Japan obustavio poziv Izraelu na mirovnu ceremoniju u Nagasakiju

Nagasaki je, kao i svake godine, pozvao predstavnika Palestine u Japanu.

Ljudi posjećuju Mirovni park u Nagasakiju (EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN)

Grad Nagasaki na jugozapadu Japana odlučio je još ne pozvati Izrael na mirovnu ceremoniju koju organizira svake godine 9. augusta u znak počasti žrtvama atomskog bombardiranja grada 1945. godine, prenosi Hina.

“Obustavili smo slanje pozivnog pisma” izraelskom ambasadoru u Japanu, rekao je gradonačelnik Nagasakija Shiro Suzuki na konferenciji za medije.

Umjesto toga, grad mu je poslao pismo “poziva na trenutni prekid vatre” u Pojasu Gaze, palestinskom teritoriju pod opsadom i napadima već gotovo osam mjeseci.

Suzuki, također, obustavu poziva Izraelu opravdava željom da se izbjegnu mogući “incidenti” tokom ceremonije, zbog “kritične humanitarne situacije u Gazi” i napetosti koje ona izaziva u mnogim zemljama.

Nagasaki je, ipak, kao i svake godine pozvao predstavnika Palestine u Japanu, rekli su u utorak za AFP.

Izraelska ambasada u Tokiju još nije reagirala.

U Hirošimi obratna situacija

Dana 9. augusta 1945, tri dana nakon prvog atomskog bombardiranja u historiji, grada Hirošime, Nagasaki je doživio istu sudbinu, s gotovo 74.000 trenutnih žrtava.

Nakon ova dva američka bombardiranja koja su ubrzala kapitulaciju Japana i kraj Drugog svjetskog rata, Hirošima i Nagasaki postali su gradovi simboli mira i nuklearnog razoružanja.

Oba grada imaju tradiciju pozivanja uglednika iz cijelog svijeta na svoje godišnje komemoracije. Predstavnici Rusije i Bjelorusije tamo više nisu dobrodošli od invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Za razliku od Nagasakija, Hirošima je nedavno odlučila pozvati ​​Izrael na vlastitu ceremoniju 6. augusta, što je izazvalo kritike. Hirošima nikada nije pozvala palestinskog predstavnika na ovaj događaj, pišu lokalni mediji.

Izvor: Agencije