Orban želi koristiti predsjedavanje Vijećem EU-a na ‘politički način’

Mađarska je otpočetka smatrala da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, ali se do mira ne može doći nastavljajući besmisleno krvoproliće, poručeno je iz Budimpešte.

Orban pokušava sa svojom strankom Fidesz, koja je izbačena iz Evropske narodne stranke, oformiti novi suverenistički klub zastupnika u Evropskom parlamentu, u koji bi ušle stranke krajnje desnice (REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo)

Mađarska tokom šestomjesečnog rotirajućeg predsjedavanja Vijećem EU-a želi ostaviti trag i to predsjedništvo želi koristiti na politički način, izjavio je u Budimpešti glasnogovornik Mađarske vlade Zoltan Kovacs.

“Namjeravamo ostaviti trag”, rekao je Kovacs grupi briselskih dopisnika pozvanih u Budimpeštu u povodu preuzimanja šestomjesečnog predsjedavanja, prenosi Hina.

“Mi znamo koja su temeljna pravila, načela i zadaće predsjedništva, ali će premijer Viktor Orban koristiti predsjedavanje na politički način”, dodao je Kovacs.

Na pitanje šta to konkretno znači, Kovacs je naveo primjer Orbanove posjete Ukrajini na samom početku predsjedavanja.

“Premijer Orban sigurno zna da s ukrajinskim predsjednikom razgovara u svoje ime, ne u ime Vijeća, ali u roku dva sata sadržaj njihovog razgovora bio je dostavljen Vijeću”, rekao je Kovacs.

U četvrtak popodne procurila je informacija da će Orban zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom u petak otputovati u Moskvu na razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ta informacija još nije službeno potvrđena.

Upitan je li Orban spreman sastati se s Putinom bez saglasnosti ostalih članica EU-a, Kovacs je u četvrtak rekao da o tome “ne želi govoriti unaprijed, nego će izvijestiti o tome što se dogodilo”.

“Nastojimo da nam mediji i medijske interpretacije ne vode politiku i u tome je, možda, tajna mađarskog uspjeha”, dodao je Kovacs, državni sekretar u Mađarskoj vladi zadužen za komunikaciju sa stranim novinarima i glavni glasnogovornik mađarskog predsjedavanja.

Sporni put

Na početku svakog rotirajućeg predsjedništva uobičajeno je da u glavni grad države predsjedateljice dođu svi povjerenici Evropske komisije. Ovaj put je to izostalo i Komisija bi u Budimpeštu trebala doći tek najesen. Stoga su se pojavile spekulacije da je to odgođeno zbog Orbanovog planiranog puta u Moskvu.

Kovacs kaže da je odgađanje posjete Komisije došlo zbog toga što nisu uspjeli uskladiti kalendare.

Kovacs je istaknuo da su glavni prioriteti mađarskog predsjedavanja migracije, mirovni pregovori za okončanje rata u Ukrajini, konkurentnost ekonomije te pitanja demografije, porodice i odgoja djece.

Ilegalne migracije predstavljaju “egzistencijalnu prijetnju” za Evropsku uniju i ulazak ilegalnih migranata mora se zaustaviti, ne samo na granicama EU-a nego evropskog kontinenta, rekao je Kovacs.

“Moramo zaustaviti migrante na granicama Evrope, ne samo EU-a nego evropskog kontinenta”, rekao je Kovacs, predstavljajući program mađarskog rotirajućeg predsjedništva grupi briselskih dopisnika.

Istaknuo je da Mađarska u tom može biti model i dobar primjer da je zaštita granice moguća i izvediva.

Rekao je da prihvat migranata nije humanitarno pitanje, nego je riječ o demografskom problemu i nedostatku radne snage.

“Njemačkoj ekonomiji godišnje nedostaje 300 do 400 hiljada radnika. Stoga, nemojte tvrditi da je to humanitarno pitanje, to je pitanje radne snage, koje treba primjereno, na zakonit način rješavati”, rekao je Kovacs.

‘Pošteni posrednik’

Kovacs je ponovio da će mađarsko predsjedništvo djelovati kao “pošteni posrednik”, ali da to ne znači da Budimpešta mora odustati od svojih pozicija.

U pogledu pitanja migracija, Kovacs kaže da Mađarska tu nije usamljena, da i Poljska vlada ima slično stajalište.

Kada je riječ o ruskom ratu protiv Ukrajine, Kovacs ponavlja teze svoje vlade da je potrebno osigurati prekid vatre i početi mirovne pregovore.

To je stajalište iznio i mađarski premijer Viktor Orban tokom posjete Kijevu. Ukrajina i njeni zapadni saveznici smatraju da treba osigurati pravedan mir, povlačenje Rusije s okupiranih teritorija i da bi puki prekid vatre samo omogućio Rusiji predah koji bi iskoristila za pripremu daljih osvajanja.

Kovacs kaže kako je Mađarska otpočetka smatrala da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, ali da se do mira ne može doći nastavljajući besmisleno krvoproliće.

“Mi pružamo humanitarnu pomoć, zatim logističku pomoć Ukrajincima koji dolaze u Mađarsku i onima koji idu preko Mađarske u zapadnu Evropu. Ali, mi definitivno ne želimo sudjelovati u ratu, ni finansijski ni vojno”, rekao je Kovacs.

Dodao je da se ta pozicija neće mijenjati zbog medijskog pritiska i političkih optužbi.

Jačanje vojnih kapaciteta

Mađarska posljednjih godina ubrzano radi na jačanju svojih oružanih snaga, nabavci oružja i opreme te vodi intenzivnu kampanju na privlačenju što većeg broja dobrovoljaca da se jave na vojnu obuku, čime želi ojačati rezervni sastav.

Na pitanje kako tumači činjenicu da Mađarska uskraćuje vojnu pomoć Ukrajini, tvrdeći da se zauzima za mir, a istodobno jača svoje odbrambene snage, Kovacs je odgovorio da, “ako želite mir, morate biti spremni koristiti silu”.

Mađarska blokira 6,6 milijardi eura pomoći Ukrajini. Kovacs navodi da su ta sredstva namijenjena za isplatu državama članicama EU-a za oružje i municiju koje su dostavili Ukrajini i da time Ukrajina ništa ne gubi.

Ponovio je da Ukrajina krši prava mađarske manjine, da stavlja mađarske kompanije na crne liste.

“To su naši interesi, mi tražimo garancije da će Ukrajina to poštivati. Postoje crvene linije o kojima nema kompromisa, a to se odnosi na naše nacionalne interese”, rekao je Kovacs.

Jačanje desnice

Govoreći o rezultatima izbora za Evropski parlament, na kojima je krajnja desnica u nekoliko zemalja ostvarila veliki uspjeh, Kovacs je optužio centrističke stranke, koje su dogovorile raspodjelu vodećih pozicija u evropskim institucijama, da zatvaraju oči pred realnošću.

“Vrijedno je prezira zaobilaziti italijansku premijerku Giorgiu Meloni i zatvarati oči pred onim što se događa u Francuskoj. Pogrešno je ići protiv dvije velike zemlje članice”, rekao je Kovacs.

Orban pokušava sa svojom strankom Fidesz, koja je izbačena iz Evropske narodne stranke, oformiti novi suverenistički klub zastupnika u Evropskom parlamentu, u koji bi ušle stranke krajnje desnice.

Mađarski ministar za evropske poslove Janos Boka kaže da je na evropskim izborima došlo do promjene, koja se ne tiče odnosa ljevice i desnice, nego da su stranke koje su vodile kampanju za promjene postigle bolje rezultate od onih koje su bile za kontinuitet. “Ta promjena trebala se odraziti i na raspodjelu vodećih dužnosti”, rekao je Boka.

Mađarska je već godinama u sukobu s evropskim institucijama i većinom ostalih država članica, protiv nje je pokrenut postupak zbog problema u vladavini prava te su joj blokirana evropska sredstva.

Kovacs ističe da u Mađarskoj “ne postoji kriza vladavine prava”, da je zamrzavanje kohezijskih sredstava “političko oružje” koje se iz ideoloških razloga koristi protiv nje.

Izvor: Agencije