Uvertira za albanskog premijera

Premijer Srbije je ponovo pokazao staro radikalsko lice i izuzetno nepoznavanje situacije u sopstvenom dvorištu (Reuters)

Piše: Marko Matić

Dve i po decenije nakon Miloševićevog dirigovanog događanja naroda i punih 15 godina od okončanja rata na Kosovu, Srbija je iznova skliznula u živo blato međunacionalne mržnje i šovinizma. Bio je dovoljan samo jedan dron i transparent sa kartom “velike Albanije” pa da društvo, koje je na jedvite jade izborilo status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, iznova potone u najmračnije dubine ekstremnog nacionalizma i rasističkog primitivizma usmerenog prema susednim nacijama.

Da su se nad evropske horizonite Srbije nadvili mračni oblaci postalo je jasno još nekoliko dana pre famozne utakmice između fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije. Po već viđenoj scenografiji, srbijanski mediji su obavili sveobuhvatnu pripremu za ono što će se nakon incidenta sa dronom pretvoriti u sveopštu histeriju i dirigovanu ofanzivu antievropskih snaga u Srbiji.

Bila je dovoljno samo jedna iskra da izazove sveopšti požar mržnje, šovinizma i pravi cunami antizapadnih i antievropskih emocija.

Neprimerene najave nadolazećeg “albanskog armagedona”, uz fašisoidne poruke domaćih fudbalskih zvaničnika da će državljani nekada susedne zemlje biti hapšeni ukoliko se samo približe stadionu, predstavljali su istovremeno najavu onoga što će uslediti, ali i poziv na mobilizaciju onih snaga kojima je trn u oku evropski put Srbije. Nakon što je atmosfera pre utakmice visokog rizika dobro natopljena benzinom, bila je dovoljno samo jedna iskra da izazove sveopšti požar mržnje, šovinizma i pravi cunami antizapadnih i antievropskih emocija.

Vođeni uobičajenim stereotipima i dobro oprobanim propagandnim obrascima iz devedesetih godina prošlog veka, srbijanski mediji su, bez ikakve zadrške, kao vinovnika incidenta sa dronom optužili brata albanskog premijera Olsija Ramu, koji je bio član zvanične delegacije Fudbalskog saveza Albanije. Iskoristivši sramno ćutanje zvaničnih organa Srbije, mediji su objavili lažne informacije o hapšenju brata albanskog premijera, kod koga je navodno pronađen i daljinski upravljač kojim je upravljano famoznim dronom.

‘Ugrožen i predsjednik’

Da nešto sa “očiglednom albanskom” provokacijom ipak nije u redu postalo je jasno već u trenutku kada su, istraživačkom novinarstvu poslovično neskloni, srbijanski mediji za nepunih desetak minuta “otkrili” i objavili informacije o ličnostima koje su se nalazile na kontroverznom transparentu. Tome je usledilo mentalno divljanje dežurnih režimskih teoretičara zavere, koji su čitav ovaj događaj interpretirali kao široku zaveru zapadnih zemalja, sa ciljem da se ugrozi poredak u Srbiji i spreči poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Simptomatično je i to da se loše režirana šovinistička farsa u Beogradu dogodila u vakuumu nastalom sramnim ćutanjem srbijanske policije i bezbednosnih službi, koje nisu našle za shodno da u javnost izađu sa zvaničnom verzijom događaja, koja bi bila potkrepljena i odgovarajućim dokazima. Tako je medijskim spekulacijama prepušteno nagađanje odakle je famozna letelica došla, ko je njome upravljao i kako je ona uopšte mogla da dospe na stadion uprkos rigoroznim merama obezbeđenja. Da situacija sa propustima bezbednosnih službi nije nimalo naivna svedoči i podatak da je na stadionu bio prisutan i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je lako mogao da bude meta atentata koji je bilo moguće izvesti dronom.

Edi Rama važi za predanog promotera politike regionalnog pomirenja i unapređenja odnosa između Srbije i Albanije.

Ono što je dalo posebnu težinu ćutanju policije jeste odsustvo demantija da je brat premijera Albanije bio hapšen, kao i da je on jedan od osumnjičenih za organizovanje incidenta zbog kojeg je utakmica na kraju i prekinuta. Da optužbe na račun Olsija Rame nemaju previše logike bilo je jasno već iz same činjenice da je reč o bratu premijera Albanije, koji nikada u svojoj političkoj karijeri nije zastupao ideju “velike Albanije”.

Uprkos preovlađujućim predrasudama u Beogradu, Edi Rama važi za predanog promotera politike regionalnog pomirenja i unapređenja odnosa između Srbije i Albanije, zbog čega bi, za svega nekoliko dana, trebalo da bude i gost svog srpskog kolege.

Albanska pomoć za poplavljene

U duhu politike koju promoviše, a koja je sušta suprotnost svemu onome što predstavlja transparent sa kartom “velike Albanije”, Vlada Edija Rame je pre samo nekoliko dana uplatila 100.000 evra na ime pomoći područjima u Srbiji koja su postradala u edavnim poplavama. Te činjenice, kao i mogući motivi za izazivanje incidenta, već sada ozbiljno dovode u sumnju poluzvaničnu verziju koja je nekritički servirana u većini srbijanskih medija.

I dok istina o dronu tek treba da izađe na videlo, ono što je već sada potpuno jasno jeste da su rekacije srbijanskih navijača, državnih organa i, što najviše zabrinjava, državnih zvaničnika potpuno neprimerene i krajnje neodgovorne. Od optužbi premijera Srbije Aleksandra Vučića da je u loži bila prisutna “banda lažnih albanskih zvaničnika”, preko skandaloznog zvaničnog demarša koji je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uručio albanskom ambasadoru u Beogradu, pa do otvoreno šovinističke izjave predsednika Nikolića da će “Albaniji biti potrebni vekovi da postane normalna država”, srbijanski državni vrh je demonstrirao krajnje zabrinjavajući nivo primitivizma i anticivilizacijskog načina ophođenja prema susedima.

Rekacije srbijanskih navijača, državnih organa i, što najviše zabrinjava, državnih zvaničnika potpuno neprimerene i krajnje neodgovorne.

Nedopustive izjave srbijanskih zvaničnika posebnu težinu dobijaju u svetlu, sada već prilično neizvesne, istorijske posete albanskog premijera Beogradu i očekivanog značajnog unapređenja odnosa dveju zemalja. Incident koji se dogodio i reakcije koje su usledile najviše bi mogli da štete upravo premijerima Vučiću i Rami, koji će imati ozbiljnih problema da domaćim jastrebovima objasne njen stvarni i dugoročni značaj.

S druge strane, eventualno otkazivanje istorijskog susreta u Beogradu, što je već otvoreno nagovešteno od strane pojedinih prorežimskih “analitičara” u Srbiji, direktno bi potkopalo višemesečne napore koje je Vučić lično, u tesnoj saradnji sa Nemačkom, preduzeo radi realizacije konkretnih projekata kao najboljeg puta za unapređenje regionalnih odnosa u okolnostima manjka poverenja koje postoji među balkanskim narodima. Da do otkazivanja te posete ne sme doći ukazuje i nimalo slučajna reakcija nemačkog ambasadora u Beogradu Hajnca Vilhelma, koji je, osuđujući incidente na prekinutoj utakmici, upozorio da se sa pripremama posete Edija Rame mora neometano nastaviti.

Braća dva premijera

U svetlu važnosti predstojećeg susreta dvojice premijera izuzetno je zabrinjavajuće i to što je Vučić potpao pod uticaj sveopšte šovinističke histerije u Beogradu. Tendenciozno interpretirajući nemile događaje, koristeći pri tome krajnje neprimeren i uvredljiv rečnik, posle dužeg vremena premijer Srbije je ponovo pokazao svoje staro radikalsko lice i izuzetno nepoznavanje situacije u sopstvenom dvorištu. Da mu situacija nije baš najjasnija premijer Srbije je pokazao i očiglednim previdom da se u grupi, koju je nazvao “bandom lažnih albanskih zvaničnika”, nalazio i brat njegovog albanskog kolege, koji je preko noći postao žrtva iste one matrice koja je, pre samo dve i po nedelje, primenjena i protiv Vučićevog brata Andreja.

U nedopustivom napadu emocija, Vučić je očigledno prevideo da jedini koji mogu izvući korist iz postojeće histerije i eventualnog odlaganja posete albanskog premijera Srbiji jesu iste one antievropske snage u zemlji koje mu već duže vreme rade o glavi i, prizivajući državni udar, pretnjama i ucenama nastoje da izdejstvuju njegovo odustajanje od nastavka evropskog puta Srbije.

Uoči susreta dvojice premijera zabrinjavajuće je što je Vučić potpao pod uticaj sveopšte šovinističke histerije u Beogradu.

Bio toga svestan ili ne, Vučić bi morao da zna da je sve ono što se događalo na stadionu Partizana u Beogradu, kao i medijska uvertira koja je trajala danima unazad, ali i posledice koje se sada prizivaju, predstavlja podmukli napad na njega i njegovu politiku nastavka unapređenja odnosa u regionu kao sastavnog i neizostavnog dela evropskog puta Srbije. U tim okolnostima svako njegovo podilaženje probuđenoj nacionalističkoj matrici, zasigurno predstavlja njegovo političko samoubistvo i urušavanje sopstvenih, teško stečenih, pozicija.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera