Na pomolu zatvaranje Guantanama

Zatvorenici su svojim buntom pokrenuli proces zatvaranja Guantanama (Reuters)

Piše: Jonathan Hafetz

U posljednje tri godine nije došlo do pomaka kada je u pitanju puštanje na slobodu zatvorenika iz Guantanama. Kongres i predsjednik Obama dijele odgovornost za trenutnu situaciju. Kongres je nastavio s nametanjem strogih restrikcija na premještanje zatvorenika iz Guantanama u druge države i postavio je zabranu premještanja zatvorenika u Sjedinjene Države, a Predsjednik nije iskoristio mogućnost koju još zadržava da oslobodi zatvorenike uprkos zakonskim restrikcijama.

Međutim, nedavna dešavanja su pružila tračak nade da je na pragu rješenje unutrašnjeg zastoja. Sve veća zabrinutost zbog štrajkova glađu koji su postali česti u Guantanamu i upotrebe tehnike prisilnog hranjenja koju vojska koristi da spriječi zatvorenike da se nasmrt izgladne, nagnali su predsjednika Obamu da djeluje.

U aprilu je Obama ponovio svoje obećanje da će zatvoriti Guantanamo, izjavivši da „nije održiv“. Obama je potom uklonio zabranu premještanja zatvorenika u Jemen, odakle dolazi više od polovine preostalih 166 zatvorenika u Guantanamu i imenovao je posebnog predstavnika State Departmenta koji će koordinirati proces zatvaranja Guantanama.

Znaci pomaka

U Kongresu su, također, vidljivi znaci pomaka. Ranije je Kongres koristio godišnje odbrambene troškove za postavljanje prepreka za puštanje zatvorenika i zatvaranje zatvora. Međutim, prošle sedmice je Senatski odbor za oružane snage odobrio Nacrt zakona o autorizaciji nacionalne odbrane za 2014, koji bi značajno mogao izmijeniti status quo.

Nacrtom zakona se pojednostavljuju trenutni uslovi koji su kočili proces premještanja zatvorenika iz Guantanama u druge države. Umjesto čitavog niza sigurnosnih uslova koji su trenutno na snazi, ministar odbrane bi samo trebao uvjeriti se da su poduzeti koraci kojim se znatno umanjuje opasnost od ponovnog uključivanja oslobođenog zatvorenika u neprijateljsko djelovanje i uvjeriti se da je premještaj zatvorenika u interesu nacionalne sigurnosti.

Uzročnik ponovnog usmjeravanja pažnje na Guantanamo nije moralni kompas predsjednika ili zakonodavaca, već su to postupci zatvorenika.

Ovaj Nacrt zakona bi, također, uklonio trenutnu zabranu premještanja zatvorenika iz Guantanama u Sjedinjenje Države, čime bi zatvorenici dobili priliku da ih se premjesti u SAD zbog produženog pritvora ili suđenja.

Druga zakonska odredba dozvolit će privremeni premještaj zatvorenika u Sjedinjene Države radi liječenja u hitnim slučajevima u ustanovi Ministarstva odbrane.

Ova odredba sugeriše da je Guantanamo loše opremljen za rješavanje ozbiljnih zdravstvenih problema koji su posljedica trenutnog štrajka glađu. Nažalost, ni prema ovom Nacrtu zakona nije predviđeno da se zatvorenicima dozvoli ostanak u Sjedinjenim Državama nakon oslobađanja, pa čak i ako se utvrdi da ne predstavljaju prijetnju za sigurnost.

Ovom Nacrtu zakona predstoji dug put. Tek treba da dospije u Senat, gdje će vrlo vjerovatno naići na protivljenje. Štaviše, verzija Nacrta koju nudi Predstavnički dom sadrži iste restrikcije kao i Zakon koji je trenutno na snazi. Amandman novom Nacrtu zakona od predstavnika Adama Smitha, kojim bi se okončao beskrajni pritvor u Guantanamu, nije prošao.

Tako je nejasno koja će od promjena u Nacrtu zakona opstati, ako opstane ijedna. S nekim od tih promjena, kao što je dozvoljavanje privremenog premještaja zatvorenika u Sjedinjene Države zbog liječenja u hitnim slučajevima, ne bi se uradilo ništa na rješavanju problema produženog pritvora bez suđenja. (Zatvorenike bi ponovo poslali u Guantanamo nakon liječenja.)

Izgleda da je ova mjera tako osmišljena da spriječi najveći strah administracije, strah od bujice negativnog publiciteta koju bi uzrokovala smrt još nekog od zatvorenika u Guantanamu. S obzirom na to ovogodišnji proces autorizacije odbrane sugerira da postoji znanto veća politička volja za olakšavanje restrikcija nego ranije.

U krajnjoj liniji promjena okolnosti izvan područja Washingtona će izvršiti pritisak na Vladu da djeluje. Ideja Guantanama zasniva se na postavci da se neprijateljski borci mogu zadržati za vrijeme trajanja rata.

Stav Sjedinjenih Država je da se zatvorenici u Guantanmu čuvaju u ratu protiv Al-Kaide i udruženih snaga.
Međutim, rastu tenzije vezane za ovaj sukob. Upletenost Sjedinjenih Država u situaciju u Afganistanu, jedinom mjestu u kojem Sjedinjene Države nedvojbeno vode rat, smanjuje se i očekuje se da će se američke snage iz Afganistana povući krajem sljedeće godine.

Štaviše, u nedavno održanom govoru na Univerzitetu nacionalne odbrane predsjednik Obama je istakao da je Al-Kaida postala „ljuštura od onoga što je bila ranije“ i naglasio da je strateški interes Sjedinjenih Država da se rat protiv terorizma privede kraju.

Ponestaju opravdanja

Što ideja da su Sjedinjene Države u ratu protiv Al-Kaide bude popraćena većom napetošću, to će opravdanja za Guantanamo ponestajati.

Sjedinjenim Državama će biti vrlo teško nastaviti braniti ideju postojanja potrebe za Guantanamom kada oružani sukob koji predstavlja osnovu za držanje zatvorenika u pritvoru više ne bude u toku.

Za sada se rat protiv terorizma nastavlja. Nadalje, Vlada će se nevoljko odreći širokog spektra autoriteta koji obezbjeđuje paradigma rata i na osnovu kojeg mogu ne samo zatvarati osumnjičene za uključenost u terorističke aktivnosti bez suđenja, već i provoditi smrtonosne napade bespilotnim letjelicama i slične aktivnosti.

Iako je Guantanamo najuočljiviji i najpoznatiji simbol rata protiv terorizma, on predstavlja samo mali dio ukupnih operacija koje Sjedinjene Države provode u sklopu njega.

Možda će Obamin ponovni poziv na djelovanje i Nacrt zakona koji je predložio Senat dovesti do promjene ranije, prije nego kasnije. Kako god bilo, uzročnik ponovnog usmjeravanja pažnje na Guantanamo nije moralni kompas predsjednika ili zakonodavaca, već postupci zatvorenika u Guantanamu.

Time što su pokazali svijetu da će radije umrijeti od gladi nego nastaviti živjeti u beznađu i očaju, zatvorenici su svojim buntom pokrenuli proces zatvaranja koji je počeo nakon što je Obama izabran 2008. godine, da bi isti ponovo promijenio pravac zbog političke opozicije, nezadovoljstva javnosti i nedovoljne odlučnosti od strane samog Predsjednika.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada