Orban poziva na prekid vatre, a Zelenski na pravedan mir

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, došao je dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem EU.

Ukrajinski predsjednik Zelenski i mađarski premijer Orban u Kijevu 2. jula (Press služba ukrajinskog predsjednika via Reuters)

Mađarski premijer i predsjedavajući Vijeća Evropske unije Viktor Orban pozvao je u utorak u Kijevu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da razmisli o “prekidu vatre”, a on je naglasio važnost “pravednog mira” za Ukrajinu, što ilustrira razlike u njihovim stajalištima, ali i između Budimpešte i većine Evropljana, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

“Zatražio sam od predsjednika da brzo razmotri mogućnost prekida vatre”, koji bi bio “ograničen vremenski i koji bi omogućio da se ubrzaju mirovni pregovori”, rekao je Orban koji je jedini u EU ostao blizak Kremlju i koji nije posjetio Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Po njegovim riječima, razgovor sa Zelenskim bio je “iskren”. “Prenijet ću naravno sadržaj tih razgovora Vijeću EU-a kako bi se mogle donijeti potrebne evropske odluke”, rekao je.

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, došao je dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem EU.

“Dovoljan nivo” vojne pomoći

Zelenski je rekao da posjeta mađarskog premijera ilustrira “zajedničke evropske prioritete, koliko je potrebno osigurati pravedan mir za Ukrajinu i cijelu Evropu.”

Orban je otišao u Kijev na razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL)

Također ja pozvao da se zadrži “dovoljan nivo” vojne pomoći koju Evropa šalje Kijevu.

Orban je početkom godine stavio veto na 50 milijardi eura pomoći EU-a za Ukrajinu. Pomoć je naposljetku odobrena, ali s odgodom, što su ukrajinski zvaničnici kritizirali.

No, sada je govorio o “poboljšanju” bilateralnih odnosa između Budimpešte i Kijeva.

“Nastojat ćemo ostaviti rasprave iz prošlosti iza nas”, rekao je.

Ukrajina kao uvjet za mir traži da se ruske snage povuku s njezina teritorija, a Moskva traži da joj prepusti pet regija i odrekne se ambicija da uđe u NATO.

Jermak: Važni razgovori

Šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak ranije je objavio na svom Telegram kanalu kako je Ukrajina mnogo učinila da bi došlo do ove posjete, prenosi agencija Ukrinform.

“Važni razgovori o budućnosti Evrope, sigurnosti, međunarodnom pravu i mirovnoj formuli”, napisao je Jermak.

Do Orbanove posjete došlo je nakon što je Mađarska jučer preuzela predsjedavanje EU-om u narednih šest mjeseci.

Orban je u Kijevu uprkos tenzijama zbog veza Budimpešte s Moskvom i protivljenja pomoći Ukrajini.

Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o podršci Ukrajini, ali je odlučila da neće u tome sudjelovati, rekao je mađarski premijer Viktor Orban sredinom juna tokom posjete Budimpešti generalnog sekretara Saveza Jensa Stoltenberga.

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orban njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi slati oružje Ukrajini. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je prošlog mjeseca ocijenio da su planovi da se pomaže Ukrajini “luda misija”.

“Mađarska je danas jasno rekla da neće blokirati odluke NATO-a koje, iako se razlikuju od naše racionalne procjene situacije, dijeli i zagovara ostatak Saveza”, rekao je Orban.

Mađarska odbija pomoć Ukrajini

Orban je rekao da je dobio garancije od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu niti slati svoje vojnike, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Orban je u maju rekao da su u Briselu u toku pripreme radnih grupa o tome kako bi NATO mogao učestvovati u rusko-ukrajinskom ratu.

Postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjice i razdoblja kada su se provodile pripreme za Prvi i Drugi svjetski rat, rekao je Orban za javni servis Kossuth Radio, prenosi Reuters.

“Ono što se danas događa u Briselu i Washingtonu, ili trenutno više u Briselu nego u Washingtonu, stvara raspoloženje za eventualni vojni sukob koji bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Evrope u rat”, rekao je.

Kada je riječ o situaciji Mađarske u tom kontekstu, Orban je rekao da ta zemlja kao članica NATO-a ima predstavnike u tim grupama, “ali ne žele učestvovati u sukobu, finansijskim doprinosom niti slanjem oružja, čak ni u okviru NATO-a “.

Mađarska, članica Evropske unije i NATO-a, odbija pružiti vojnu pomoć Ukrajini u odbrani od ruske invazije koja je počela u februaru 2022.

Izvor: Agencije