Šta znače pozivi američkog senatora na nuklearno bombardiranje Gaze

Poziv senatora Lindseyja Grahama na nuklearno bombardiranje Gaze izazvao je ljutite reakcije mnogih organizacija i analitičara, dok se Bijela kuća suzdržala od izjava.

Graham odgovara na saopćenje predsjednika Bidena o povlačenju iz Afganistana tokom konferencije za novinare u američkom Capitolu 2021. (Alex Wong / Getty Images via AFP)

Republikanski senator Lindsey Graham iznenadio je Amerikance šokantnim izjavama, kada je tokom gostovanja u emisiji Meet the Press na televiziji NBC uporedio stalnu izraelsku agresiju na Pojas Gaze s odlukom Sjedinjenih Američkih Država da bace atomske bombe na Japan u Drugom svjetskom ratu.

“Kada smo se kao nacija suočili s razaranjem nakon Pearl Harbora, boreći se protiv Nijemaca i Japanaca, odlučili smo okončati rat napadom nuklearnim oružjem na Hirošimu i Nagasaki, i to je bila prava odluka”, rekao je Graham.

Senator je zatražio da se Izraelu osiguraju bombe koje su mu potrebne za okončanje rata, jer oni – kako je rekao – ne mogu priuštiti sebi da izgube, stoga “učinite sve što morate učiniti da sačuvate jevrejsku državu”.

Graham, snažan podržavatelj Izraela i član senatskog Odbora za pravosuđe, nekoliko puta je iskoristio ovo poređenje dok je osuđivao predsjednika Joea Bidena zbog prijetnji da će uskratiti ogromne bombe teške 900 kilograma Izraelu ako pokrene vojnu operaciju u Rafahu, pretrpanom gradu s gotovo milion raseljenih osoba iz raznih dijelova Pojasa Gaze, osim lokalnog stanovništva čiji se broj procjenjuje na više od 300.000 ljudi.

Bijes i kritike

Riječi senatora Grahama izazvale su ljutite reakcije mnogih organizacija i analitičara, dok se Bijela kuća suzdržala od izjava.

Pokret “Code Pink”, feministički pokret koji je počeo u Americi 2002. u znak protivljenja odluci o invaziji na Irak, osvrnuo se na propalestinske proteste na američkim fakultetima i univerzitetima, rekavši: “Sramotno je da aktualni član Senata poziva – u televizijskom prijenosu uživo – na bombardiranje Gaze nuklearnim oružjem, i to u vrijeme dok se studenti koji demonstriraju protiv genocida smatraju prijetnjom. Lindsey Graham je dobio više od milion dolara od AIPAC-a da izgovori ove riječi.”

Senatorovi komentari su masovno dijeljeni na platformi X, s kratkim videoisječcima u trajanju od gotovo 30 sekundi. Advokat i politički komentator George Conway podijelio je video i napisao: “Senator Lindsey Graham je sramota za nas.”

Historija huškanja

Graham je poznat po zapaljivim izjavama o Bliskom Istoku. Tokom intervjua za Fox News u decembru, Graham je pozvao Bidenovu administraciju da bombardira dijelove Irana i izbriše ga s mape.

“Već šest mjeseci govorim napadnite na Iran. Imaju naftna polja na otvorenom i imaju sjedište Revolucionarne garde, koje možete vidjeti iz svemira. Izbrišete ga s mape”, izjavio je tom prilikom.

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) opisala je Grahamove izjave kao “potpuno neprihvatljive” i upozorila da “bilo kakva upotreba nuklearnog oružja neće okončati rat, već će samo dovesti do masovnih ubistava i ogromne patnje za stotine hiljada ljudi”.

ICAN je naglasio da bi “nuklearni napad na Gazu bio katastrofalan i sa nesagledivim posljedicama, čak i za Izraelce, jer nuklearno zračenje ne poštuje granice. Nuklearno oružje je ilegalno, prema međunarodnom pravu, a civili i civilna infrastruktura ne smiju biti meta u ratu”.

Kontroverzna veza

Iako se Graham svrstava među vanjskopolitičke jastrebove Republikanske stranke, dominantna tradicionalna struja u stranci ne podržava Grahamove ekstremne stavove, iako se slaže s tim da je neophodno pružiti punu podršku Izraelu.

“Neki tvrde da je Lindsey Graham najgori član Američkog senata”, kaže Connors Nicholas, bivši pomoćnik republikanskog senatora. “Teško mi je reći bilo šta pozitivno o njemu. Otkako mu je umro prijatelj, senator John McCain, Graham je postao problematična osoba i radi šta mu je volja, neprestano napadajući medije i demokrate.”

Nakon što se Graham kandidirao za predsjednika na izborima 2016. godine, javno je priznao da je glasao protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na općim izborima 2016. godine. Graham je opisao Trumpa kao “religioznog fanatika koji širi zlo i ksenofobiju, te iskorištava religiju”.

U istom mjesecu, kada je Graham odustao od utrke, rekao je za mrežu CNN: “Znate li kako Ameriku ponovno učiniti velikom? Recite Donaldu Trumpu da ide dovraga. On ne predstavlja moju stranku. On ne predstavlja vrijednosti za koje se bore muškarci i žene u vojnim uniformama.”

No, nakon što je Trump pobijedio na izborima 2016. godine, Graham je postao jedan od njegovih najbližih ljudi u cijeloj Republikanskoj stranci. Otkako je Trump izgubio izbore 2020. godine, Graham je prihvatio bivšeg predsjednika do te mjere da je zapanjio Trumpove saveznike.

Izvor: Al Jazeera