Palestinski borci se suprotstavili izraelskom prodoru u Shujaiyu, uništeni tenk i vojna vozila

Nakon relativnog zatišja u borbama u Shujaiyi, koje je trajalo sedmicama, tokom kojeg se nije zaustavljalo izraelsko bombardiranje, došlo je do ponovnih sukoba na tom području.

Izraelski rat u Pojasu Gaze, koji traje od 7. oktobra prošle godine, ostavio je za sobom više od 124.000 ubijenih i ranjenih Palestinaca (Amir Cohen / Reuters)

U izraelskim napadima na različite dijelove Pojasa Gaze ubijeno je i ranjeno više Palestinaca, a palestinske frakcije suprotstavile su se iznenadnom upadu izraelskih snaga u kvart Shujaiya. Palestinski borci uništili su tenkove i vojna vozila te nanijeli gubitke izraelskoj vojsci, u čijim redovima ima poginulih i ranjenih. Izraelska vojska je priznala da je jedan vojnik izgubio život tokom borbi na jugu Pojasa.

Četiri Palestinca su ubijena, a drugi povrijeđeni nakon što su izraelske snage granatirale šator s raseljenim osobama u obalnom području Al-Mawasi u gradu Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

Prema navodima svjedoka, izraelska vojna vozila ostvarila su ograničen napredak u području Al-Shakoush u oblasti Al-Mawasi. Izraelske snage su ispalile granate prema šatorima za raseljene osobe, a zatim se povukle.

Služba civilne odbrane u Gazi objavila je da su njena tri člana poginula, dok su drugi ranjeni u drugom napadu izraelskih snaga, do kojeg je došlo nakon što su direktno gađani iz izraelskog aviona u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

S druge strane, bolnica Al-Awda u izbjegličkom kampu Nuseirat saopćila je da je primila troje poginulih i 12 ranjenih, nakon napada na sjedište Civilne odbrane u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnom dijelu Pojasu Gaze.

Dopisnik Al Jazeere izvijestio je da je u napadu izraelske vojske na jedan stan u naselju Al-Tuffah, na istoku grada Gaze, poginula jedna osoba, a više ih je ranjeno, među kojima je i četvero djece.

Dopisnik Al Jazeere je, također, izvijestio da je povrijeđeno nekoliko raseljenih Palestinaca koji su živjeli u blizini škole Al-Khansa, istočno od Khan Yunisa, koja je bila izložena žestokom izraelskom bombardiranju.

Otpor se suprotstavlja operaciji u Shujaiyi

Nakon relativnog zatišja u borbama u Shujaiyi, koje je trajalo sedmicama, tokom kojeg se nije zaustavljalo izraelsko bombardiranje, došlo je do izbijanja ponovnih sukoba na tom području. U kvartu se vode žestoke borbe iz neposredne blizine, nakon iznenadnog upada izraelskih snaga na to područje, čemu su se palestinske frakcije suprotstavile.

Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Hamasa, objavile su da su njihovi borci gađali tenk Merkava 4 napravom Shawaz, kao i oklopni transporter Namer projektilom Al-Yassin 105. Navodi i to da je transporter spaljen u napadu i da su svi članovi njegove posade ubijeni, kao i da je još jedan transporter gađan istim oružjem.

S druge strane, Brigade Al-Quds, vojno krilo pokreta Islamski džihad, objavile su da su njihovi borci uništili dva vojna vozila eksplozivnim napravama na području Qandil u kvartu Shujaiya.

Brigade su saopćile da je uništeno i izraelsko vojno vozilo u blizini Tuniskog groblja, u istočnom dijelu kvarta, nakon što je detonirana bačva-bomba tipa Thaqib, koja je podmetnuta ranije.

S druge strane, prema izraelskoj verziji događaja, Kanal 12 je objavio da je vojska pokrenula, kako je to nazvala, iznenadnu vojnu operaciju u naselju Shujaiya na osnovu obavještajnih informacija o prisustvu militanata koji su se vratili na to područje i počeli raditi na obnavljanju svojih kapaciteta.

