Washington će Izraelu poslati bombe teže od 200 kilograma

U maju je SAD obustavio isporuku teških bombi Izraelu, tvrdeći kako je razlog zabrinutost da će biti korištene u gusto naseljenim područjima u Pojasu Gaze.

Washington će Izraelu poslati bombe teške više od 200 kilograma (AFP)

Američki i izraelski zvaničnici rekli su da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena pustiti pošiljku bombi teških više od 200 kilograma, koje su trebale biti dio isporuke u Izrael, a koja je suspendovana prošlog mjeseca.

Axios je citirao jednog američkog i jednog izraelskog zvaničnika koji su rekli da se Sjedinjene Američke Države spremaju da isporuče bombe, napominjući da Bidenova administracija razmatra još jedan dio pošiljke koji uključuje bombe teške više od 800, odnosno više od 900 kilograma.

Američki zvaničnik je objasnio da su o tom pitanju razgovarali ove sedmice tokom posjete izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta Washingtonu, ističući istovremeno da su izraelski zvaničnici obaviješteni da “Biden ne prima naređenja od (izraelskog premijera) Benjamina Netanyahua da bi pustio pošiljku”.

Visoki američki zvaničnik je ranije ove sedmice rekao da su pomoćnici predsjednika Joea Bidena obavijestili Gallanta da će Washington nastaviti s obustavljanjem isporuke teških bombi Izraelu sve dok se ne završi proces revizije.

U maju su Sjedinjene Američke Države obustavile isporuku teških bombi Izraelu, tvrdeći kako je razlog zabrinutost da će biti korištene u gusto naseljenim područjima u Pojasu Gaze.

Neograničena podrška

Nedavno je Netanyahu optužio Bidenovu administraciju za oklijevanje u predaji oružja Izraelu, koje mu je potrebno u ratu protiv Gaze, koji traje od 7. oktobra, a u kojem je ubijeno i ranjeno više od 120.000 Palestinaca, većinom žene i djeca.

Ova pozicija razljutila je američke zvaničnike koji su demantovali Netanyahuove navode, ističući da je Washington obustavio isporuku samo jedne pošiljke.

Međutim, od početka rata u Gazi, Washington je pružao Tel Avivu neograničenu podršku na različitim vojnim, obavještajnim i diplomatskim nivoima, a planirano je da mu u narednim mjesecima isporuči oružje vrijedno milijarde dolara. Početkom juna, Tel Aviv je potpisao ugovor o kupovini 25 američkih borbenih aviona F-35 vrijedan tri milijarde dolara.

U aprilu je Biden potpisao paket pomoći za Izrael u iznosu od 26,4 milijarde dolara, uključujući 14 milijardi dolara vojne pomoći.

Washington Post je objavio da su od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze Sjedinjene Američke Države pružile izraelskoj vojsci vojnu pomoć vrijednu više od 6,5 milijardi dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije