Mađarska preuzima predsjedništvo Vijećem EU-a, bit će posebno praćeno

Vijećem EU-a u sljedećih šest mjeseci predsjedavat će Mađarska, pod provokativnim sloganom ‘Učiniti Evropu ponovno velikom’, posuđenim od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Viktor Orban održava dobre veze s Kinom i Rusijom i posljednje dvije godine blokadama usporava donošenje odluka u EU-u o pomoći Ukrajini (REUTERS/Guglielmo Mangiapane/File Photo)

Rotirajuće predsjedništvo Vijeća Evrope danas preuzima Mađarska, što je predsjedništvo koje će se pratiti mnogo pažljivije nego što je uobičajeno s obzirom na politiku koju Budimpešta vodi posljednjih godina i koja je dovela u izolaciju unutar EU-a.

Vijećem EU-a u sljedećih šest mjeseci predsjedavat će Mađarska, pod provokativnim sloganom “Učiniti Evropu ponovno velikom” (engl. MEGA), posuđenim od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je 2016. dobio izbore pod sloganom “Učiniti Ameriku ponovno velikom” (MAGA), prenosi Hina.

Mađarski premijer Viktor Orban, suosnivač je Saveza mladih demokrata (Fidesz), antikomunističke stranke osnovane 1988, koja se zauzimala za tržišnu ekonomiju, evropske integracije, odbacivanje totalitarizma i prihvatanje zapadnih vrijednosti. Godine 1995. prvobitni puni naziv stranke dobio je dodatak – Mađarska građanska stranka, a 2003. je promijenjen u Mađarski građanski savez.

Orban je prvi put bio premijer od 1998. do 2002. nakon čega je osam godina bio u opoziciji. Na vlast je ponovno došao 2010. i od tada do danas postao je apsolutni gospodar političkog života u svojoj zemlji. Za razliku od svojih početaka kada se zauzimao za liberalne zapadne vrijednosti, danas ima reputaciju velikog borca protiv tih vrijednosti i protiv “briselske otuđene birokratije”.

Prijetnja izbacivanjem

Stranka Fidesz napustila je 2021. grupaciju desnog centra Evropsku narodnu stranku nakon što joj je prijetilo izbacivanje iz te grupe. Danas pokušava oformiti novi zastupnički klub u Evropskom parlamentu sa strankama krajnje desnice.

Orban održava dobre veze s Kinom i Rusijom i posljednje dvije godine blokadama usporava donošenje odluka u EU-u o pomoći Ukrajini. Optužuje EU i centrističke stranke u Evropskom parlament da se zauzimaju za “rat, migracije i stagnaciju, umjesto za mir, red i razvoj”.

“Evropski birokrati kontinuirano šalju narodni novac u Ukrajinu, dok su sankcije osakatile evropska poduzeća, potaknule inflaciju i bacile milione građana u probleme”, rekao je nedavno Orban u intervjuu mađarskim medijima.

Budimpešta se protivi nedavno usvojenom paktu o migracijama te traži “racionalnu raspravu” o politici EU-a prema ruskom ratu u Ukrajini. “Istaknuti da Vladimir Putin ne smije pobijediti, nije dovoljno”, rekao je nedavno Orban.

Dok Orban nastavlja s protuevropskom retorikom, njegov ministar za evropske poslove i Stalno predstavništvo pri EU-u najavljuje da će tokom predsjedavanja biti neutralni i “pošteni posrednici”, što je uobičajeno ponašanje rotirajućih predsjedništava.

“Mi možemo pokazati smjer, pokrenuti razgovore, ali uvijek ćemo se ponašati kao pošteni posrednici”, izjavio je mađarski ministar za evropske poslove Janos Boka, predstavljajući program predsjedavanja.

“Ovo će biti predsjedništvo kao i svako drugo. Bit ćemo pošteni posrednici, iskreno ćemo sarađivati s članicama i institucijama EU-a”, rekao je mađarski ambasador pri EU-u Balint Odor.

Prioriteti Mađarske

Mađarska je u svom programu predsjedavanja istaknula nekoliko prioriteta – jačanje konkurentnosti evropske ekonomije, jačanje odbrambene industrije, sklapanje partnerskih sporazuma s trećim zemljama radi zaštite vanjskih granica i rješavanje uzroka migracija, ubrzavanje procesa proširenja na Zapadni Balkan, jačanje kohezijske i poljoprivredne politike i rješavanje demografskih izazova.

Mađarsko predsjedništvo Vijećem EU-a dolazi u razdoblju konstituiranja novog vodstva u evropskim institucijama, u čemu rotirajuće predsjedanje nema veliku ulogu.

Mađarska preuzima predsjedavanje od Belgije koja je u proteklih šest mjeseci uspjela zatvoriti više od 60 zakonodavnih prijedloga, uključujući i pakt o migracijama i azilu, nova fiskalna pravila, zakon o obnovi prirode, o kojima se zemlje članice dugo nisu mogle dogovoriti.

Tom uspjehu na zakonodavnom planu vjerovatno je pridonijelo i nadolazeće mađarsko predsjedništvo jer su članice EU-a žurile da obave što veći dio posla, bojeći se blokada na koje ih je Budimpešta navikla.

Tokom belgijskog predsjedavanja EU je uspio pronaći konsenzus o novoj finansijskoj podršci Ukrajini, uključujući i zamrznutu rusku imovinu. Službeno su otvoreni pristupni pregovori s Ukrajinom i Moldavijom, usvojeni 13. i 14. paket sankcija protiv Rusije.

Izvor: Al Jazeera