‘Save the Children’: U Gazi nestalo gotovo 21.000 djece

Ogroman je broj zarobljenih ispod ruševina, pokopanih u neoznačenim grobovima i zatočenih od strane Izraela, kaže britanska organizacija.

Nijedan roditelj ne bi trebao kopati po ruševinama ili masovnim grobnicama kako bi pokušao pronaći tijelo svog djeteta, navodi grupa [File: Jehad Alshrafi/AP]

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, britanska humanitarna organizacija “Save the Children” vjeruje da su hiljade nestale palestinske djece zarobljene ispod ruševina, pokopane u neobilježenim grobovima, povrijeđene do neprepoznatljivosti, zatočene od strane izraelskih snaga ili izgubljene u haosu sukoba.

“Gotovo je nemoguće prikupiti i provjeriti informacije u trenutnim uslovima u Gazi”, navela je grupa, “ali vjeruje se da je najmanje 17.000 djece bez pratnje i razdvojeno, a približno 4.000 djece je vjerovatno nestalo pod ruševinama, sa nepoznatim brojem u masovnim grobnicama”.

Izrael je ubio više od 14.000 djece u Gazi od 7. oktobra, dok druga pate od ozbiljne pothranjenosti i nemaju “čak niti energije za plakanje”, rekao je Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u izvještaju ranije ove godine.

“Od oktobra, Gaza se suočava sa nemilosrdnim nasiljem koje je ubilo preko 37.000 ljudi, uključujući hiljade djece. To je uslijedilo nakon napada palestinskih naoružanih grupa na Izrael u kojem je ubijeno više od hiljadu ljudi, uključujući najmanje 33 djece”, stoji u izvještaju “Save the Children”.

Također se navodi da je na okupiranoj Zapadnoj obali do 9. juna nestalo oko 250 palestinske djece.

‘Niti jedno dijete ne smije biti samo’

Jeremy Stoner, regionalni direktor “Save the Children” za Bliski istok, pozvao je na nezavisnu istragu zbog nestale djece u Gazi, kao i na odgovornost.

“Porodice se muče neizvjesnošću o tome gdje su njihovi najmiliji. Nijedan roditelj ne bi trebao kopati po ruševinama ili masovnim grobnicama kako bi pokušao pronaći tijelo svog djeteta. Niti jedno dijete ne smije biti samo, nezaštićeno u ratnoj zoni. Niti jedno dijete ne smije biti zatočeno ili držano kao talac”, dodao je.

Khaled Quzmar, generalni direktor organizacije za prava djeteta “Defense for Children International Palestine”, rekao je za Al Jazeeru da je ono čemu su svjedočili u sukobu u Gazi dosad neviđeno, čak i tokom Drugog svjetskog rata.

“To je rat protiv djece. Djeca u Gazi velika su cijena izraelskog genocida u Gazi”, rekao je Quzmar.

Međunarodne kritike jačaju usred sve većeg broja žrtava u ratu, kao i pogoršanja humanitarne krize.

Međutim, u nedjelju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio da neće pristati ni na kakav dogovor koji predviđa kraj izraelskog rata protiv Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije