Kim Yo-jong nazvala južnokorejske vježbe provokacijom

Napetosti između dviju Koreja rastu nakon što je Pjongjang potpisao sporazum o međusobnoj odbrani s Rusijom i u Južnu Koreju poslao balone pune smeća.

Kim Yo-jong je, također, nazvala nedavne vježbe Južne Koreje blizu granice "neoprostivom i eksplicitnom provokacijom" (EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Kim Yo-jong, moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, optužila je južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola da stvara napetosti na Korejskom poluotoku kako bi skrenuo pažnju s unutrašnjih problema, objavili su državni mediji, javlja Hina.

Napetosti između dviju Koreja rastu nakon što je Pjongjang potpisao sporazum o međusobnoj odbrani s Rusijom i u Južnu Koreju poslao balone pune smeća kao odgovor na to što su južnokorejski aktivisti lansirali balone s lecima protiv Sjeverne Koreje.

“Yoon i njegova grupa, uronjeni u najgoru vladajuću krizu, pokušavaju pobjeći koristeći platformu stalno eskalirajućih napetosti”, rekla je Kim Yo-jong, prema pisanju KCNA.

Također je spomenula online peticiju koja s više od milion potpisa traži opoziv Yoona.

Vojne vježbe

Kim Yo-jong je, također, nazvala nedavne vježbe Južne Koreje blizu granice “neoprostivom i eksplicitnom provokacijom”.

Južnokorejska vojska je krajem juna nastavila s topničkim vježbama u blizini zapadne pomorske granice, prvi put od 2018. godine.

Prošlog mjeseca je Južna Koreja najavila suspenziju vojnog sporazuma potpisanog sa Sjevernom Korejom 2018. godine, usmjerenog na smirivanje napetosti, u znak prosvjeda protiv sjevernokorejskog lansiranja balona sa smećem prema jugu.

Kim je rekla da će, ako Sjeverna Koreja procijeni da joj je suverenitet povrijeđen, njene oružane snage odmah izvršiti misiju i dužnost u skladu sa svojim ustavom.

Izvor: Agencije