Izraelski radio naveo je u pojašnjenju da je operacija koju je vojska pokrenula u Shujaiyi treća od početka rata.

Radio je dodao da je vojska pokrenula operaciju nakon obavještajnih informacija o povratku militanata Al-Qassama kako bi djelovali na tom području.

Izraelska vojna operacija dovela je do raseljavanja hiljada porodica iz kvarta Shujaiya u područja zapadno od grada Gaze, budući da se naselje našlo pod žestokim napadima izraelske vojske.

Agencija Anadolija navodi, pozivajući se na medicinski izvor, da su deseci poginulih i ranjenih, uključujući djecu, žene i starce, stigli u Baptističku bolnicu Al-Ahli u kvartu Shujaiya.

Svjedoci, također, navode da su izraelski ratni avioni i artiljerija istovremeno i bez upozorenja pokrenuli žestoko bombardiranje kvarta Shujaiya, što je dovelo do razaranja stambenih objekata i ubijanja i ranjavanja osoba koje su se nalazile u njima, osim što da je stradao i veliki broj građana na ulicama.

Svjedoci su objasnili da su hiljade porodica raseljene iz kvarta Shujaiya zbog žestokog bombardiranja i saopćenja izraelske vojske da počinje vojna operacija na tom području.

Operacije Brigada Al-Qassam i Al-Quds

Kada je riječ o dešavanjima na terenu na jugu, izraelska vojska priznala je da je vojnik iz 931. bataljona brigade Nahal poginuo tokom borbi u južnom Pojasu Gaze.

Brigade Al-Qassam saopćile su da su projektilom Al-Yassin 105 gađale izraelski transporter u Saudijskom kvartu, zapadno od Rafaha, nakon čega se transporter zapalio.

Al-Qassam je izvijestio da su helikopteri izraelske vojske sletjeli na mjesto napada kako bi evakuirali mrtve i ranjene.

Brigade Al-Qassam su, također, saopćile da je snajperom gađan jedan izraelski vojnik istočno od grada Rafaha u južnom Pojasu Gaze.

Također u Rafahu, Al-Qassam je saopćio da je gađao izraelski tenk Merkava projektilom Al-Yassin 105 u naselju Al-Shaboura.

Brigade Al-Qassam dodaju su da su raketama kratkog dometa Rajoum gađale komandni štab izraelske vojske na koridoru Netzarim. Također je gađano i sjedište komande raketama kratkog dometa kalibra 107 mm na istom koridoru.

U kvartu Tal Al-Hawa, južno od grada Gaze, Al-Qassam je gađao okupljene izraelske vojnike RPG granatom, kako navodi u svom saopćenju.

Brigada Al-Quds saopćila je da je minobacačkim granatama napala grupu vojnika i vojna vozila izraelske vojske u Saudijskoj četvrti zapadno od grada Rafaha.

Također, navodi da je izveden napad minobacačkim granatama i na vojni položaj Sufa, istočno od grada Rafaha kao i na područje oko lokaliteta Kissufim koje je zasuto projektilima.

Brigade Al-Quds su izvijestile da su, zajedno s brigadama Al-Nasser Salah al-Deen, zasule raketama skup izraelskih vojnika u blizini mjesta Kissufim.

Izraelski rat u Pojasu Gaze, koji traje od 7. oktobra prošle godine, ostavio je za sobom više od 124.000 ubijenih i ranjenih Palestinaca, uglavnom žena i djece, dok se više od 10.000 osoba vodi kao nestalo. Rat je izazvao i ogromna razaranja i glad koja je odnijela živote desetina djece.

Tel Aviv nastavlja svoj rat uprkos rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a da ga odmah zaustavi i naredbama Međunarodnog suda pravde da okonča invaziju na Rafah, preduzme mjere za sprečavanje djela genocida i poboljša tešku humanitarnu situaciju u Gazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije