ISIL uništava bliskoistočni turizam

Turisti u Luxoru: Godinama nakon napada 1997. turisti su izbjegavali ovaj egipatski grad, što je blokiralo i turizam i svakodnevni život (EPA)

Piše: James Denselow

Razumljivo je da razaranje i u Siriji i u Iraku dominira medijskim prostorom i nastavlja govoriti priču o sve većem usponu oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Koliko god da su epicentar nasilja, napadi kao što je bombaški napad na avion na Sinaju, pucnjave u tuniskom hotelu, napadi u Džakarti, napadi u Burkini Faso, te nedavnih bombaških napada u Istanbulu imaju potencijal, ne samo da unište turistički sektor o kome ovise stotine hiljada osoba koje rade u njemu, oni uspijevaju i dalje odvojiti ljude u regiji od onih iz ostatka svijeta koji su sve više nervozni kada im neko spomene putovanja u navedena mjesta.

Prema podacima UN-ove Svjetske turističke organizacije, broj turista koji su putovali van granica svoje države povećao se tokom 2015. za 4,4 posto i zabilježio rekordan broj od 1,18 milijardi. Globalizacija je napravila svijet manjim mjestom, no također je omogućila da se fotografije i vijesti odmah mogu proširiti i podijeliti.

Priroda modernih komunikacija znači da terorističke napade, koji dominiraju udarnim vijestima, te scene hotela koje gore, ostatke srušenog aviona na Sinaju ili krvave turiste koji bježe iz područja kod istanbulske Plave džamije vide milioni širom planete.

Napad u Luxoru

Stoga, malo iznenađuje da su posjete sjeveru Afrike tokom prošle godine smanjene za osam posto. Godišnji broj turista u Egiptu se smanjio sa 14 miliona 2010. godine, na devet miliona – koliko se predviđa za ovu godinu.

Novembra 17. 1997. godine, naoružane osobe su ubile 62 osobe, uglavnom turiste, u svjetski poznatom Hramu Hatshepsut u egipatskom Luxoru. Posjetio sam tu državu godinu dana kasnije i otkrio da su planetarno poznate lokacije lišene gužve turista, a ogromni hoteli su bili većinom prazni.

Turistički sektor ovog grada žestoko je bio poljuljan narednih godina jer su se turisti držali podalje. Šest napadača sa puškama AK-47 i noževima obustavili su razvoj turizma i živote desetina hiljada stanovnika Luxora.

No, to se desilo 1997. i nema drhtavih snimaka sa iPhonea koji pokazuju pokolj i strah turista iz cijelog svijeta koji bjesomučno traže zaklon i spas.

Danas se malo toga može propustiti i jedan ubilački pohod naoružanog Tunižanina je snimljen, sa svim grozomornim detaljima, dok je ubijao 38 osoba. Ubistva i upozorenja da nova prijete izazvali su masovnu paniku i brojne scene turista blokiranih na aerodromima, u očajničkom pokušaju da napuste državu.

Približno 400.000 osoba radi u turističkom sektoru Tunisa koji je sada, kako navodi tamošnje Ministarstvo turizma, “u kritičnom stanju”, jer se hoteli zatvaraju i sve je više osoba na regionalnim listama nezaposlenih, koje su i bez toga ogromne.

Jačanje ISIL-a i naizgled novog fenomena „samo-radikaliziranih“ boraca mijenja prirodu opasnosti širom regije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i dovodi zapadne Vlade da izdaju upozorenja o putovanju koja, što nimalo ne iznenađuje, odvraćaju turiste, željne zabave i opuštanja, od posjete tom dijelu svijeta.

Faktor koji dodatno uništava osjećaj odmora i koji “tjera” ljude da ne idu u navedeno područje je poplava teško naoružanih pripadnika vojske i policije.

Halifat protiv svijeta

ISIL forsira stav “Halifat protiv ostatka svijeta” i, u smislu strateškog investiranja, ono što dobija zauzvrat kroz napade na turiste je ogromno.

Haos je na djelu, naslovi i vijesti su osvojeni, ekonomije neprijateljskih država su oštećene, jaz između ljudi se sve više povećava, a Bliski istok se istrajno dijeli na crvene i zelene zone.

U Siriji i Iraku ISIL je dodatni korak ispred i sprečava budući razvoj turizma tako što sistematski uništava popularna mjesta, a posljednji na meti je bio najstariji kršćanski manastir u Iraku koji je uništen.

Jedina svijetla stvar u sivilu trenutnog stanja kada se govori o regionalnom turizmu je činjenica da se broj posjeta Bliskom istoku prošle godine povećao za tri posto i iznosi 54 miliona.

Zaljevske države sa neboderima i prilikama za šoping, te skriveni dragulj koji je Sultanat Oman su veoma prijemčivi turistima uprkos haosu u okolini.

I dok se radujemo narednim danima 2016. godine, evropske države moraju uraditi više kako bi pomogle turističkim sektorima u regiji, u suprotnom će se sve jače i dublje ukopati podjela koju ISIL očajnički pokušava postići.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera