‘Netanyahu je stvorio još neprijatelja Izraelu i namjerno sramoti Bidena’

Svjetski mediji pišu da izraelski premijer namjerno radi protiv američkog predsjednika Bidena kako bi podržao njegovog republikanskog rivala Trumpa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu (Ronen Zvulun / Reuters)

Svjetski mediji pišu da su izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu vlastiti interesi i dalje ispred interesa Izraela, ukazujući na to da namjerno radi protiv američkog predsjednika Joea Bidena kako bi podržao njegovog republikanskog rivala Donalda Trumpa.

Britanski list The Guardian u svom uvodniku piše da Netanyahuovo upravljanje Izraelom stvara neprijatelje toj zemlji, uz napomenu da stavljanje njegovih vlastitih interesa iznad interesa Izraela nije ništa novo.

List smatra da je Netanyahu “u posljednje vrijeme postao jasniji” i da njegov odlazak s vlasti “neće dovesti do čarobnih rješenja”. Ističe da Bidenova administracija “još oklijeva iskoristiti svoj utjecaj onako kako treba da zaustavi rat u Pojasu Gaze”.

S druge strane, list Haaretz je citirao sigurnosne izvore koji su rekli da su izraelske vlasti od napada 7. oktobra prošle godine pribjegle značajnom smanjivanju količine hrane koja se daje palestinskim zatvorenicima do granice izgladnjivanja.

Izvori su dodali da je Izrael, “također, sakrio podatke o zatvorenicima”, rekavši da je krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir opisao ovu mjeru kao sredstvo odvraćanja.

List The Wall Street Journal se osvrnuo na napore Washingtona da se izbjegne rat širokih razmjera između Izraela i libanskog Hezbollaha. List je objavio da su nedavni napori američkog specijalnog izaslanika Amosa Hochsteina “do sada bili bezuspješni”.

Američki zvaničnici su u izjavama za list naveli kako su uvjereni u to da Hezbollah, Izrael i Iran ne žele totalni rat, ali neki od njih strahuju da bi eskalacija tenzija mogla izmaći kontroli.

Washingtonu nedostaje kreativnosti

Na internetskoj stranici The National Interesta kolumnista Michael Rubin navodi da američka strategija na Crvenom moru “nije uspjela odvratiti grupu Husi”. Dodao je da Washingtonu nedostaje kreativnosti, “zbog čega je propustio prilike da okonča prijetnje ove grupe koja je, prema njegovim riječima, “mnogo slabija nego što se to čini”.

Na web-stranici The Hill, kolumnista Brad Dress navodi da je Netanyahu pojačao neprijateljstvo s Joeom Bidenom kako bi iskoristio zahuktavanje predizborne kampanje za predsjedničke izbore u SAD-u.

Derss se osvrnuo na spekulacije kako bi Netanyahu više volio da se bivši predsjednik Donald Trump vrati u Bijelu kuću i da sarađuje s republikancima u Kongresu. Također je istakao da kritičari smatraju da je Netanyahu “namjerno kritizirao Bidena u vezi s isporukom oružja kako bi ga blokirao i osramotio”.

Na kraju, prema studiji Univerziteta Bar-Ilan, koju je objavio list The Jerusalem Post, 72 posto Izraelaca vjeruje da su rastuće podjele unutar izraelskog društva prije napada 7. oktobra “među faktorima koji su povećali šanse da dođe do ovog napada”.

Studija je pokazala da je Netanyahuova vlada “jedan od glavnih uzroka tih podjela, dok je Vrhovni sud najmanje doprinio ovoj situaciji”.

Izvor: Al Jazeera