištenje zapaljivog i hemijskog oružja, a bolnice su se našle na posebnom udaru.

Gubitak onog što je režim ranije osvojio u Halepu doveo je do veće ruske uloge u sukobu, premda bi se neko mogao zapitati da li je to očajnički s obzirom da je nepouzdani partner izgubio artiljerijsku bazu Ramosa.

Moskva je bila prinuđena negirati premještanje nuklearnog oružja u Siriju, ali će bazu u Khmeimimu pretvoriti u svoju stalnu.

Propast ‘dijaloga’

Još jedna strana sirijskog sukoba koja je istaknuta ovom, očito odlučujućom, fazom dešavanja u Halepu je skoro potpuna marginalizacija UN-a.

Mirovni proces Staffana de Misture je mnogo obećavao, ali su njegovi ciljevi i rokovi postali beznačajni zbog dešavanja na terenu.

Dok sve strane često ističu svoju spremnost za dijalog, ujedno vide i mogućnost za dobijanje željenih stvari vojnim sredstvima – što je loša vijest za narod i zgrade koje čine Halep.

Kako biste razumjeli Siriju, morate viriti kroz duboku maglu rata i istovremeno pratiti razne aktere i njihove veoma različite sukobe.

Bitka koja se desila u Manbiju i bitka koja će se dogoditi u Halepu su dokazi te perspektive.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera