Haaretz: Porodica Netanyahu u sukobu s vojskom

Supruga Sara nije jedina iz porodice Netanyahu koja je optužila lidere vojske jer je njen i Netanyahuov sin Yair to učinio prije nje.

Haaretz piše da Netanyahu i njegova vlada koriste svaku priliku da potaknu na rat ne samo u Gazi (Shaul Golan/Pool via REUTERS)

Izraelske novine Haaretz kritizirale su nedavni napad supruge premijera Benjamina Netanyahua i njegovog sina Yaira na lidere izraelske vojske.

U uvodniku novina se navodi da je cilj tih kritika bio da se samo vojni lideri smatraju odgovornim za neuspjeh da odbiju napad Islamskog pokreta otpora (Hamas) na Izrael 7. oktobra prošle godine i da se omogući Netanyahuu da izbjegne odgovornost negirajući njegovo činjenje bilo kakve greške.

Prema Haaretzu, Sarina optužba vojnih lidera da traže državni udar protiv njenog supruga je u okviru „izjava, insinuacija, uvreda, optužbi, laži i kleveta“ koje su prisutne u javnosti kao dio kampanje huškanja protiv vojnih lidera pomoću „mašine za otrov“ kojom upravlja Netanyahu.

Sara Netanyahu je te optužbe uputila vojnim liderima prošle sedmice tokom sastanka sa nekim porodicama izraelskih zarobljenika u Gazi.

Sara nije jedina iz porodice Netanyahu koja je optužila lidere vojske jer je njen i Netanyahuov sin Yair to učinio prije nje. Yair je 17. juna optužio vojsku i Shin Bet za izdaju u suočavanju s napadima Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra.

Beskorisno poricanje

Haaretz je u svom uvodniku spomenuo da je objavljen odgovor u ime supruge izraelskog premijera, u kojem se navodi da su „lažne, tendenciozne i zlonamjerne informacije o gospođi Netanyahu strašna nepravda“. Novine su ovo poricanje opisale kao „beskorisno“.

List je objavio da je huškanje protiv izraelske vojske i njenih lidera „sistematski“ čin te da pritisak koji Netanyahu vrši da oslabi vojsku ima za cilj spriječiti je da poveća svoje snage insistiranjem na primjeni zakona koji sprečava regrutaciju ultraortodoksnih Jevreja.

Uz sve to, dodaje Haaretz, Netanyahu i njegova vlada koriste svaku priliku da potaknu na rat, ne samo u Gazi, već i protiv libanskog Hezbollaha, dok istovremeno napadaju Palestinske vlasti i slabe ih te provociraju Sjedinjene Američke Države, „glavnog saveznika Izraela“.

Novine su zaključile svoj uvodnik naglaskom na neophodnosti održavanja općih izbora što je prije moguće „kako bismo se oslobodili Netanyahuovog opasnog stiska“, kako kažu.

Izvor: Agencije